Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σήμερα στις 12 μ. ο Αλ. Τσίπρας μιλά στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης / Το πρώτο μεγάλο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στις 12 μ. ο Αλ. Τσίπρας μιλά στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης / Το πρώτο μεγάλο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής

Στις 12 μ. στο ΣΕΦ ξεκινούν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα. Γίνεται, έτσι, το πρώτο μεγάλο βήμα στην υλοποίηση της εντολής του μετασχηματισμού, στην οποία είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τα 700, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στελέχη και προσωπικότητες από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, της Οικολογίας, του συνδικαλισμού, της Αυτοδιοίκησης, της νεολαίας και του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου θα θέσουν τις βάσεις στον δρόμο προς το συνέδριο. Όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, το πολυμελές όργανο που συγκροτείται έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Ιδίως βλέποντας την παλινόρθωση της πιο σκληρής Δεξιάς, που επιχειρεί το γκρέμισμα κάθε κατάτακτησης και δημοκρατικής παρακαταθήκης.

Φυσικά ένα σχήμα 700 στελεχών δεν προσφέρει ιδιαίτερες δυνατότητες ευελιξίας και γι’ αυτόν τον λόγο θα συγκροτηθεί ένα μικρότερο όργανο, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα έχει συντονιστικό και λειτουργικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες το όργανο αυτό θα προκύψει έπειτα από πολιτική συμφωνία όλων όσοι εμπλέκονται στην πρωτοβουλία.

Για ένα μαζικό λαϊκό κόμμα εκφραστή των προοδευτικών πολιτών

"Στόχος είναι ένα μαζικό κόμμα εκφραστής της πλειοψηφίας των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, η αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του βάση, η ενδυνάμωση ενός λαϊκού ρεύματος δημοκρατίας, που θα ακούσει τον κόσμο και θα διαμορφώσει ένα προοδευτικό μέλλον για τη χώρα. Πάμε για ένα συνέδριο τομής αλλά και συνέχειας" ανέφερε στην "Α" κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι έντονες τις τελευταίες ημέρες. Πέραν των... τασικών διεργασιών, σήμερα πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕΑ αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Σκουρλέτης: Έμπρακτη συμφωνία όσων συμπορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια

"Αυτή η συνάντηση δεν είναι κάτι που μας προέκυψε τώρα" τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο Κόκκινο. "Με τους περισσότερους από τα μέλη της επιτροπής έχουμε βρεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες. Με κάποιους από αυτούς από το 2012, με κάποιους μετά το 2015" επισήμανε εξηγώντας ότι "αποτελεί την, έμπρακτη πια, συμφωνία όλων αυτών που πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια, που μπορεί σε προηγούμενους χρόνους να εκφράζονταν από άλλους πολιτικούς χώρους, να συναντηθούμε πηγαίνοντας για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ".

"Πρόκειται για μία διεύρυνση και όχι μετατόπιση", σημείωσε. Όπως υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση διεξάγεται "στο έδαφος και στο όνομα της Αριστεράς". "Δεν είναι εν κενώ αυτή η συνάντηση. Υπάρχει ήδη ένα πρώτο διακηρυκτικό πλαίσιο" τόνισε. "Πηγαίνοντας για το συνέδριο θα διαμορφωθεί η νέα προγραμματική μας πρόταση και, ολοκληρώνοντας το συνέδριο, προφανώς θα έχουμε το σύνολο των χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ της νέας περιόδου και της νέας φάσης" πρόσθεσε.

Δεν χρειάζεται αλλαγή ονόματος

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ αποκρούουν την κριτική περί συνεύρεσης ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων. "Δεν πρόκειται για μια συνεύρεση δυνάμεων από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά, ως προς το εκπεμπόμενο πολιτικό στίγμα" είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας πως το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί "δεν θα είναι ένα αριστερό -κεντροαριστερό - δεξιό -κεντροδεξιό πρόγραμμα. Αποτελεί πολιτική επιβεβαίωση για έναν χώρο το να κατορθώνει να συσπειρώνει δυνάμεις που μέχρι πρότινος υποστήριζαν κάποιους άλλους χώρους, είχαν άλλες πολιτικές αναφορές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη πως δεν χρειάζεται αλλαγή στο όνομα του κόμματος. "Η όσμωση των τελευταίων μηνών μπορεί να μας οδηγήσει στο συνέδριο χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να αλλάξουμε και τον τίτλο του κόμματος, μια και πλέον ένα κομμάτι των συνοδοιπόρων μας, των συμμάχων μας, μέσα από τις δικές του σκέψεις κάνει την επιλογή να μπει μέσα στο κόμμα" είπε χαρακτηριστικά.

Αλ. Χαρίτσης: Αυτό επιτάσσει η εποχή μας

"Το εύρος των συμμετοχών και των πολιτικών καταβολών δείχνει τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η διεύρυνση. Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου το σαββατοκύριακο θα σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της νέας πορείας για την επαφή με τον λαό, για διεύρυνση και για τη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με όλα τα κοινωνικά στρώματα που προσβλέπουν και ακουμπάνε σε εμάς" τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra. Παράλληλα σημείωσε πως "κάνουμε ένα μεγάλο, τολμηρό άλμα με αυτήν την προσπάθεια διεύρυνσης, της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων από την Αριστερά, τον οικολογικό και προοδευτικό χώρο. Αυτό επιτάσσει η εποχή μας".

Καμπάνια, νέα μέλη, iSyriza στην ατζέντα

Στη διήμερη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει και ένας πρώτος απολογισμός της καμπάνιας "Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου". Η εγγραφή νέων μελών, οργανωτικά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα στις νέες συνθήκες, αλλά και η έως τώρα λειτουργία και βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA θα απασχολήσουν τη συζήτηση. Εξάλλου το άνοιγμα στη νεολαία και σε κοινωνικά τμήματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα οργανωτική σχέση και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL