Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μην αντιδράς, μην σχολιάζεις την αστυνομική βία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μην αντιδράς, μην σχολιάζεις την αστυνομική βία!

Έτσι, σπεύδει ακόμα και σε βάναυση κακοποίηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας προκειμένου να δώσει οδηγίες συμμόρφωσης στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Σε μία μέρα όπως η ημέρα των Χριστουγέννων, όπου δεν κυκλοφορούσαν εφημερίδες και ανακυκλώνονται από τις ιστοσελίδες οι ειδήσεις της προηγούμενης ημέρας, η εφημερίδα «Καθημερινή», προτρέπει μέσω άρθρου της, δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην αναπαράγουν και σχολιάζουν τα περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας.

Ο λόγος είναι, όπως ισχυρίζεται το άρθρο, ότι αυτά δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις κατά των αρχών και εμφανίζουν τις καταλήψεις ως κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του συντάκτη Παύλου Παπαδόπουλου, με τίτλο «Τι λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την πολιτική βία», δίνονται εμμέσως πλην σαφώς οδηγίες προς τους δημοσιογράφους και τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων για το πώς πρέπει, να αντιμετωπίζουν τα πεπραγμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γράφει ο αρθρογράφος: «Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι μέσα ενημέρωσης και social media παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας ως απειλή κατά της δημοκρατίας, συχνά με την παραγωγή παραπληροφόρησης για τα πραγματικά περιστατικά, όπως έγινε στο Κουκάκι, όπου η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί μη παρουσίας εισαγγελέα δεν επαληθεύτηκε».

Υπάρχει όμως και συνέχεια για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις και να δοθεί εις βάθος νόημα στο δόγμα του «νόμου και τάξης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η διάχυση στα social media επιλεγμένων στιγμιότυπων από τις συμπλοκές δημιουργεί εντυπώσεις περί «αστυνομικής βίας» ενώ το ίδιο το παράπτωμα, η παράνομη κατάληψη πανεπιστημιακών ή ιδιωτικών χώρων, σχεδόν αποσιωπάται σαν να πρόκειται για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μερίδα της Αριστεράς επιμένει να συντηρεί το αφήγημα ότι η αστυνομία είναι «φασιστική», κάτι που έχει διαποτίσει το δημόσιο διάλογο».

Τι μας λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της «Καθημερινής»;

Κακώς έπραξαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αντιτάχθηκαν σε όσα συνέβησαν στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

Κακώς-κάκιστα δημοσίευσαν και αναπαρήγαγαν φωτογραφίες που τον δείχνουν πεσμένο στα γόνατα, δεμένο στην ταράτσα του σπιτιού του, ημίγυμνο. Αναστατωμένο στη συνέχεια να καταφέρεται κατά της αστυνομικής βίας που του ασκήθηκε.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έπρεπε να σχολιάζονται από χρήστες των social media σε λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο οι ενέργειες αυτές και άλλες παρόμοιες της αστυνομίας.

Γιατί το αποτέλεσμα είναι οι άντρες  των ΕΚΑΜ να πέφτουν θύματα παρεξήγησης και αντί να επευφημούνται οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι για τις εντολές που τους δίνουν για να επιτελούν το θεάρεστο έργο τους, να κακοχαρακτηρίζονται.

Η αποκαλυπτική και για αυτό συγκλονιστική φωτογραφία της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, που έδειχνε τα ΜΑΤ να ξεγυμνώνουν συλληφθέντα  στη μέση του δρόμου, δεν έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει. Οι λίγες εφημερίδες και οι ιστοσελίδες δεν έπρεπε να την είχαν δημοσιεύσει. 

Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει καταγγελία από τη νεαρή κοπέλα που τη σταμάτησαν στη μέση της Πατησίων τα αστυνομικά όργανα για να της κάνουν έλεγχο. Με τον έλεγχο να προχωρά από γυναίκα αστυνομικό και να ακουμπά τη σερβιέτα της κοπέλας. 

Τα 290 περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τα οποία κατέγραψε στην πρόσφατη έκθεσή του ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι δημιουργήματα της φαντασίας, όσων κατακρίνουν-επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συμπεριφορά, κατόπιν πολιτικών εντολών για το πως πρέπει να ενεργεί γενικώς και αδιακρίτως. Ακόμα και απέναντι σε φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες, όπως ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές.

Από εδώ και στο εξής, πρέπει όλοι σας να το καταλάβετε, επισημαίνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως πρέπει να προσέχετε. Όσοι ασκείτε κριτική στα περιστατικά ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για «παραγωγή παραπληροφόρησης».

Για την κυβέρνηση δεν αποτελούν παραπληροφόρηση, όσα διακινούνται καθημερινά στα Δελτία Τύπου και τα ΜΜΕ με στόχο να πλήξουν κάθε δίκαιο αίτημα, αγώνα, ακόμα και την κοινωνική ειρήνη.

Παραπληροφόρηση στους πολίτες δεν είναι για την κυβέρνηση  ο άντρας της Ασφάλειας στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι που παρουσίαζε η πλειοψηφία των ΜΜΕ ως «ηλικιωμένο πολίτη».

Παραπληροφόρηση δεν είναι τα τρικάκια του «Ρουβίκωνα» που παρουσιάζονταν από την πλειάδα κυβερνητικών ΜΜΕ ως «Καταδρομική επιχείρηση».

Παραπληροφόρηση δεν είναι τα κράνη μοτοσυκλέτας, τα άδεια μπουκάλια και τα κοντάρια στην ΑΣΟΕΕ που παρουσιάζονταν ως «Όπλα χημικού πολέμου της Συρίας».

Μη μιλάτε, μην αντιδράτε, μείνετε σιωπηλοί, γιατί η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ, μπορεί κάπου-κάπου να σας φέρονται σκληρά και απάνθρωπα, αλλά το κάνουν για να εντρυφήσετε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο δόγμα «νόμος και τάξη», με μπόλικο ξύλο για το καλό σας...!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL