Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.Α.) στη Μάλαγα / Το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Αναγκαία η πολιτική επανεκκίνηση της Αριστεράς και της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.Α.) στη Μάλαγα / Το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Αναγκαία η πολιτική επανεκκίνηση της Αριστεράς και της Ευρώπης

Μάλαγα, αποστολή: Νίκος Σβέρκος

«Να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη / Να πάμε αριστερά». Με αυτό το σύνθημα διεξάγεται από το απόγευμα της Παρασκευής το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.Α.) στη Μάλαγα της Ισπανίας, με τους συνέδρους από 26 κόμματα να αναζητούν τους τρόπους για «την υπέρβαση του καπιταλισμού, προκειμένου να οικοδομηθεί μια Ευρώπη των λαών, να διασωθεί ο πλανήτης και να εξασφαλιστεί η ειρήνη».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε κόμμα συμμετέχει στις εργασίες του συνεδρίου με ανώτατο αριθμό συνέδρων τους 12, έξι γυναίκες και έξι άνδρες. Στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Μπουρνούς, η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Π.Γ. της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής του κόμματος Ρένα Δούρου.

Από το 2016, όταν και διεξήχθη το 5ο Συνέδριο της Ε.Α. στο Βερολίνο, η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη και στις χώρες της άλλαξε ραγδαία. Οι ευρωεκλογές δεν έφεραν καλά αποτελέσματα για τα κόμματα - μέλη της, απόρροια της επέλασης της Ακροδεξιάς σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε την εξουσία πριν λίγους μήνες. Παράλληλα όμως, σε εθνικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία αριστερά κόμματα συγκυβερνούν ή στηρίζουν κυβερνήσεις προοδευτικής κατεύθυνσης.

Γι’ αυτό και, στα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου, το σώμα αναμένεται να επισημάνει πως μπροστά στην κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας, την κρίση δημοκρατίας και με την ελπίδα που δίνουν τα λαϊκά κινήματα, είναι αναγκαία η πολιτική επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Στο επίκεντρο των διεργασιών μας βρίσκεται η κοινωνικο-οικολογική μεταμόρφωση», ενώ προέχουν η πάλη για ίσα δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη.

Όχι στη συνέχιση της λιτότητας

Η Ε.Α. αναμένεται να θέσει ως στόχο την ενίσχυση των ετήσιων εργασιών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ της Αριστεράς, των Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων. Παράλληλα, στα ντοκουμέντα του συνεδρίου επαναλαμβάνεται η πολιτική αντίθεση του ευρωπαϊκού κόμματος στις πολιτικές ελέγχου των δημοσιονομικών των χωρών - μελών, ενώ προτείνεται και η εξάλειψη του δημοσιονομικού «χρυσού κανόνα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, τίθεται ως στόχος η καθιέρωση ενός παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία των πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στις διακρίσεις φύλου στις 8 Μαρτίου. Οι συντάκτες του κειμένου υπογραμμίζουν την αντίθεση της Ε.Α. στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τάσσονται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ασφαλιστικών συστημάτων, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη για διάλυση του ΝΑΤΟ και αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα ασφαλείας βασισμένο στον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, η πολιτική απόφαση αναμένεται να περιλαμβάνει τον στόχο για τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Πολιτική απόφαση και η νέα ηγεσία

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί σήμερα, Κυριακή, με την ψήφιση του κειμένου πολιτικής απόφασης και τις τροποποιήσεις του καταστατικού. Παράλληλα θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία του κόμματος, που αποτελείται από την Πολιτική Γραμματεία και την Εκτελεστική Γραμματεία. Όσον αφορά τη θέση του προέδρου της Ε.Α., υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την ανάδειξη του αντικαταστάτη του Γκρέγκορ Γκίζι. Μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί πρόταση για δύο συμ-προέδρους, μία γυναίκα και έναν άνδρα.

Θερμό χειροκρότημα για την κουβανή αντιπροσωπεία

Η έναρξη των εργασιών έγινε από στελέχη των κομμάτων - «οικοδεσποτών», της Μάργκα Φερέ από την Ενωμένη Αριστερά και του Χοσέ Λουίς Σεντέλλα, προέδρου του Κ.Κ. Ισπανίας. Η επιλογή της τοποθεσίας της διεξαγωγής του συνεδρίου έχει και επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς στην Ανδαλουσία συγκυβερνά το δεξιό Λαϊκό Κόμμα με τους νεοφιλελεύθερους «Πολίτες» και με την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιού Vox.

Το πολύ θερμό χειροκρότημα απέσπασε η Ιλεάνα Χερνάντεζ, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, που χαιρέτισε το κίνημα ειρήνης και το κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης στην πατρίδα της.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Μέλη: Βουλγαρική Αριστερά, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση (ΙταλΙα)

Η Αριστερά (Λουξεμβούργο), Η Αριστερά (Γερμανία), Εσθονική Ενωμένη Αριστερά, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (Τουρκία), Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Αριστερή Συμμαχία (Φινλανδία), Αριστερό Μπλόκο (Πορτογαλία), Αριστερά (Σλοβενία), Αριστερή Ενότητα (Ηνωμένο Βασίλειο), Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλονίας - Βρυξελλών (Βέλγιο), Κόμμα Κομμουνιστών Μολδαβίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Τσεχία), Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία (Δανία), Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ελβετικό Κόμμα Εργασίας.

Λευκορωσικό Κόμμα της Αριστεράς «Δίκαιος Κόσμος», Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά Καταλωνίας, Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία), Κόμμα Εργατών 2006 (Ουγγαρία).

ΑΚΕΛ, Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κόμμα Νέα Κύπρος, Ιταλική Αριστερά, Sortu (Χώρα των Βάσκων - Ισπανία), Ενωμένη Κύπρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL