Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Σχέδιο επτά σημείων από το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης / Στις 14-17 Μαΐου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο επτά σημείων από το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης / Στις 14-17 Μαΐου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις 14-17 Μαΐου αποφάσισε, μεταξύ άλλων έξι σημείων, το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στην πρώτη του συνεδρίαση χθες στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Ως "ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες" χαρακτήρισε τη συγκρότηση του Π.Σ. κατά την εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το πρώτο βήμα σ’ αυτή την πορεία ήταν η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το δεύτερο η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και το τρίτο η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης

"Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε" είπε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του Π.Σ. Προειδοποίησε δε πως "βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της Δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία, αλλά θα μας γυρίσει πίσω". Σ’ αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι "η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση".

Στην προγραμματική ατζέντα η νέα πολιτική ενότητα

Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία "εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σ’ αυτά". Κατά την εισήγησή του υπογράμμισε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα: "Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να συζητήσουμε την προγραμματική μας ατζέντα. Για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη" εξήγησε. "Εκεί", τόνισε, "πρέπει να αναζητήσουμε τη νέα μας πολιτική ενότητα. Έχουμε το νέο ‘εμείς’ όπως αυτό αποτυπώθηκε στη διακήρυξή μας. Τώρα χρειάζεται η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης" είπε χαρακτηριστικά.

Έως τον Φεβρουάριο οι θέσεις

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης ενέκρινε ένα σχέδιο επτά σημείων, τα οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. "Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση".

* Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

* Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί 14 - 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.

* Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φεβρουαρίου να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο συνέδριο από την ΚΕΑ.

* Το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στον Ιανουάριο θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό.

* Το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία προοδευτικής διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.

* Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Πολλαπλασιασμός της οργανωτικής βάσης του κόμματος

"Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της διακήρυξης. Να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας πως σ’ αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί περαιτέρω το isyriza.gr και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες οργανώσεις σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα.

Τέλος, την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν η Έφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης, ενώ αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Η κοροϊδία και η απάτη της Ν.Δ.

"3 δισ. δώσαμε εμείς, περίπου 400 εκατ. αυτοί..."

Για "κοροϊδία και απάτη” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με το μέρισμα και τις φοροελαφρύνσεις που υποσχόταν. Όπως είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η Ν.Δ. τρία χρόνια ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "ότι δίναμε ‘ψίχουλα’ και σήμερα οι πολίτες θα στερηθούν το μέρισμα”.

“Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πέρυσι τέτοιον καιρό δίναμε 800 εκατ. ευρώ μέρισμα σε 3.700.000 συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση μίλαγε για ψίχουλα και τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175 εκατ. σε 200.000 νοικοκυριά” επισήμανε. Πρόσθεσε ακόμη ότι “3 εκατ. συμπολίτες μας θα ψάξουν αυτό που έπαιρναν τρία χρόνια και τώρα δεν θα βρίσκουν τίποτα". “3 δισ. δώσαμε εμείς, περίπου 400 εκατ. αυτοί...”, σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL