Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Πολιτική με αριστερό πρόσημο για τις ανάγκες των πολλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική με αριστερό πρόσημο για τις ανάγκες των πολλών

Του Χρήστου Αναγνώστου*

O αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση σε σύμπραξη με τους αντιμνημονιακούς Ανεξάρτητους Έλληνες. Μαζί διαχειρίστηκαν όλα τα προβλήματα που είχε συσσωρεύσει το πολιτικό σύστημα από το 1981 και μετά. Πολιτικά, βέβαια, ήταν αδύνατον αυτή η κυβέρνηση να έχει την εξουσία. Εργάστηκε όμως να διευρύνει τη δημοκρατία και να προωθήσει μια οικονομική πολιτική για τους πολλούς.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 και η πολιτική αποτυχία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να εκφράσει την Kεντροαριστερά δημιουργούν σήμερα την ανάγκη για ένα νέο αριστερό κόμμα. Ένα κόμμα που, ξεκινώντας από τις παρυφές του ΚΚΕ θα καλύπτει τον χώρο της ανανεωτικής καi της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία εξέφρασε ιστορικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Κεντροαριστερά.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμματος όπου οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι θα συμμετέχουν ισότιμα συνδιαμορφώνοντας την πολιτική του και όπου η όσμωση απόψεων και πρακτικών θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Το γεγονός ότι δεν θα είναι ένα κόμμα ιδεολογικής ενότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πολιτική ενότητα. Μια πολιτική ενότητα με μετωπικά αριστερό πρόσημο και με στόχο τη νέα διακυβέρνηση, κύρια στοιχεία της οποίας πρέπει να είναι η οικονομική δημοκρατία και η αναδιανομή του πλούτου.

Κι αυτό γιατί η ευημερία, η Yγεία, η Παιδεία, είναι δικαίωμα όλων.

* Ο Χρήστος Αναγνώστου είναι μέλος της ΟΜ Αγίας Παρασκευής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL