Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Α.Ξανθός:Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία της κυβέρνησης δεν θα κρατήσει πολύ (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α.Ξανθός:Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία της κυβέρνησης δεν θα κρατήσει πολύ (ηχητικό)

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκιντο Κρήτης 88,4 fm, με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στο Ηράκλειο και τη συμμετοχή του σε πολιτική εκδήλωση με θέμα την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας.

«Ο ακραίος αυταρχισμός της καταστολής και της αστυνομοκρατίας μαζί με κινήσεις πολιτικού αυταρχισμού και αυθαιρεσίας σε όλο το κράτος πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε: «Οικοδομείται ένα κράτος αυταρχικό, πελατειακό και κατασταλτικό, με την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και την επικοινωνιακή ασυλία που προσφέρουν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των προοδευτικών ανθρώπων της χώρας πρέπει να ενισχυθούν και να υπάρξει μια αντίδραση σε αυτή την αντιδημοκρατική και ολισθηρή γραμμή.»

Αναφερόμενος στον πρόσφατο διορισμό διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Ξανθός μίλησε για «άγαρμπη παρέμβαση, από τη ΝΔ, που δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα». «Ακριβώς επειδή υπήρξαν ακραίες περιπτώσει υπέστη πολιτικό κόστος. Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση του συμπαθούς ηλικιωμένου στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις διορισμών στις διοικήσεις νοσοκομείων, με μοναδικό προσόν την σχέση των ενδιαφερόμενων με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός. Αντιπαρέβαλε επίσης τη διαδικασία που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, η οποία όπως είπε έγινε με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ και οδήγησε στην επιλογή καταξιωμένων στελεχών. Μάλιστα 15% των διοικητών που ανέλαβαν τότε καθήκοντα προέρχονταν από παλαιότερες διοικήσεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο στη διαδικασία, όπως είπε ο κ. Ξανθός.

Πέρα από το θέμα των διοικήσεων στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέδειξε χαμηλά ανακλαστικά στην επίλυση προβλημάτων στο χώρο της Υγείας και μέχρι σήμερα εφαρμόζει πολιτικές που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα. Δυστυχώς όμως, όπως επισήμανε, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και απουσιάζει παντελώς ένα πλάνο μακροπρόθεσμο, «απλά κατά καιρούς γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, που και αυτές είναι από τα έτοιμα».

Δίκτυο για την υγεία

Ο Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε νωρίτερα το πρωί την ΤΟΜΥ Αλικαρνασού και στη συνέχεια το Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την επαφή που είχαμε την προηγούμενη περίοδο με το χώρο της δημόσιας Υγείας, για να αισθάνεται ο κόσμος ότι η αντιπολίτευση έχει καθημερινή παρουσία στους χώρους εργασίας, διατηρεί επαφές και σχέσεις με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον πυρήνα της δημόσιας περίθαλψης, που είναι το δικαίωμα κάθε πολίτη την ώρα της ανάγκης να έχει ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα», είπε ο κ. Ξανθός.

Στις 6 το απόγευμα ο πρώην υπουργός θα συμμετέχει σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα «Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης».

Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης ο κ. Ξανθός εξήγησε: «Συγκροτούμε σταδιακά σε όλη τη χώρα ένα δίκτυο για την καθολική κάλυψη της υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης. Απευθυνόμαστε σε έντιμους και αξιόπιστους ανθρώπους από το χώρο της υγείας, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναγνώρισαν τα βήματα που κάναμε την προηγούμενη περίοδο.

Επιπλέον διαισθάνονται ένα κίνδυνο και μια πιθανή υπονόμευσης του συστήματος, λόγω της νεοφιλελεύθερης αντίληψης που έχει η ΝΔ και στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια περίθαλψη και θέλουν και να υπερασπιστούν τα θετικά βήματα που έγιναν.

Παράλληλα μας βοηθούν να κρατήσουμε την επαφή μας με το σύστημα, να έχουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα των προβλημάτων, να μπορούμε να ασκήσουμε το ρόλο μας ως μαχητική και αριστερή αντιπολίτευση και φυσικά να μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ώστε σε βάθος χρόνου να μπορούμε να αναδιατυπώσουμε ένα νέο αφήγημα για την υγεία, το οποίο να αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL