Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: / Το επόμενο διάστημα θα κριθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: / Το επόμενο διάστημα θα κριθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και της Ελλάδας

Σε έναν σημαντικό θεσμό για τις σχέσεις της Ευρώπης με τα Αραβικά κράτη έχει εξελιχθεί το Ευρω-Αραβικό Φόρουμ που ξεκίνησε το 2016 με πρωταγωνίστρια την ελληνική κυβέρνηση. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι βαλκανικών κρατών αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας, σε μια περίοδο νέας αποσταθεροποίησης και εντάσεων στην περιοχή.

Όραμα για μια νέα εποχή

"Για σταυροδρόμι στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, τόπο συνάντησης αλλά και γέφυρα", μίλησε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνόδου, στέλνοντας μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στο εσωτερικό. "Η Ελλάδα μπορεί να φέρνει πιο κοντά χώρες μιας ευρύτερης περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει μεν μεγάλες προκλήσεις, αλλά διαθέτει και μεγάλες δυνατότητες για πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας, των νέων τεχνολογιών, του πολιτισμού και του τουρισμού", σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη "να υπάρξει η πολιτική βούληση και το όραμα για να μπούμε σε μια νέα εποχή".

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, επιβεβαιώνεται πως το Ευρω-Αραβικό Φόρουμ έχει γίνει ένας σημαντικός θεσμός "που αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον διάλογο και τη συνεργασία". Όπως τόνισε, η ευρω-αραβική συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί σε τέσσερις τομείς: διπλωματία, οικονομία, προσφυγικό και προώθηση της Ατζέντας 2030 για τηβιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλων των σημαντικών οικολογικών προκλήσεων της Μεσογείου.

Θα κριθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων και, συγχρόνως, η Ε.Ε., "έχοντας χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση, αλλά και το Brexit, αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σύνθετες, πολυπλοκότερες πολιτικές προκλήσεις".

"Στο επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί τόσο η αξιοπιστία της Ε.Ε. όσο και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει όλες τις σημαντικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών στην εξωτερική πολιτική, που της έδωσαν μια νέα γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή", υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός . Η αξιοπιστία της Ε.Ε., είπε, θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο.

"Θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και άρα τη σταθερότητα στην περιοχή, αξιοποιώντας το ιστορικό βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ιστορικό βήμα ανάμεσα σε δύο λαούς της περιοχής. Θα κριθεί στη Μ. Ανατολή από το αν θα έχει ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στη Συρία αλλά και τη δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού. Θα κριθεί, επίσης, στη ΝΑ Μεσόγειο από τη δυνατότητά της να επιβάλει σε έναν κρίσιμο εταίρο της, την Τουρκία, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου", είπε χαρακτηριστικά.

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

"Το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: Μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου", τόνισε και επισήμανε πως "το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές. Είτε αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είτε αφορά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, είτε αφορά την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία".

Αιχμές για την κυβέρνηση

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική. "Πρώτα απ’ όλα θα κριθεί από το εάν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών που με ανεύθυνο λαϊκισμό πολέμησε ως αντιπολίτευση. Αλλά βεβαίως η ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική στην εξωτερική πολιτική θα κριθεί και από την οξυδέρκεια και την ικανότητα της εξωτερικής της πολιτικής σήμερα ώστε να αξιοποιήσει αυτές τις στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μεταξύ άλλων και με πολύ σημαντικούς εταίρους του αραβικού κόσμου", πρόσθεσε.

Να μάθουμε από τα λάθη

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και ο αραβικός κόσμος "πρέπει να αποφασίσουμε μαζί, σε ένα πολύ πιο δυναμικό πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας, μαθαίνοντας από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος". Στηλιτεύοντας τη στάση των δυνάμεων στην περιοχή, "που σε πολλούς τομείς είναι συνομιλητές μας, παραδοσιακοί φίλοι ή εταίροι μας", τόνισε ότι "βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σταθερότητα της περιοχής, είτε αναπτύσσουν την δική τους ατζέντα".

Βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σταθερότητα

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, "διακηρύσσοντας ότι δεν ευθύνονται για την εξασφάλιση της ειρήνης και τη σταθερότητα στη χώρα", στη στάση ΗΠΑ και Ισραήλ που "ακυρώνουν τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό". Μίλησε ακόμα για την Τουρκία, που "απομακρύνεται από τη Δύση και αποφάσισε να παρακάμψει το Διεθνές Δίκαιο εισβάλλοντας στη Συρία, αγνοώντας το αν με αυτή την πρωτοβουλία, με αυτή την επιλογή δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και προφανώς αγνοώντας το αν επιδεινώνεται η κρίση ασφάλειας στην περιοχή".

"Και, βεβαίως, αναφέρομαι σε μια περίοδο όπου η Ρωσία και το Ιράν προωθούν νέους συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή ενισχύοντας την επιρροή τους. Και σε μια περίοδο όπου οι τρομοκρατικές δυνάμεις -αν και δέχονται πλήγματα- παραμένουν ζωντανές και δυστυχώς αναπαράγονται", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL