Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Προκαταρκτική μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία / Συμπαιγνία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ για εξαίρεση Δ. Τζανακόπουλου - Π. Πολάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Προκαταρκτική μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία / Συμπαιγνία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ για εξαίρεση Δ. Τζανακόπουλου - Π. Πολάκη

Δείγμα του τι σημαίνει Δεξιά έδωσαν χθες στη Βουλή η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα δύο κόμματα -και μόνον αυτά- μεθόδευσαν την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αντίθετα σιώπησαν για την περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ομολόγησε αυτοβούλως ότι συναντιόταν με τον μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη...

Υπογραμμίζεται ότι μόνο Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισαν την απόφαση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε "παρών".

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σήμερα πολιτικές πρωτοβουλίες και θα δείξει με κάθε τρόπο ότι στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα στελέχη του στην καθεστωτική απόπειρα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να τους στοχοποιήσουν.

Π. Πολάκης: Την Πέμπτη θα είμαστε εδώ

Μετά τη συνεδρίαση ο Π. Πολάκης μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έδωσε «ραντεβού» για αύριο που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση, στην οποία έχει κληθεί ως μάρτυρας ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Πώς δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; Θα φέρουν τη φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Θα είμαστε μέσα. Τι θα κάνουν; Αυτοί έχουν το πρόβλημα, δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Και όσους νομικούς ακροβατισμός και να κάνουν περί της κατ’ αναλογίαν εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα να μην κάνουν επιλεκτική εφαρμογή του 14, του 15 του 16 και δεν συμμαζεύεται. Τα υπόλοιπα, όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης, είναι χουντοεπιτροπές».

Γ. Ραγκούσης: Χουντοεπιτροπή

Η αναφορά σε «χουντοεπιτροπές» ανταποκρίνεται σε όσα είχαν συμβεί νωρίτερα στη συνεδρίαση, όταν οι φωνές του Γιάννη Ραγκούση ακούγονταν έως έξω. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης». «Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε;» ρώτησε.

«Θα εφαρμόσω τον 160 του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί» τον απείλησε ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Γιάννης Μπούγας -σημειώνεται ότι το άρθρο 160 του Π.Κ. αφορά τη διατάραξη συνεδριάσεων της Βουλής και προβλέπει ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Γ. Ραγκούσης: "Να με αποβάλετε και να φωνάξετε και την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή την αίθουσα".

Δ. Τζανακόπουλος: "Θα οδηγήσετε ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;".

Λίγο αργότερα ο Γ. Ραγκούσης επανήλθε και φέρεται να υπογράμμισε: «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την Επιτροπή σε χούντα». Αυτή τη φορά αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Κώστας Καραγκούνης: "Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Άλλα κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν». Για «συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» έκανε λόγο και ο βουλευτής της Ν.Δ.

Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Προειλημμένη απόφαση χωρίς προηγούμενο

«Δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίσετε μάρτυρες. Φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη» τόνισε ο Π. Πολάκης. «Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προκαταρκτικής Επιτροπής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;» υπογράμμισε ο Σπύρος Λάππας, ενώ η Δώρα Αυγέρη επεσήμανε: «Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα».

Άσχετη γνωμάτευση του 2010

Το επιχείρημα της Ν.Δ. ήταν μία γνωμάτευση του 2010 για την Εξεταστική και όχι Προκαταρκτική Επιτροπή (που είναι δικαστικό όργανο), η οποία εξέτασε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και αφορούσε την εξαίρεση κατόπιν αιτήματος δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (του Χρήστου Παπουτσή και του Αργύρη Λαφαζάνη).

Η Ν.Δ. είπε ότι πριν από εννέα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την εξαίρεση και αυτό το θεώρησε ως «νομική επιβεβαίωση» των θέσεών της. «Θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία. Είχατε συμφωνήσει παλαιότερα, το καταλαβαίνετε; Γνωρίζατε περί ασυμβίβαστου, αλλά επιμείνατε. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα όλης της διαδικασίας» είπε ο Κ. Καραγκούνης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η πρόταση εξαίρεσης συνεπάγεται τη στέρηση σε βουλευτές της αντιπολίτευσης κοινοβουλευτικών τους δικαιωμάτων (όπως είναι η συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές). Επίσης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι η πρόταση εξαίρεσης «πέρα από εξόχως αντικοινοβουλευτική, υποβάλλεται αναρμοδίως» γιατί η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν έχει εξουσία να στερεί μέλη του Κοινοβουλίου από δικαιώματά τους. Αυτά είναι θέματα που μόνο η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να καθορίζει.

ΚΚΕ: Εκφυλίζεται η Επιτροπή

Μετά τη συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε τις εξελίξεις και εξήγησε τη στάση του κόμματός του λέγοντας πως «εμείς είχαμε δηλώσει ότι δεν θα εμπλακούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις» και κάνοντας λόγο για μία «χειριστική διαδικασία που είναι σε βάρος της Επιτροπής».

«Το αίτημα έχει από νομική άποψη βασιμότητα. Υπάρχει μία τεράστια αντίφαση όμως που προέρχεται από το άρθρο 86, καθώς μετατρέπει ένα πολιτικό σώμα σε ανακριτικό και του δίνει δικαστικές αρμοδιότητες. Πρόκειται για υποκρισία η όποια εξαίρεση που οδηγεί σε φαύλο κύκλο -εξαίρεση της εξαίρεσης- και σε εκφυλισμό της Επιτροπής» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL