Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αυταρχικές εκτροπές απειλούν τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυταρχικές εκτροπές απειλούν τη δημοκρατία

Υπάρχει ακόμα εκείνο το κόμμα που δεσμευόταν από το σύνταγμα και τους νόμους, που σεβόταν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τα προστατευόμενα δικαιώματα της μειοψηφίας, όπως συμβαίνει σε κάθε κανονική δημοκρατία; Το κόμμα της επονομαζόμενης κάποτε αστικής ευγένειας;

ΕΙΝΑΙ τέτοιο κόμμα η σημερινή Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη; Γιατί αποφάσισαν ετσιθελικά τα μέλη της στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με αιχμή τον Κεγκέρογλου της κ. Φώφης, να αποκλείσουν από την επιτροπή δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους Πολάκη και Τζανακόπουλο;

ΚΑΤΑ τον κανονισμό της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρμοδιότητες εισαγγελέων Πρωτοδικών και η Προανακριτική λειτουργεί κατ’ αναλογίαν του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αφενός ο Κανονισμός της Βουλής και αφετέρου ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας σε κανένα σημείο δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιου είδους ερμηνείες και πρακτικές εξαιρέσεων.

ΓΙΑΤΙ το κάνουν; Διότι δεν θέλουν μια Προανακριτική Επιτροπή ουσίας και σοβαρότητας. Αν την ήθελαν, δεν θα όριζαν διακεκριμένους «σαματατζήδες» βουλευτές τους να κάνουν την επιτροπή τσίρκο. Δεν θα απέκλειαν με το “έτσι θέλω” εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως η πρώτη φορά που η νέα κυβερνητική πλειοψηφία περιφρονεί κανόνες και νόμους. Όταν διόρισε ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κύριο σεκιουριτά και αποκαλύφθηκε μετά ότι δεν είχε τα εκ του νόμου απαραίτητα προσόντα, αντί να σεβαστεί τον νόμο, άλλαξε τον νόμο! Και τώρα μπορεί να γίνει διοικητής της ΕΥΠ όποιος έχει δεκαπενταετή υπηρεσία οπουδήποτε!

ΑΛΛΑΖΟΥΝ νόμους και κανόνες της δημοκρατίας όπου εργαζόμενοι και εργοδότες είναι ελεύθεροι να διαπραγματεύονται τις συνθήκες εργασίας. Αλλάζουν οικοδομικούς και φορολογικούς κανόνες για να εξυπηρετηθεί ο μέγας χορηγός τους κ. Λάτσης στην επένδυση του Ελληνικού και οι χρυσοθήρες της Χαλκιδικής.

ΑΛΛΑΞΑΝ τον νόμο και τους κανόνες για να αποπέμψουν τη μη εξαρτημένη από τη νέα πολιτική εξουσία Β. Θάνου, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όχι για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά για μην κάνει τίποτα αν δεν πάρει εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΕΤΣΙ, αντί να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο προκλητικό καρτέλ που έστησαν οι τράπεζες, αυξάνοντας αυθαίρετα τα τιμολόγια χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών των πελατών τους, παρενέβη ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης για να τους παρακαλέσει να ανακαλέσουν διότι, όπως τους είπε, θα έχει πολιτικό κόστος!

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για κάθε δημοκρατικό κανόνα δικαίου. Απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ από την υποχρέωση πόθεν έσχες, αλλά το απαιτούν από τους υπαλλήλους και εργαζομένους τους! Μαζί σκοπεύουν να κυβερνήσουν αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

Η ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ εθνική συσπείρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μετά την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν στη Συρία, δεν τους άγγιξε. Επέλεξαν να παίξουν το χαρτί του Παπαγγελόπουλου για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της σκευωρίας, όταν στο απαγορευμένο από όλα τα συστημικά Μέσα ντοκιμαντέρ της ελβετικής κρατικής τηλεόρασης ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης είπε πως: «Μπορεί η Novartis να χρημάτιζε γιατρούς και πολιτικούς, αλλά έσωζε ζωές...».

ΟΤΑΝ πρόσφατα σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε έντονες ανησυχίες για το προσφυγικό και την επιθετική δράση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, έκαναν πως δεν άκουσαν. Δεν ανησυχούν για τίποτα παρά μόνο για την ασφάλεια της εξουσίας τους. Αν τα Βαλκάνια πάρουν φωτιά μετά την απόρριψη της Ε.Ε. να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία, όπως προειδοποίησε η Ντόρα, αν η Άγκυρα επιστρέψει ως “εγγυήτρια δύναμη” στα Σκόπια και τα Τίρανα, δεν φαίνεται να τους ανησυχεί.

ΑΛΛΩΣΤΕ το βαλκανικό τους σχέδιο είναι να ανταγωνιστούμε με τη φθηνή εργασία και τους μικρούς φόρους τις οικονομίες εντάσεως εργασίας. Ο ζητούμενος πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας στην οντότητα των Βαλκανίων απαιτεί κόπο και τρόπο. Δεν ξέρουν απ’ αυτά.

ΕΔΩ το σχέδιο είναι απλό. Οι πλούσιοι χορηγοί να γίνονται πλουσιότεροι, αφού εξάλλου οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, όπως έχει πει και ο Κυριάκος. Τα βαριά σύννεφα στον κόσμο και την Ευρώπη, στη διεθνή οικονομία δεν τους τρομάζουν. Άλλωστε, ό,τι και να συμβεί, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους είναι ασφαλές σε φορολογικούς παραδείσους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL