Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Δι υπόθεσίν τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δι υπόθεσίν τους

Κυβερνητικός βουλευτής τηλεφωνεί την Παρασκευή σε εισαγγελέα και του ζητεί «την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά».

Η παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αποκαλύπτεται το Σάββατο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο βουλευτής ομολογεί ότι παρενέβη. Όλα τα κόμματα -πλην της Ν.Δ.- με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το γεγονός.

Το Σάββατο σε παραλιακό ξενοδοχείο (γιατί η εξουσία θέλει καλοπέραση) ο Κ. Μητσοτάκης μιλά στους βουλευτές του. Δεν επιβάλλει ποινή στον βουλευτή, δεν παίρνει πολιτικές αποστάσεις, δεν καταδικάζει, δεν τον επιδοκιμάζει. Για την ακρίβεια: δεν λέει λέξη για το θέμα. Τόσο ευθυνόφοβος.

Την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης δίνει τηλεοπτική συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ). Σιγά μην τον ρωτήσουν. Τόσο βολικά.

Η Ν.Δ. και όλα τα στελέχη της τηρούν «σιγή ασυρμάτου» γιατί δεν ξέρουν τι να πουν ή δεν ξέρουν πώς να το υποστηρίξουν.

Το ίδιο και τα μέσα ενημέρωσης. Όλο το Σαββατοκύριακο η παρέμβαση κυβερνητικού βουλευτή στη Δικαιοσύνη δεν ήταν απλά εκτός ενημερωτικής ατζέντας, ούτε ερώτηση ούτε αναφορά δεν γινόταν. Λες και έκανε «τζιζ». Ανεξήγητο; Ίσως.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή ρύθμιση που αμνηστεύει τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν - άσχετο, αλλά θαλασσοδάνεια έχουν πάρει και τα ΜΜΕ που σιωπούν για την παρέμβαση του βουλευτή στη Δικαιοσύνη.

Η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «κρυπτοαμνηστευτική» τη ρύθμιση. Πλέον η κακουργηματική απιστία θα διώκεται όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατ’ έγκληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται αιφνιδιασμένη, καθώς όσα νομοθετεί η Ν.Δ. είναι ασύμβατα με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και με το πνεύμα των Κοινοτικών Οδηγιών.

Η Ν.Δ. «τελειώνει» και με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που πολύ την ενοχλούν στο σκάνδαλο της Novartis. Πλέον κανείς δεν θα καταθέτει στοιχεία για σκάνδαλα, αφού η απιστία διώκεται μόνο κατ’ έγκληση.

Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει να μπει στο σύνταγμα μια διάταξη που εξασφαλίζει ότι δεν θα αρχειοθετηθούν σκάνδαλα όπως της Novartis. «Είναι μπαχαλάκιας» απάντησε ο Αν. Λοβέρδος που, μαζί με τη Ν.Δ., εξανίσταται επειδή χάλασε το κλίμα στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Γιατί χαλά το κλίμα όταν δεν παραγράφονται σκάνδαλα, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Όλα αυτά στα μέσα ενημέρωσης περνούν στα ψιλά ή δεν περνούν καθόλου.

Η παλινόρθωση στις εκλογές των κομμάτων που δημιούργησαν την κρίση και έφεραν τα Μνημόνια έδωσε την εντύπωση ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν τώρα όπως πριν το 2010. Ότι το 2015 - 2019 ήταν μια παρένθεση στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης εξουσίας στην Ελλάδα.

Το «σύστημα» επανήλθε με τα ίδια μυαλά και τις ίδιες πρακτικές. Και με ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι η χώρα του ανήκει κι ο λαός ζει και εργάζεται για την ευημερία και την αναπαραγωγή του «συστήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL