Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Από Ν.Δ. και ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / «Λαθροερμηνεία» εγγράφου για τη Novartis από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από Ν.Δ. και ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / «Λαθροερμηνεία» εγγράφου για τη Novartis από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ

Αφορμή στάθηκε έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (που δημοσίευσε η «Καθημερινή»), η οποία αναφέρει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και στο FBI με την ίδια ιδιότητα.

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε (χωρίς όμως να συγκεντρώσει την προσοχή των συστημικών ΜΜΕ) έγγραφο των εισαγγελέων Διαφθοράς στο οποίο ενημερώνουν ότι έχουν και άλλα στοιχεία, που δεν τα έχουν καταθέσει στη Βουλή για να μην αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ενήμερος για τα στοιχεία είναι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής σύμφωνα με την “Kontra News” που δημοσιοποίησε το έγγραφο.

Εισαγγελείς Διαφθοράς: “Έχουμε κι άλλα στοιχεία”

Αναφερόμενοι στο έγγραφο που δημοσίευσε η «Καθημερινή», Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και συνήγοροι των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο (όπως ο δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη Θόδωρος Μαντάς) υποστηρίζουν ότι εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει και στο FBI, τότε δήθεν επιβεβαιώνεται η σκευωρία, αφού μπορεί να το έκαναν προσδοκώντας αμοιβή από τΑ πρόστιμα που θα επιβάλλονταν στις ΗΠΑ. Για «λαθροερμηνεία» του εγγράφου κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται περί γελοίου ισχυρισμού, αφού αυτό που επιβεβαιώνει είναι το ακριβώς αντίθετο». Σύμφωνα μ’ αυτές τις πηγές, αν δεχθεί κανείς ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. Διότι οι καταθέσεις στο FBI για το σκάνδαλο Novartis και την ελληνική πτυχή του, έγιναν πολύ καιρό (ήδη από το καλοκαίρι του 2016) πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα. Και οι μάρτυρες αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα. Επομένως, ούτε ΟΙ εισαγγελικές αρχές, τις οποίες εμπλέκει η Ν.Δ. μέσα στον πανικό της στη δήθεν σκευωρία, ούτε φυσικά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να "υπαγόρευσαν" στους μάρτυρες τι θα καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είχαν ήδη κάνει αντίστοιχες καταγγελίες στο FBI από το καλοκαίρι του 2016. Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πουν από τη Ν.Δ. με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σ’ αυτήν εμπλέκεται και το FBI!

Επισημαίνεται ότι το οικονομικό όφελος μπορεί να προκύψει μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι κατέθεσαν την αλήθεια (για παράδειγμα ότι δωροδοκήθηκαν πολιτικά πρόσωπα). Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παρακώλυση της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Άρα για τους μάρτυρες είναι μονόδρομος να καταθέσουν πραγματικά περιστατικά.

Απειλές Α. Λοβέρδου: “Θα μπλέξουν”

«Όσοι έχουν επιλέξει τον ρόλο του υπερασπιστή μιας παραδικαστικής σκευωρίας θα μπλέξουν και πολιτικά, και ηθικά» απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, που είναι κατηγορούμενος στο σκάνδαλο της Novartis για δωροληψία. «Νομικά ό,τι λένε αυτοί οι άνθρωποι με τις κουκούλες είναι άκυρο. Έπρεπε να φτάσουμε στον Οκτώβριο για να το ομολογήσουν οι ίδιοι οι εισαγγελείς που είχαν παρανόμως δεχτεί την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σε ανθρώπους που είχαν προσδοκία οικονομικού οφέλους, κάτι που το άρθρο 47β του καινούργιου κώδικα ποινικής δικονομίας και το άρθρο 45 β του παλιού κώδικα ποινικής δικονομίας απαγόρευε» πρόσθεσε (στον ΑΝΤ1).

Ευ. Βενιζέλος: “Παραβιάστηκε το κράτος δικαίου”

«Οι μάρτυρες ήταν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι. Παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως ‘προστατεύθηκαν’ για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους. Οι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν, όμως όχι μόνο στο επίπεδο της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή, οι αποκαλύψεις εκτιμώ ότι θα είναι καταιγιστικές» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL