Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Κάλεσμα αγώνα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και συλλογικοτήτων του προοδευτικού χώρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα αγώνα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και συλλογικοτήτων του προοδευτικού χώρου

Σε μια περίοδο όξυνσης των νεοφιλελεύθερων και ακραία συντηρητικών πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να οργανώσουμε τον αγώνα των νέων για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα της προηγούμενης τετραετίας, τις θυσίες του ελληνικού λαού και να δημιουργήσουμε νέα πεδία ελευθερίας και διεκδικήσεων απέναντι σε πολιτικές πειθάρχησης και αυταρχισμού. Οφείλουμε να παλέψουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και όραμα διαμόρφωσης μιας πραγματικότητας που δεν θα βασίζεται στο φόβο και την ανασφάλεια. Μιας πραγματικότητας που δεν θα χωρά τον σκοταδισμό, την μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και την ακροδεξιά. Που θα έχει ως στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Για το σκοπό αυτό, για την συγκρότηση δηλαδή μιας κοινωνίας που θα οργανώνεται γύρω από τις ιδέες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας. Πολιτικές δυνάμεις και νέοι άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσουμε τις μάχες της γενιάς μας. Είναι δική μας υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε στη διαμόρφωση αντιστάσεων, ώστε να προασπίσουμε τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοκρατικά κεκτημένα δεκαετιών και, φυσικά, να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα, πάντα με πυξίδα τις αξίες της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού και με γνώμονα το συμφέρον της νέας γενιάς του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο, ένα σχέδιο που στοχεύει στην αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της προόδου, δεν μπορεί να εξαντληθεί στο άθροισμα των δυνάμεων μας. Με παρακαταθήκη τη μεθοδολογία και τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, να εδραιώσουμε την παρουσία μας σε κάθε κοινωνικό χώρο και σε κάθε μαζικό φορέα, εκφράζοντας τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Να μην επιτρέψουμε την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, να πρωτοστατήσουμε στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των δομών του. Να εμποδίσουμε τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων, να προασπίσουμε την αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή. Να σταματήσουμε τον ακροδεξιό κατήφορο και τον σκοταδισμό και την συντήρηση που θέλει να επιβάλει η ΝΔ, με τη στήριξη των οικονομικών ελίτ και του μιντιακού συστήματος. Να είμαστε δίπλα στους κατατρεγμένους από τους πολέμους και την φτώχεια, δείχνοντας ότι η Ελλάδα και η γενιά μας έχουν κεντρική αξία τους την αλληλεγγύη και την φιλοξενία. Να σταματήσουμε όσους/ες βάζουν τα κέρδη τους και την ψευδεπίγραφη ανάπτυξή τους πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, υπονομεύοντας τον μέλλον όλων μας.

Να φανταστούμε και να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης πολιτικής που να βασίζεται στη συμμετοχή και να δημιουργεί κουλτούρα συλλογικής ζωής και δράσης, απέναντι στον ατομικό δρόμο, τον ανταγωνισμό και τη λογική ότι η πολιτική είναι δουλειά των ειδικών. Ενάντια στις κυρίαρχες πρακτικές του πολιτικού συστήματος, ένα διαφορετικό υπόδειγμα άσκησης πολιτικής, που να αμφισβητεί εμπράκτως τις παθογένειες του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως εργαλείο στα χέρια των πολλών, για να αλλάζουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.
Οφείλουμε, δηλαδή, να απευθυνθούμε στο νέο κόσμο, στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στους άνεργους και τις άνεργες, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στον κόσμο της παραγωγής και της καινοτομίας και να εργαστούμε συλλογικά, να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον που μας ανήκει. Για να κάνουμε τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μια μαζική, μαχητική, προοδευτική, ριζοσπαστική και σύγχρονη οργάνωση της Αριστεράς.

Είναι χρέος της δικής μας γενιάς να παλέψουμε, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής μας, να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, να ονειρευτούμε και να αγωνιστούμε με τους ανθρώπους της γενιάς μας, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας στο μπόι των ονείρων και των αναγκών μας.

Κανείς και καμία δεν περισσεύει.

Προχωράμε μαζί.

Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε.

Υπογράφουν:
Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών,
Δίκτυο Νέων Σοσιαλιστών,
Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία,
Χάρτα19
Νέοι – Νέες ΔΗΜΑΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL