Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Επωνυμως / Μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά του Αφγανιστάν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επωνυμως / Μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά του Αφγανιστάν;

Του Νίκου Φίλη*


Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της UNICEF, 631 παιδιά σκοτώθηκαν από πολεμικές ενέργειες στο Αφγανιστάν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, κάτι που σημαίνει ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 800. Άλλα 1.830 παιδιά τραυματίστηκαν. Κι επειδή το αίτιο είναι βίαιο (δηλαδή μάχες, βομβαρδισμοί, επιθέσεις αυτοκτονίας κ.λπ.), οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι σοβαροί και συνεπάγονται αναπηρία εφ' όρου ζωής σε μια χώρα που δεν έχει την υποδομή να προσφέρει στους ανάπηρους τα στοιχειώδη.

Δεν ήταν απαραίτητο να έχει τέτοια τύχη αυτή η δύσμοιρη χώρα. Εμείς οι μεγαλύτεροι ζήσαμε την αρχή της καταστροφής της με την εισβολή του Σοβιετικού Στρατού το 1979, κατά της οποίας διαδήλωναν η ανανεωτική Αριστερά και άλλοι πολιτικοί χώροι - κόντρα στη σταλινική «ορθοδοξία» που υπερασπιζόταν καθετί σοβιετικό ως... διεθνιστικό και κομμουνιστικό! Εισβολή που, με την υπόγεια βοήθεια της Δύσης προς τους οπισθοδρομικούς Ταλιμπάν, τους έφερε στην εξουσία, σε ένα δεύτερο επεισόδιο καταστροφής. Ακολούθησε η εισβολή των ΗΠΑ το 2001, πρόβα και πρελούδιο μιας σειράς καταστροφικών εισβολών στη Μέση Ανατολή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη, που έφεραν αστάθεια, κυβερνήσεις ανδρεικέλων, καταστροφές, διαφθορά, διαρκή πόνο για τους πληθυσμούς, χαρά και κέρδη όμως σε λίγες εταιρείες που έβαλαν χέρι στον πλούτο των χωρών αυτών.

Σήμερα, τα θύματα του διαρκούς, σαρανταετούς πολέμου στο Αφγανιστάν δεν μετριούνται μόνο με θανάτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της UNICEF 600.000 αφγανόπουλα κάτω των 5 ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και άλλα 3,7 εκατομμύρια που βρίσκονται σε σχολική ηλικία δεν φοιτούν σε κανένα σχολείο. Ούτως ή άλλως, έχουν άλλα πράγματα να κάνουν, αφού το ένα τρίτο το παιδιών της χώρας υποχρεώνεται να δουλεύει.

Τα λίγα όμως που κατορθώνουν να διαφύγουν με τους γονείς τους -όπως είναι σίγουρο ότι θα επιδιώκαμε κι εμείς στη θέση τους- φτάνουν στην Ευρώπη για να χαρακτηριστούν... «μετανάστες» από ασφαλείς χώρες (!) και να κλειστούν σε στρατόπεδα, και πάλι χωρίς σχολείο, χωρίς ελπίδα, χωρίς μέλλον. Αριθμοί σε πίνακες για πακέτο επιστροφής!

* Ο Νίκος Φίλης είναι βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL