Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Όπισθεν ολοταχώς από τον Κ. Τσιάρα / Όπισθεν ολοταχώς από τον Κ. Τσιάρα: Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η ποινικοποίηση της βλασφημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπισθεν ολοταχώς από τον Κ. Τσιάρα / Όπισθεν ολοταχώς από τον Κ. Τσιάρα: Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η ποινικοποίηση της βλασφημίας

Την πρόθεσή του να μην προχωρήσει τελικά στην επαναφορά της διάταξης για την ποινικοποίηση της βλασφημίας, υπό την πίεση των αντιδράσεων, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπερασπίστηκε την επαναφορά της αναχρονιστικής διάταξης στο όνομα της... «κοινωνικής ειρήνης».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κ. Τσιάρας παραδέχτηκε ότι αποσύρει τη διάταξη για την ποινικοποίηση της βλασφημίας λόγω των αντιδράσεων υποστηρίζοντας ότι η πρόθεσή του δεν ήταν η επαναφορά σε ένα θεοκρατικό παρελθόν, αλλά η υπεράσπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο Κ. Τσιάρας δήλωσε φιλελεύθερος κι επικαλέστηκε ότι αρχικώς προώθησε την επαναφορά της ποινικοποίησης της βλασφημίας ακολουθώντας ένα παρόμοιο ευρωπαϊκό ρεύμα που σχετίζεται με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ισλαμοφοβία. Άλλωστε κι όταν εισήχθη η διάταξη ο Κ. Τσιάρας την είχε υπερασπιστεί με αναφορές σε πρόσφατα περιστατικά μισαλλοδοξίας, όπως το «μπάρμπεκιου μίσους» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στήριξη από Ιερώνυμο

Ο Ιερώνυμος, από τη μεριά του, δήλωσε ότι η επαναφορά της ποινικοποίησης της βλασφημίας δεν αποσκοπεί στην προστασία του Θεού ή της Εκκλησίας και των άλλων θρησκειών, «καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας», αλλά «στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς».

Ο Ιερώνυμος ισχυρίστηκε ότι η κοινωνική ειρήνη και συνοχή «δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της ‘δικαιωματιστικής’ λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό». Ο Ιερώνυμος υποστήριξε ακόμα ότι «το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί, αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Υπέρ η Ελ. Βόζενμπεργκ

Επικαλούμενη το «δίκαιο της πλειοψηφίας», η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι «η πλειονότητα του ελληνικού λαού, που είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, θεωρούμε ότι είναι μια προστασία το να υπάρχει μια ποινική διάταξη που τιμωρεί εκείνους που ασεβούν με τέτοιο τρόπο χυδαίο κατά των θείων». Η Ελ. Βόζενμπεργκ υποστήριξε ότι κακώς είχε καταργηθεί η επίμαχη διάταξη κατά την ανανέωση των Ποινικών Κωδίκων το καλοκαίρι παρατηρώντας ότι προστατεύει όλες τις θρησκείες κι όχι μόνο την Ορθοδοξία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL