Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Έφοδος της αστυνομίας εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, χημικά και τραυματίες / Επίδειξη αυταρχισμού και κλίμα τρομοκράτησης εν όψει Πολυτεχνείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφοδος της αστυνομίας εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, χημικά και τραυματίες / Επίδειξη αυταρχισμού και κλίμα τρομοκράτησης εν όψει Πολυτεχνείου

Επίδειξη δύναμης, βία και καταστολή, χημικά και τραυματίες φοιτητές. Αυτά στιγμάτισαν τη χθεσινή κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση του ασύλου, αλλά για και την απόφαση της Συγκλήτου να βάλει «λουκέτο» στο πανεπιστήμιο για μια ολόκληρη εβδομάδα ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον προαύλιο χώρο του ιδρύματος: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η χούντα δεν τελείωσε το ’73'» φώναζαν οι εγκλωβισμένοι από τα ΜΑΤ φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο, μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου - λάμψης που μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την Πατησίων. Η ένταση ξεκίνησε όταν οι φοιτητές, που πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βικτωρίας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο σπάζοντας την κλειδαριά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιδίδονται σε ένα κρεσέντο ωμής βίας ενάντια στους φοιτητές προκειμένου να τους εμποδίσουν.

Περίπου 150-200 φοιτητές εγκλωβίστηκαν μέσα στον προαύλιο χώρο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να είναι παραταγμένες απέναντί τους. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν αναπνευστικά προβλήματα και κρίσεις πανικού. Πλήθος αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε στην Πατησίων, ωστόσο τα ΜΑΤ εμπόδιζαν δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και γονείς φοιτητών να προσεγγίσουν την πύλη.

Επίδειξη δύναμης

Αίσθηση προκάλεσε όμως και ένα βίντεο, το οποίο δείχνει ένα άνδρα των ΜΑΤ να επιτίθεται αναίτια και με άγριο τρόπο σε διαδηλώτρια στην Πατησίων. Την ώρα που η διμοιρία των ΜΑΤ επιχειρεί να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους από την πύλη, ένας αστυνομικός χτυπάει με την ασπίδα του τη νεαρή διαδηλώτρια στο κεφάλι, ενώ συνεχίζει με απανωτά χτυπήματα και με κλοτσιές.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχαν τρεις επιβεβαιωμένοι τραυματίες φοιτητές, ο ένας με τραύμα στο κεφάλι, ένας με κάταγμα ωλένης, ενώ μια κοπέλα φέρει τραύμα από χτύπημα με κλομπ στο κεφάλι. Επίσης μια κοπέλα μεταφέρθηκε προληπτικά με ΕΚΑΒ στον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ προσήχθησαν τρεις διαδηλωτές. Η μια προσαγωγή μετατράπηκε τελικά σε σύλληψη για το αδίκημα της «αντίστασης κατά της αρχής». Στη ΓΑΔΑ προσήχθησαν και δύο μέλη του ΜέΡΑ25. Μια ακόμη προσαγωγή έγινε γύρω στις 5 το απόγευμα κατόπιν λεκτικής αντιπαράθεσης αστυνομικών με ομάδα 15 φοιτητών που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.

Ν. Φίλης: “Κυβερνητικός αυταρχισμός”

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μετέβη ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη δεν κατάφερε να προσεγγίσει την πύλη του ιδρύματος διότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν της επέτρεψαν να περάσει τον αστυνομικό κλοιό.

«Είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. (...) Με αυτόν τον τρόπο δεν ‘αποκαθίσταται η τάξη’, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση, και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα ‘άντρα ανομίας’. Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε” τόνισε με δηλώσεις του στο Κόκκινο 105,5 ο Νίκος Φίλης προσθέτοντας πως, τον «κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης».

Για εικόνες ντροπής που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές κάνει λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα» αναφέρει καταδικάζοντας «τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης». «Η κανονικότητα επιτίθεται, η δημοκρατία απειλείται» αναφέρει επίσης σε ανάρτησή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τα γεγονότα, η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα «Νόμος και τάξη» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει ότι «οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί ‘μπαχαλάκηδες’, που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί τεσσεράμισι χρόνια υπέθαλψε αυτές τις συμπεριφορές». «Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών» καταλήγει ο Στέλιος Πέτσας.

Σύγκλητος ΕΜΠ: “Θα υπερασπιστούμε το άσυλο”

Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου αλλά και από την αστυνομική καταστολή πήρε η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνει δε πως «τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Δηλώνει τέλος πως «η σύγκλητος θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL