Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σήμερα η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής / Σήμερα η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής: Χωρίς... αλλαγές επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής / Σήμερα η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής: Χωρίς... αλλαγές επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Προανακριτική Επιτροπή στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέρχεται χωρίς... αλλαγές στη σύνθεσή του, χαρακτηρίζοντας το αίτημα για εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη παράνομη και αντιθεσμική μεθόδευση.

Έτσι, οι βουλευτές που έχει ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων των δυο, θα προσέλθουν σήμερα στην αίθουσα της Προανακριτικής, κάτι που είχε προαναγγείλει με την επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει πως δεν θα συναινέσει στην υπονόμευση της επιτροπής επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το "μπάχαλο" αφενός στην πλειοψηφία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αφετέρου στον πρόεδρο της Βουλής που έκανε αποδεκτή μια αντιθεσμική μεθόδευση.

"Εμείς θέλουμε οι εργασίες της Επιτροπής να ολοκληρωθούν διότι έτσι θα πέσει φως στο σκάνδαλο της Novartis. Φαίνεται ότι άλλοι θέλουν να βάλουν τρικλοποδιές και να κουκουλώσουν" αναφέρουν κομματικές πηγές επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση πως "θα τους γυρίσει μπούμερανγκ".

Κίνδυνος να δημιουργηθεί προηγούμενο

Εντούτοις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την... ελπίδα να βρεθεί συναινετική λύση έστω και την τελευταία στιγμή. "Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, ελπίζω ο πρόεδρος της Βουλής να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, όπως επιβάλλουν το σύνταγμα και οι νόμοι" ανέφερε ο Νίκος Φίλης στον ρ/σ Θέμα FM. "Κατανοώ ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά νομίζω τη χρυσή τομή θα τη βρει", πρόσθεσε, τονίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί προηγούμενο η πλειοψηφία της Βουλής με πολιτικά κίνητρα να εξαιρεί βουλευτές της μειοψηφίας και να καθορίζει τη σύνθεση ανάλογων επιτροπών.

"Είναι πολύ σοβαρό όταν σήμερα κάποιοι ενεργούν με βάση ένα τόσο στενό χρονικό ορίζοντα, χωρίς να βλέπουν παραπέρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της ενέργειάς τους στη λειτουργία του Κοινοβουλίου στο μέλλον" ανέφερε.

Σοβαρό θεσμικό ατόπημα

"Πρόκειται για σοβαρό θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα που οδηγεί στη φαλκίδευση του αποκλειστικού δικαιώματος του προέδρου της Κ.Ο. να ορίζει ποιοι θα την εκπροσωπούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές" σημείωσε ο Θ. Ξανθόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής. Εκτίμησε δε ότι οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης προτάθηκαν προσχηματικά ως μάρτυρες προκειμένου να μεθοδευτούν στη συνέχεια η εξαίρεση και ο αποκλεισμός τους. "Είναι δυνατόν οι προτείνοντες την εξαίρεση να είναι αυτοί που την αποφασίζουν;" διερωτήθηκε θέτοντας ζήτημα συνταγματικής τάξης.

Αμετακίνητος ο Μπούγας

Όπως διευκρινίζουν στην Κουμουνδούρου, αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την επιτροπή, αλλά θα επιμείνει στη θεσμική ομαλοποίηση και τη συνέχιση των εργασιών της. "Ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και θα έχουμε με βεβαιότητα ακυρότητα ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση.

Οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής" ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπούγας. Τη Δευτέρα, πάντως, ο Κ. Τασούλας χαρακτήριζε μακρινό ενδεχόμενο το να κληθεί η φρουρά, όπως άφηναν να εννοηθεί άλλα στελέχη της Ν.Δ.

Σε Λιβαδειά, Ορχομενό και Θήβα ο Τσίπρας

Στον Νομό Βοιωτίας θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής καμπάνιας για την ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί διαδοχικά τη Λιβαδειά, τον Ορχομενό και τη Θήβα, όπου στις 7.30 μ.μ. θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL