Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Αποστάσεις ασφαλείας του Μαξίμου από τον Υπουργό Επενδύσεων / Άδ. Γεωργιάδης: Αναπόφευκτο "βαρίδι" για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποστάσεις ασφαλείας του Μαξίμου από τον Υπουργό Επενδύσεων / Άδ. Γεωργιάδης: Αναπόφευκτο "βαρίδι" για την κυβέρνηση

“Βραχνά” για την κυβέρνηση -και τον πρωθυπουργό προσωπικά- αποτελεί πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι ανεξέλεγκτες δηλώσεις και συκοφαντίες του υπουργού Επενδύσεων προκαλούν δυσανεξία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα ήπιο και κεντρώο προφίλ ώστε να “καμουφλάρει” τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του.

Παράλληλα βουλευτές της Ν.Δ. επιρρίπτουν στον υπουργό Επενδύσεων την ευθύνη για “πλειάδα ρουσφετολογικών” διατάξεων” στο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν δέκα ημέρες. Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εισέπραξε την αποδοκιμασία της Ντόρας Μπακογιάννη μετά το «παράθυρο» που άνοιξε για καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών «αν δεν τηρηθεί από τους Σκοπιανούς», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά...

Παίρνει αποστάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τις τελευταίες εβδομάδες να τοποθετηθεί στο ίδιο “κάδρο” με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αίσθηση άλλωστε προκάλεσε η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραστεί στη Βουλή για να υποστηρίξει το “εμβληματικό” νομοσχέδιο για την κυβέρνηση υπό τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα” του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η προγραμματισμένη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα άλλωστε στην Ολομέλεια θα εξανάγκαζε τον πρωθυπουργό να διαδραματίσει τον άχαρο ρόλο του «συνηγόρου» υπεράσπισης του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε ένα tweet... προεκλογικής κοπής σχετικά με τον «αέρα ανάπτυξης» που “φέρνει το νέο νομοσχέδιο” αγνοώντας φυσικά τις αντεργατικές - αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις του. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει το νομοσχέδιο...

Οι... αμίμητες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα («πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές”) εκτροχίασαν τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μαξίμου που είχε ως πυρήνα την... επερχόμενη «αναπτυξιακή έκρηξη».

Ταυτόχρονα κατέρριψαν και τον ισχυρισμό - καραμέλα περί “πολιτικής σκευωρίας” που δήθεν έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού!

Η σιωπή του Μαξίμου

Τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης απέφυγαν να πάρουν θέση -παρά τα πιεστικά ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τις περιβόητες τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης κι ενώ ήδη το σχετικό βίντεο προκαλούσε “σεισμό” στα social media. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απομονώθηκε, με αποτέλεσμα να αναδείξει ολοκληρωτικά τον... αυθεντικό εαυτό του.

Την παραμονή της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου -που έφερε την υπογραφή του- αναζήτησε καταφύγιο σε γκεμπελίστικες πρακτικές και ισχυρίστηκε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης «μπορεί να χρηματίστηκαν για τον νόμο που έφεραν για τις πολυεθνικές και την τιμολόγηση φαρμάκων».

Η λασπολογική ρητορική του Άδ. Γεωργιάδη -που σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι εμπλεκόμενος στην κύρια έρευνα που χειρίζονται οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis- πυροδότησε την οργή του πρωθυπουργού.

Επισκίασε την εξαγγελία για τα ακίνητα

Οι ένοικοι του Μαξίμου είχαν «επενδύσει» (ξανά) σε επικοινωνιακό επίπεδο, την ίδια ημέρα, στην εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, «οι σημαντικές αυτές ανακοινώσεις που σηματοδοτούν την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων επισκιάστηκαν από άλλες δηλώσεις» φωτογραφίζοντας με ευκρίνεια τις συκοφαντικές «βολές» του υπουργού Ανάπτυξης.

Η κατάληξη δε της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείκνυε την προσωπική ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη στις «αθλιότητες» Γεωργιάδη («το θέμα όμως δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο πρωθυπουργός που τον ανέχεται. Τα περιθώρια των ελιγμών στενεύουν. Ή τον στέλνει σπίτι του απόψε ή ταυτίζεται πλέον απόλυτα με αυτόν και τις αθλιότητές του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον») εξανάγκασε το «σιωπηλό» πρωθυπουργικό επιτελείο να... τραβήξει το αυτί του ανεξέλεγκτου υπουργού.

Σε αυτό το φόντο ο Άδ. Γεωργιάδης εξαναγκάστηκε -μερικές ώρες μετά την αρχική του δήλωση- σε μία θεαματική «κωλοτούμπα», καθώς σημείωσε ότι «αν είχα στοιχεία, θα είχα πάει στον εισαγγελέα".

Χέρι - χέρι Γεωργιάδης - Πλεύρης

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είναι θιασώτης του ρεβανσιστικού «σαμαρικού» δόγματος «θα σας πάω μέχρι τέλους» στην υπόθεση Novartis. Λίγες ημέρες πριν από τη συμπαιγνία ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ν.Δ. για την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή ο Άδωνις Γεωργιάδης (19.10) είχε δηλώσει σε απειλητικό τόνο ότι «η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής θα βγάλει την κουκούλα από τους μάρτυρες και θα τους καλέσει για να πουν ποιος τους έβαλε»!

Τη στόχευση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής «να διερευνηθούν τα κίνητρα των προστατευόμενων μαρτύρων» ομολόγησε δε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης. Το μέλος της Επιτροπής απείλησε μάλιστα τους μάρτυρες ότι «θα περάσουν μεγάλες δυσκολίες»!

Σημειώνεται ότι ο Θάνος Πλεύρης είναι ο συνήγορος του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ έχει διατελέσει και άτυπος, άμισθος, σύμβουλός του την περίοδο που ο ερευνώμενος για την υπόθεση Novartis ήταν υπουργός Υγείας! Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είχε συναντηθεί με τον Θ. Πλεύρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας...

“Θεσμική ακροβασία” η άποψη του Μ. Βορίδη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Α» ο Μάκης Βορίδης -συνοδοιπόρος των Γεωργιάδη και Πλεύρη στον ΛΑΟΣ- συνομιλώντας με κορυφαίο πολιτικό παράγοντα της χώρας χαρακτήρισε «θεσμική ακροβασία» την απόφαση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την εξαίρεση των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ο βουλευτής της Ν.Δ. φέρεται να εκτιμά ότι «αυτή η κίνηση ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. με απροσδιόριστες προεκτάσεις»...

Μακριά από τις... κακοτοπιές

Σε αυτό το φόντο, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να αφήσει τον πρωθυπουργό μακριά από τις... κακοτοπιές. «Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής, καθώς η Βουλή έχει διαδικασίες» περιορίστηκε να σημειώσει, στο τελευταίο μπρίφινκγ, ο Στέλιος Πέτσας. «Οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι σύμφωνες με το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής»... απεφάνθη δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοώντας τα νομικά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την πραξικοπηματική διάσταση της απόφασης για την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μικροκομματικές ακροβασίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τις καραμανλικές ρήσεις ("εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας"), ώστε να αφήσει εκτός του «κάδρου» της Προανακριτικής τον Αλέξη Τσίπρα, είχε προκαλέσει «δυσανεξία στο δίδυμο Σαμαρά - Γεωργιάδη», σύμφωνα με “γαλάζιους” βουλευτές.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. σε αγοραίο ύφος είχε εκτοξεύσει την εξής απειλή: «Θα τους γδάρω, δεν θα μου γλιτώσει κανένας από αυτούς, ο Τσίπρας πρώτος απ’ όλους. Ο άθλιος και αχρείος, αυτός που το έστησε. Θα τα δείτε στην Επιτροπή όταν θα πάω»...

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δε ότι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως δεν επιθυμεί “να μετατραπεί η Βουλή σε ‘βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών’” τέθηκε στο στόχαστρο του πρώην πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης.

Ωστόσο -σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες- «η διάψευση των προσδοκιών του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου και, όπως διαφαίνεται, για την Προεδρία της Δημοκρατίας οδήγησε τον πρωθυπουργό στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» ώστε προφανώς να λειάνει -σε έναν βαθμό- τις αντιδράσεις στο «σαμαρικό» στρατόπεδο...

“Εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα”

Τα βέλη βουλευτών της Ν.Δ. συγκεντρώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης λόγω διατάξεων που -όπως εκτιμούν- «ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Επενδύω στην Ελλάδα», που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο στην αρχή εμπεριείχε 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με φωτογραφικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τα 234 άρθρα. Σύμφωνα δε αυτήκοους μάρτυρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρώτησε τον Νίκο Παππά «καλά, πότε θα ηρεμήσεις με τον Μαρινάκη;» λίγα δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαγορά της Forthnet / Nova από τον επιχειρηματία...

Αιχμηρό μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη

Συν τοις άλλοις, “γαλάζια” κομματικά στελέχη εκτιμούν πως η πρόσφατη αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή ότι «η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είχε τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα, επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, ότι ‘ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών», αποτελούσε ευθεία “βολή” προς την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ και ειδικά τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά το βέτο της Γαλλίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε δηλώσει περιχαρής πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα τότε παύει να ισχύει».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε με νόημα ότι «ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση”...

Συστάσεις από την “Καθημερινή”

Παράλληλα, το ακροδεξιό ρεπερτόριο του Άδ. Γεωργιάδη (και του Μάκη Βορίδη) με αφορμή το νομοσχέδιο -που ψηφίστηκε την Πέμπτη- «για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου” προκάλεσε τις αντιδράσεις αλλά και τις... συστάσεις της εφημερίδας «Καθημερινή»!

“Δεν έπαψα ποτέ να χρησιμοποιώ τον όρο 'λαθρομετανάστης'. Ο όρος 'λαθρομετανάστης' δεν είναι μειωτικός, εκτός αν είναι μειωτικός ο όρος 'λαθραναγνώστης', ο όρος 'λαθρέμπορος', ο όρος 'λαθροθήρας'” επεσήμανε -στο μισαλλόδοξο κρεσέντο του (1.10)- ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δεν δίστασε δε να παραποιήσει απροκάλυπτα την εικόνα του κολαστηρίου της Αμυγδαλέζας, λέγοντας ότι «το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυγδαλέζα αποτελεί μνημείο θράσους. Να δείτε ποιες ήταν οι εικόνες στην Αμυγδαλέζα, άνθρωποι σε κοντέινερ με κλιματισμό που η κατηγορία τότε της Ευρώπης ήταν ότι δεν είχαν WiFi και οδοντίατρο κάθε εβδομάδα”.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η εφημερίδα που εκφράζει τις απόψεις του κεντροδεξιού χώρου σημείωνε στις 3 Οκτωβρίου σε επικριτικό τόνο ότι «θα μπορούσε κανείς να πει ότι η έξαρση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ηλέκτρισε τη δεξιά συνιστώσα της Ν.Δ. οδηγώντας τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας να μιλούν στα media περισσότερο για το θέμα απ’ ό,τι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός».

Σε άλλο σημείο δε επισημαίνεται ότι «η υπεραπλούστευση του προσφυγικού / μεταναστευτικού μπορεί όντως να δρέπει τώρα ευρέως διαδεδομένες αγωνίες. Τις νομιμοποιεί όμως και για το μέλλον. Τις επωάζει και για το ενδεχόμενο που το πρόβλημα δεν θα εξατμιστεί διά μαγείας». Καταλήγει δε με νόημα ότι «ο λαϊκισμός αποδίδει όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην κυβέρνηση, κινδυνεύεις να σε χτυπήσει ο αντίλαλος των συνθημάτων σου».

Αδιέξοδο

Μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αποτελεί «πηγή συνεχών προβλημάτων» για την κυβέρνηση. Ωστόσο είναι εμφανής η αδυναμία του πρωθυπουργού να «τιθασεύσει» τον υπουργό Ανάπτυξης.

Η εξήγηση είναι προφανής. Χωρίς την καθοριστική συμβολή του Άδ. Γεωργιάδη στην εσωκομματική μάχη του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος της Ν.Δ. Επιπλέον, αν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να τον αποπέμψει, θα είχε να αντιμετωπίσει -σύμφωνα με πολλούς- έναν “ανεξέλεγκτο” Άδωνι Γεωργιάδη, που τυγχάνει να έχει αγαστές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL