Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποστόλου: Η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό ευνοεί τις ανώτατες και ανώτερες επιχειρηματικές ομάδες (Video)

Eurokinissi

«O προϋπολογισμός της κυβέρνησης από τη μια μεριά στηρίζεται εκ του ασφαλούς στην σταθεροποιημένη οικονομία, από τη θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η διάψευση των προσδοκιών, που η ίδια η Ν.Δ. είχε δημιουργήσει σε πολλά κοινωνικά στρώματα, και πρωτίστως στη μεσαία τάξη», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

Κατά τη συζήτηση για τον προυπολογισμό, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε «Αυτό που θα συμβεί είναι ότι τα νομικά πρόσωπα και οι μεγαλομέτοχοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Αυτό δείχνει τη βασική ιδεολογική μας προσέγγιση. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται έτσι οι εισοδηματικές ανισότητες, αντίθετα ενισχύονται.

Τα οφέλη της εξόδου της Χώρας από τα Μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης, επί 10 συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια, αλλά κατανέμονται με εκείνον, ακριβώς τον τρόπο, που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία τα προηγούμενα χρόνια.»

«Εμένα μ' αρέσουν οι αριθμοί γιατί αποδίδουν την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την πρώτη ματιά διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των φόρων θα αυξηθεί κατά 2,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται:

Α. στην αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ οι άμεσοι έμειναν αμετάβλητοι, με αποτέλεσμα το ποσοστό που οι φόροι αυτοί αντιπροσωπεύουν στο άθροισμα έμμεσων και άμεσων φόρων να αυξηθεί από 61,5% το 2019 σε 62,1% το 2020.

Που σημαίνει πολύ απλά ότι το φορολογικό βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και

Β. στην αύξηση των φόρων των φυσικών προσώπων. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι φόροι των φυσικών προσώπων στο φόρο εισοδήματος να αυξηθεί από 71,3% το 2019 ,στο 74,0% ή κατά 323 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα των νομικών προσώπων θα μειωθεί από 28,7% στο 26,0% ή κατά 446 εκατ. ευρώ.

Από όλα αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα για το ποιο στρατόπεδο έχει επιλέξει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Εγκαταλείπει την καθ΄ αυτή μεσαία τάξη και επιλέγει να ευνοήσει τις ανώτατες και ανώτερες επιχειρηματικές ομάδες.»

Η πολιτική επιλογή, από τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, είναι να κατευθυνθούν τα χρήματα του δημοσιονομικού χώρου στα νομικά πρόσωπα και τους μεγαλοκεφαλαιούχους, εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας:

«Από τα 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, τα 700 εκατ. οδεύουν απ’ ευθείας στους πολύ πλούσιους είτε με μείωση του συντελεστή της φορολογίας νομικών προσώπων, είτε με μείωση της φορολογίας μερισμάτων, κάνοντας ένα απ’ ευθείας δώρο στην τσέπη των αστών και όχι στην επιχειρηματικότητα, ενώ κόβει την 13η σύνταξη το 2020.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 616 εκατ., ενώ από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη προβλέπονται απώλειες 26 εκατ.

Η μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων και των μερισμάτων των μετόχων, δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη κίνητρο επένδυσης, αλλά κίνητρο διανομής χρημάτων.

Όπως επίσης οι αυξήσεις, π.χ. της ΔΕΗ, η αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ, μέσω της επαναφοράς των ασφαλιστικών κλάσεων, που έχει ως θύματα τους μικρούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, αλλά και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών γίνονται προκειμένου να κλειδώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά τις προεκλογικές σας υποχρεώσεις για μείωση.»

Τις προσδοκίες που δημιουργήσατε, ακόμη και μετά την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών θα τις βρείτε μπροστά σας, εκτίμησε ο κ. Αποστόλου για να συμπληρώσει «επικαλούμαι ιδιαίτερα τον αγροτικό χώρο, όπου η πολιτική ηγεσία την άγνοιά της για τα προβλήματα του χώρου την έχει μετατρέψει σε επικοινωνιακό παιχνίδι.

Αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα με τη Δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θα υπάρξει άμεση παρέμβαση στο κόστος παραγωγής με την μείωση του κόστους του πετρελαίου είναι κάτι που δεν αποτυπώνεται κάτι τέτοιο στο προϋπολογισμό που συζητάμε.

Αναφέρθηκε, ο μη γνωρίζων το χώρο κατά δήλωσή του, Υπουργός ότι θα παρέμβει στον συνεργατισμό του αγροτικού χώρου με τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας του. Αυτό που άμεσα έκανε ήταν η κατάθεση εκπρόθεσμης τροπολογίας με στόχο να εξουδετερώσει συγκεκριμένη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο συνεταιρισμό που η λύση του κρίθηκε συνταγματική.

Για το μεγάλο ζήτημα των χρεών του αγροτικού χώρου που βρίσκονται ως κόκκινα δάνεια στην PQI και απειλούν να ξεπουλήσουν τεράστιες ακίνητες περιουσίες, απαραίτητες για την αγροτική δραστηριότητα, ούτε κουβέντα για να ενταχθούν στη πρόσφατη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Και δυστυχώς ανάλογη συμπεριφορά βιώνει και ο περιβαλλοντικός και ενεργειακός χώρος της χώρας μας.

Ασκήσεις επί χάρτου και δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα για ζητήματα αντιμετώπισης τόσο των καταστροφών που οφείλονται στην εγκληματική λειτουργία τόσο των πολιτών με τις πράξεις τους, όσο και της πολιτείας με τις παραλείψεις τους.

Για όλα αυτά καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό σας.»

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις