Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Σκάνδαλο Novartis: / Σκάνδαλο Novartis: Θα πει κάτι ο Κ. Μητσοτάκης για τις νέες αποκαλύψεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis: / Σκάνδαλο Novartis: Θα πει κάτι ο Κ. Μητσοτάκης για τις νέες αποκαλύψεις;

Νέο ενδιαφερον προσδίδει στην εξέλιξη του σκανδάλου Novartis η χθεσινή αποκάλυψη της "Εφ.Συν." που, μεταξύ άλλων, δημοσιεύει το σκεπτικό των εισαγγελέων σύμφωνα με το οποίο έστειλαν στο αρχείο τη διερέυνηση του σκέλους που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

"Όσα έχουν καταθέσει οι δήθεν ψευδομάρτυρες, από τα αλλεπάλληλα ραντεβού του επικεφαλής της Novartis με όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού, μέχρι και τη βαλίτσα γεμάτη χρήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εξόχως αποκαλυπτικά" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η... αγνοούμενη βαλίτσα που καταρρίπτει τα περί σκευωρίας

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα, προκύπτει ότι ο Κ. Φρουζής πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα "μια βαλίτσα σαμσονάιτ τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μωβ, κίτρινου και πράσινου", σύμφωνα με τις καταθέσεις της προστατευόμενης μάρτυρα "Αικατερίνη Κελέση". Σύμφωνα με του σκεπτικό των εισαγγελέων, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει "αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα".

"Με λίγα λόγια, το πόρισμα επιβεβαιώνει πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε γιατί είναι ‘σκευωρία’, όπως γραφικά επαναλαμβάνει η Ν.Δ., αλλά επειδή δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί πού πήγαν τα χρήματα", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί. Μάταια ωστόσο, αφού τουλάχιστον έως χθες το βράδυ επικρατούσε σιγή ασυρμάτου. Όχι μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Σιωπή και για την παραδοχή Σαλμά

Στο μεταξύ, στο... κενό έχουν βρεθεί οι εκκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Κ. Μητσοτάκη για αποπομπή του Μ. Σαλμά μετά τις καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πως ο ίδιος παρενέβη τηλεφωνικά σε εισαγγελέα για την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά. Πρόκειται για τη μήνυση εναντίον των όσων του έχει καταλογίσει ο Ν. Μανιαδάκης στις καταθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του προχθές στον ΣΚΑΪ δεν ερωτήθηκε σχετικά και φυσικά δεν αναφέρθηκε ο ίδιος.

Όπως παραδέχτηκε ο Μ. Σαλμάς: "Επικοινώνησα τηλεφωνικά, όπως έχω έννομο συμφέρον, στο υπηρεσιακό τηλέφωνο με τον κ. Σεβαστίδη, να ζητήσω ενημέρωση για τη δικονομική πορεία της μήνυσής μου καθώς και να υποβάλλω παράκληση επίσπευσης αυτής. Ο κ. Σεβαστίδης, προς έκπληξή μου, μου μίλησε με απαξία αρνούμενος να με ακούσει, μου είπε η όποια επικοινωνία να γίνεται μόνο μέσω συνηγόρου και μου έκλεισε το τηλέφωνο".

Κάνοντας λόγο για "ακατανόητη παρεξήγηση" μίλησε για στοχοποίησή του. "Δεν διανοήθηκα να κάνω ουδέποτε παρέμβαση ούτε όταν ήμουν ύποπτος για τέλεση απαξιωτικών πράξεων, πόσο μάλλον τώρα ως μηνυτής" τόνισε.

Πυρά εισαγγελέων για παρεμβάσεις και "κρυπτοαμνήστευση"

Σε άλλο κλίμα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κινήθηκε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ο Μ. Σαλμάς "επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης".

Ωστόσο σημειώνει πως "όταν οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι είναι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη Δικαιοσύνη". Καλούν μάλιστα τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη Δικαιοσύνη "και να μην παρεμβαίνουν με κανέναν τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση για εκκρεμείς υποθέσεις".

Η επιτροπή θα συνεδριάσει, ο Φρουζής θα εξεταστεί

Στον απόηχο των αποκαλύψεων και των εξελίξεων, το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στη Βουλή και στην Προανακριτική Επιτροπή που συγκαλείται εκ νέου σήμερα. "Για εμάς προέχει και η υπεράσπιση της νομιμότητας, αλλά ταυτόχρονα και η μη δυνατότητα της Ν.Δ. να ανακαλύπτει κάθε φορά προσχήματα. Νομίζω ότι αυτές οι δυο βασικές κατευθυντήριες γραμμές θα σταθμίζονται κάθε φορά και με αυτή την έννοια θα αποφασίζεται και η πολιτική μας στάση" ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Κυριακή.

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν έως την τελευταία στιγμή να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους, είναι σαφής η πρόθεση η Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της προκειμένου για πρώτη φορά να μιλήσουν άνθρωποι "κλειδιά" όπως ο Φρουζής και ο Μανιαδάκης.

Ανυπόστατη η απόφαση εξαίρεσης των δυο

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερασπιστεί τη συνταγματική νομιμότητα και τον κανονισμό της Βουλής και επομένως το δικαίωμα να ορίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. τα μέλη της Επιτροπής. "Δεν θα βγάλουμε από την Επιτροπή τον Τζανακόπουλο και τον Πολάκη, είναι δικαίωμά μας να ορίσουμε την Επιτροπή. Η Επιτροπή αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα λειτουργήσει κανονικά και θα πάρει την πρώτη μαρτυρία" σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Δ. Βίτσας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας για εξαίρεση του ίδιου και του Π. Πολάκη τη χαρακτήρισε "ανυπόστατη". "(...) Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως αυτό ορίζεται με σαφήνεια στον κανονισμό της Βουλής. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και πολύ σημαντικότερο από το τι έγινε την προηγούμενη Πέμπτη ή τι θα γίνει την Τρίτη” σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι εάν ακολουθηθεί η λογική της Ν.Δ., θα πρέπει να εξαιρεθεί η μισή Ολομέλεια καθώς, όπως εξήγησε, ασκεί εισαγγελικό καθήκον όταν υπερψηφίζει ή καταψηφίζει την πρόταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

"Κάποια στιγμή, αφού ολοκληρώσει τις εργασίες η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, το ζήτημα θα έρθει στην Ολομέλεια, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη. Και εκεί ερωτώ πώς θα ασκήσει εισαγγελικό καθήκον ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που κινητοποίησε την όλη διαδικασία με τη μήνυσή του στον κ. Παπαγγελόπουλο. Βλέπετε ότι εδώ τα άτοπα πολλαπλασιάζονται συνεχώς με ευθύνη της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL