Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ισχύει το "δεν ξεχνώ;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχύει το "δεν ξεχνώ;"

Του Πάνου Τριγάζη*

Πάντοτε, όταν μιλάμε στην Ελλάδα για τον εθνικά βλαπτικό και προδοτικό ρόλο της Ακροδεξιάς, η σκέψη μας πάει στην προδοσία της Κύπρου από τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β'. Έχοντας λάβει μέρος, από το 1974, σε κινήσεις αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, οι οποίες στηρίχθηκαν κυρίως στο ελληνικό και παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, νοσταλγώ τη μαζικότητα και ευρύτητα των αντίστοιχων εκδηλώσεων. Επίσης, δεν θυμάμαι ούτε μία μεγάλη συγκέντρωση ή συλλαλητήριο της ελληνικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς για το Κυπριακό, παρότι σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον με τη Ν.Δ., υπάρχει συναίνεση για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, πρόσφατα, πολλοί Ελλαδίτες φίλοι της Κύπρου μαζί με στελέχη της Κυπριακής Παροικίας στην Ελλάδα να συγκροτήσουμε κίνηση με τίτλο «Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο» (ΠΕΑΚ), η οποία αποτελεί μετεξέλιξη παρόμοιας κίνησης του 2014 με τίτλο «Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου 2014», με αφορμή τα σαράντα χρόνια της κυπριακής τραγωδίας.

Διαδοχικές προσπάθειες και σχέδια για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν καρποφορήσει, παρότι δύο φορές, με το σχέδιο Ανάν στις διάφορες εκδοχές του (2002-2004) και τις συνομιλίες του 2017 στο Κραν Μοντανά, η πολυπόθητη λύση ήρθε πολύ κοντά.

Αρχές του 2019 είχαμε διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο να ξαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν συνέβη ώς τώρα. Η μη συμφωνία για τους λεγόμενους όρους αναφοράς (terms of reference) αποτέλεσε τυπικά το κύριο εμπόδιο, στην ουσία όμως ήταν η «διπλωματία των γεωτρύπανων» εκ μέρους της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δυσκολίες δημιουργήθηκαν αντικειμενικά και από άλλες δυσμενείς εξελίξεις, όπως η επιδείνωση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας λόγω του μεταναστευτικού - προσφυγικού και της εισβολής της κυβέρνησης Ερντογάν στη Συρία. Θα πρόσθετα ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την υπεράσπιση του «κεκτημένου του Κραν Μοντανά», όπου πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα κατάργησης των διεθνών εγγυήσεων, τις οποίες φορτώθηκε η ανεξάρτητη Κύπρος από την ίδρυσή της, το 1960.

Άτυπη τριμερής τη Δευτέρα

Σε αυτό το φόντο, συγκαλείται τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο άτυπη τριμερής για το Κυπριακό, με συμμετοχή των Αναστασιάδη - Ακιντζί, και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ορισμένοι, κυρίως στην Κύπρο, προδικάζουν την αποτυχία της συνάντησης αυτής, ενώ και οι επιθυμούντες διακαώς την επανέναρξη των συνομιλιών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ή δεν προσδοκούν πολλά. Προσωπικά, εύχομαι να διαψευστούν, ιδιαίτερα οι αρνητές της λύσης, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην κορυφή των ενδιαφερόντων της ελληνικής κοινής γνώμης ούτε του πολιτικού μας συστήματος, ίσως διότι άλλα ζητήματα έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτύχουμε την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Επειδή, όμως, δεν αρκεί η πανελλήνια αλληλεγγύη ούτε οι διπλωματικές προσπάθειες, σημαντικότερο καθήκον είναι να ενεργοποιήσουμε και τη διεθνή «διπλωματία των λαών και πολιτών». Αυτό σημαίνει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών για το Κυπριακό, καθήκον πολύ πιο δύσκολο από την ενεργοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάδειξη του Κυπριακού, όχι ως εθνικού ζητήματος, αλλά ως κεντρικού προβλήματος ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου. Η δε Ε.Ε. οφείλει να αντιληφθεί ότι η επίλυση του Κυπριακού θα μετατρέψει το νησί σε γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL