Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Απομονώθηκε στην προσπάθεια ευτελισμού του θεσμού / Η Ν.Δ. θέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 75 ψήφους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απομονώθηκε στην προσπάθεια ευτελισμού του θεσμού / Η Ν.Δ. θέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 75 ψήφους!

Απομονώθηκε η Ν.Δ. στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα κόμματα απέρριψαν την πρόταση της Ν.Δ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμη και με λιγότερες από 120 ψήφους! Στην πραγματικότητα θα μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος και με 75 ψήφους!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας. Αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «καθιστά τον ανώτατο άρχοντα μέρος του πολιτικού κομματικού παιχνιδιού» αντέδρασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι και σήμερα ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. προτείνει εκλογή Προέδρου με σχετική πλειοψηφία (δηλαδή έως και 75 ψήφους). Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 6 ψηφοφορίες, μία κάθε μήνα, με τουλάχιστον 180 ψήφους, και μετά απευθείας εκλογή από το λαό. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προτείνει επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα έτος με ελάχιστη πλειοψηφία 180 ψήφων, παράταση της θητείας του Προέδρου για έναν χρόνο και εκλογή με τουλάχιστον 160 βουλευτές.

Το ΚΚΕ προτείνει να υπάρχει προσφυγή σε εθνικές εκλογές. Η Ελληνική Λύση την απευθείας εκλογή Προέδρου και το ΜέΡΑ25 την εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα που θα προκύπτει από κλήρωση.

"Ρήγμα" Καστανίδη - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα δημοψηφίσματα

Επισημαίνεται ότι ρήγμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκλήθηκε, χθες, από τη διαφοροποίηση του Χάρη Καστανίδη ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ύστερα από λαϊκή πρωτοβουλία την οποία υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε την επέκταση του θεσμού του δημοψηφίσματος.

Αντίθετα ο Χ. Καστανίδης τόνισε ότι «ορθό θα ήταν να αναθεωρηθεί» υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Η διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας δεν είναι είδος πολυτελείας με ευχέρεια να την επιλέξουμε ή να την απορρίψουμε. Είναι ανάγκη» τόνισε και πρότεινε να υπάρξει «σαφής προσδιορισμός των κοινωνικών θεμάτων» που θα τίθενται σε δημοψήφισμα.

Προς απόσυρση ο «γηραιότερος»

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου σημειώνεται ότι η Ν.Δ. φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την πρόβλεψη, αν υπάρχει ισοψηφία στην εκλογή Προέδρου, να εκλέγεται ο γηραιότερος. Η πρόταση της Ν.Δ. είχε προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. «Προχωράτε με μία καινοτομία που είναι αταβισμός» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Πού το βρήκατε αυτό; Όπου υπήρχαν παρόμοιες διατάξεις που αναφέρονταν στο γήρας ως κριτήριο επιλογής έχουν καταργηθεί. Θεωρήθηκαν παλαιομοδίτικες». Μάλιστα ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «κωμική» την πρόταση της Ν.Δ.

Γ. Κατρούγκαλος: Ο Πρόεδρος δεν είναι μέλος ΔΕΚΟ

«Η δυνατότητα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μικρότερη πλειοψηφία από αυτήν με την οποία εκλέγουμε τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, λες και είναι ένα μέλος απλής ΔΕΚΟ, πλήττει στην ουσία της και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πολιτεύματος» επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Μας ενδιαφέρει ειλικρινώς -σχεδόν πάση θυσία- να αποτρέπεται ο σφετερισμός της διατάξεως περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να μετατρέπεται αυτή η διάταξη από συναινετική παρότρυνση σε πρόκληση πολιτικής εκκρεμότητας, σε πρόκληση ακυβερνησίας» αντέτεινε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Εδώ παίζονται πολιτικά παιχνίδια με συνταγματικό προκάλυμμα. Υπάρχει πολιτικός καιροσκοπισμός και από τη μεριά της Ν.Δ. με τη θέση αυτή την αχαρακτήριστη που υιοθετεί. Υπάρχει πολιτικός καιροσκοπισμός και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Παραβιάζονται τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης από την πρόταση της Ν.Δ. για τη σχετική πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε η εισηγητής του ΜΕΡΑ25 Μαρία Αδαμοπούλου.

Η Ν.Δ. «άδειασε» τον Γ. Γεραπετρίτη

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, καθώς η αναθεωρητική Βουλή δεν ακολούθησε την πρόταση της προαναθεωρητικής Βουλής ως προς το περιεχόμενο του αναθεωρούμενου άρθρου, αιφνιδίασε τη Ν.Δ.. Ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συζητηθεί, αλλά τον «άδειασε» το κόμμα του!

«Να καταλάβουμε σε τι συνίσταται η πρόταση, γιατί είναι πρωτόγνωρο να κατατίθεται ένσταση αντισυνταγματικότητας σε αναθεωρητική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ και ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας παραδέχθηκε ότι «μας αιφνιδιάζει».

Ν. Βούτσης: Στον αέρα όλες οι αναθεωρήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου βάσει της οποίας η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή. Επιπροσθέτως ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προειδοποίησε πως «αν πάμε στην άποψη ότι δεν δεσμεύει καθόλου, δηλαδή ότι η προτείνουσα Βουλή ορίζει μόνο και δεσμεύει κατά τον αριθμό των άρθρων τα οποία μπαίνουν στη συζήτηση, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία συζήτησης για το σύνταγμα θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα» γιατί τα κόμματα «θα κρατιούνται και ως προς τον ίδιο τον αριθμό και την ουσία των άρθρων που θα προτείνουν, διότι θα 'επικρέμαται' η νομολογία της παρούσας Βουλής ότι η αναθεωρητική Βουλή θα μπορεί να κάνει το αντίθετο από αυτό που ψήφισε η προτείνουσα Βουλή".

«Η όλη μεθόδευση, εκ μέρους της κυβερνούσας παράταξης, της ψηφοφορίας στην προτείνουσα Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμβληματικό παράδειγμα εργαλειακής μεθόδευσης, εκφυλισμού της συνταγματικής αναθεωρητικής διαδικασίας σε επίπεδο απλού κόλπου» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2014 πρότεινε, σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται με άμεση εκλογή από τον λαό, αλλά τώρα άλλαξε γνώμη και προτείνει εκλογή από κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Κ. Τασούλας: "Εγώ έκανα το 'κόλπο' της Ν.Δ."

Το «κόλπο» της Ν.Δ. ήταν ότι στην προηγούμενη Βουλή ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναλαμβανόμενες εκλογές από τη Βουλή και μετά απευθείας εκλογή, με αποτέλεσμα η πρόταση να συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους. Όμως, τώρα που πήρε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χρειάζονται 151 ψήφοι, προτείνει εκλογή Προέδρου με σχετική πλειοψηφία!

Την ευθύνη για το «κόλπο» ανέλαβε ο Κ. Τασούλας. «Εγώ έκανα το 'κόλπο' στην προηγούμενη Βουλή. Μόνο που δεν ήταν 'κόλπο'. Ήταν πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίσουμε τις προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί για ψηφοφορία» είπε και εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέπραξε 'κόλπο', αλλά απρονοησία, την οποία τώρα προσπαθεί να θεραπεύσει διά της αντισυνταγματικότητας».

Δ. Τζανακόπουλος: Απολογία, Κ. Τασούλα

«Κατανοώ την ανάγκη, την οποία ένιωσε, να απολογηθεί εκ μέρους του κόμματός του για το κόλπο το οποίο σχεδίασαν και υλοποίησαν κατά την προτείνουσα Βουλή, δηλαδή να ψηφίσει η Ν.Δ. ένα άρθρο με το οποίο δεν συμφωνούσε» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι επρόκειτο για απολογία από το γεγονός και μόνο ότι πέντε φορές κατά τη διάρκεια μιας πεντάλεπτης ομιλίας επεσήμανε: 'Δεν έκανα κόλπο'».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL