Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Απέναντι στην έξυπνη βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέναντι στην έξυπνη βία

Πώς; Με τον τρόπο που επινόησε την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με προσωπικές μειωτικές επιθέσεις, με επικοινωνιακό διαδικτυακό κατακλυσμό. Σε κάθε απόφαση της τότε κυβέρνησης, ιδίως θετικής (π.χ. επίδομα, ενίσχυση κάποιας κατηγορίας εργαζομένων, αναπτυξιακή απόφαση, χρηματοδότηση φορέα, κοινωφελές έργο κ.λπ.) αναδείκνυε μια δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που επισκίαζε ή και κατέστρεφε την κυβερνητική επιλογή.

Παίρνει σήμερα, ως κυβέρνηση πλέον, μια άλλου τύπου απόφαση (π.χ. διορισμοί δικών της, προσφυγική πανωλεθρία, ξέπλυμα χρήματος, αυταρχική στροφή κ.λπ.), να και μια δήλωση συριζαίου από δίπλα. Αποσπασμένη, παραμορφωμένη, άτυχη, ανόητη, αλλά απλή δήλωση. Ισοδύναμη η δήλωση με την κυβερνητική πράξη. Ακυρωτική στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποκρυπτική στη σημερινή περίοδο. Έξυπνο και αποτελεσματικό. Έτσι η Ν.Δ. δεν χρειάζεται να απολογηθεί για τίποτα, να τεκμηριώσει τίποτα, να δεσμευτεί για τίποτα.

Όπως δεν χρειαζόταν να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με επιχειρήματα ανταποκρινόμενη στον τότε αντιπολιτευτικό ρόλο της, έτσι και σήμερα δεν χρειάζεται να απολογηθεί ή να εξηγήσει επιλογές από τον κυβερνητικό της ρόλο. Ο κατακλυσμός είναι γνωστός. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι; Απέναντι στη διαδικτυακή και επικοινωνιακή υπεροπλία της Ν.Δ., την κατάχρηση μικροαστικών στερεοτύπων (που μπορεί κάποιος αριστερός να τα υποβαθμίζει, αλλά «πιάνουν» στον απλό κόσμο, μέρος του οποίου ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ), την απίστευτη μείωση προσωπικών προφίλ, τι αντιτάσσει; Η άμυνα είναι ασύνδετη, αδύναμη, εύθραυστη ή μονοδιάστατη.

Την περίοδο της διακυβέρνησης απέναντι σε ένα πιασάρικο και συνήθως διαστρεβλωτικό νεοδημοκρατικό «γκαγκ», αντιπαραβάλλονταν κάτι υπηρεσιακά δελτία Τύπου, σχεδόν αόρατα, άγλωσσα, διεκπεραιωτικά. Σημαντικές αποφάσεις στον χώρο της Υγείας, της ενέργειας, της εξωτερικής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής, του Πολιτισμού εξατμίζονταν με κάτι περιγραφές που, μέχρι να φτάσεις στη μέση του συνήθως απέραντου κειμένου, είχες ξεχάσει ποιο υπουργείο το είχε εκδώσει. Ο αποτελεσματικός λόγος αποκρυπτόταν είτε από μια ανασφάλεια, όπου πρέπει να ειπωθούν όλα για να «μην μας πει κανείς τίποτα», είτε σε μια συμμετρική επιθετικότητα όπου αναγκαστικά απέκρουες, μαζί με τον επιτιθέμενο τραμπούκο, και τον ήπιο και μετριοπαθή πολίτη.

Η υπεροπλία της Ν.Δ. δεν βρίσκεται μόνο στο ότι διαθέτει επιρροή σε μεγάλα ΜΜΕ και έχει υφάνει ένα πυκνό διαδικτυακό πλέγμα. Η υπεροπλία συνίσταται στο ότι, παράλληλα με αυτό, διαθέτει πλέον σοβαρούς επιστήμονες, διανοούμενους, καλούς καλλιτέχνες, μπορεί να επηρεάζει πολύ καλούς γραφιάδες, που μπορεί να μην είναι στρατευμένοι στη Δεξιά, αλλά κάνουν ισχυρή και σοβαρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρετικοί χιουμορίστες, επιστήμονες, δημιουργοί, άνθρωποι υψηλής διανοητικής ποιότητας είναι «απέναντι» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπεροπλία της Ν.Δ. συνίσταται στο ότι μπορεί δίπλα στα τρολ και την έξυπνη βία να συστρατεύει ή να χρησιμοποιεί ή να μεταχειρίζεται και μια πλειάδα αξιόλογων διανοουμένων ή κειμενογράφων, ήπιων και ποιοτικών, που απευθύνονται στον μέσο πολίτη. Έτσι επικοινωνεί και με τους τρελαμένους αντικομμουνιστές και μανιακούς αντισύριζα και επηρεάζει μετριοπαθείς πολίτες και αποκρύπτει τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με διαρκείς αντιπερισπασμούς. Η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη Δεξιά (ή κρυπτοδεξιά) αυτοπεποίθηση δεν αντιμετωπίζεται με ευκολίες και στερεότυπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL