Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ιδού γιατί είναι έωλη η προσπάθεια συσχετισμού των υποθέσεων από τη Ν.Δ. / Το 2010 είχαν εξαιρεθεί βουλευτές που είχαν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδού γιατί είναι έωλη η προσπάθεια συσχετισμού των υποθέσεων από τη Ν.Δ. / Το 2010 είχαν εξαιρεθεί βουλευτές που είχαν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες

Το προηγούμενο της Εξεταστικής Επιτροπής του 2010 επικαλέστηκαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να εξαιρέσουν τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη από την Προκαταρκτική Επιτροπή που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Όμως μια προσεκτική εξέταση των γεγονότων του 2010 δείχνει πως όχι μόνο δεν πρόκειται για ανάλογες περιπτώσεις, αλλά η Ν.Δ. τότε χρησιμοποίησε άλλα επιχειρήματα για να πετύχει την εξαίρεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη.

Τι έλεγε ο Ν. Δένδιας

Τι έλεγε τον Φεβρουάριο του 2010 ο Νίκος Δένδιας στην Εξεταστική; «Δεδομένου ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης Ν.Δ., όφειλαν να υποβάλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν». Άρα ζητούσε εξαίρεση επειδή είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή για το σκάνδαλο. Μάλιστα τότε ο Αργ. Λαφαζάνης ευλόγως έλεγε ότι «εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση».

Όμως οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης δεν έχουν κληθεί πουθενά να καταθέσουν ως μάρτυρες. Ούτε στη Βουλή ούτε στη διενεργούμενη δικαστική έρευνα για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, και αυτό διότι η Δικαιοσύνη προφανώς θεωρεί ότι είναι άσχετοι με την έρευνα!

Επισημαίνεται ακόμη ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ήταν υπέρ της εξαίρεσης όσων εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και υπουργών των οποίων οι πράξεις ή οι παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής. Για τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Νομικά θέματα

Επιπλέον προκύπτουν και νομικά θέματα. Για παράδειγμα, όσα έγιναν το 2010 αφορούσαν Εξεταστική Επιτροπή και όχι Προκαταρκτική που αναζητεί ποινικές ευθύνες με τα μέλη της να είναι ανακριτές.

Επίσης η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει ποια θα είναι τα μέλη της. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με βάση απόφαση της Ολομέλειας. Επομένως ένα μικρότερο όργανο (Κοινοβουλευτική Επιτροπή) δεν μπορεί να αλλάζει τις αποφάσεις ενός ανωτέρου οργάνου (Ολομέλεια Βουλής).

Ένα άλλο ζήτημα είναι ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση. Με βάση τη γνωμοδότηση που παρουσίασε η Ν.Δ., αρμόδια για να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

Αν δεχθούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL