Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ένας ξεχασμένος δρόμος στο κέντρο της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας ξεχασμένος δρόμος στο κέντρο της Αθήνας

Κεντρικός δρόμος της Αθήνας που ξεκινάει από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και καταλήγει στην περιοχή Βάθη. Το όνομά του το πήρε από τον Ακομινάτο ή αλλιώς Μιχαήλ Χωνιάτη, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 1138 στις Χώνες της Φρυγίας και προερχόταν από την εύπορη οικογένεια των Ακομινάτων. Ήταν ιδιαίτερα λαοφιλής και αγαπητός από τους πολίτες της Αθήνας γιατί πάλεψε ενάντια στους διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους εκείνης της εποχής, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα το 1182 να γίνει μητροπολίτης Αθηνών και στη συνέχεια να ανακηρυχθεί άγιος. Μάλιστα, η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου.

Περιδιαβαίνοντας την οδό Ακομινάτου θα συναντήσει κανείς αρκετά παλιά αρχοντικά, σχεδόν ετοιμόρροπα πλέον, απομεινάρια μιας εποχής που έχει παρέλθει πια. Όπως η οδός Ιάσονος (με την οποία ασχοληθήκαμε σε παλιότερο άρθρο), έτσι και η οδός Ακομινάτου ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των δρόμων της Αθήνας με πλούσια αρχιτεκτονική μνήμη, που όμως αφέθηκαν στο έλεος της μοίρας τους από τη δημοτική αρχή της πόλης. Αυτό είχε ως συνέπεια οι δρόμοι αυτοί να μετεξελιχθούν σε κακόφημους εξαιτίας ακριβώς της υποβάθμισής τους. Παρ’ όλα αυτά, στην οδό Ακομινάτου μπορούμε να διακρίνουμε κάποια καλοδιατηρημένα και προσεγμένα κτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Λιοσίων, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σωνιέρου βρίσκεται η μικρή και, σχεδόν άγνωστη σε πολλούς, πλατεία Τράιμπερ, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον Έρικ Τράιμπερ, έναν Γερμανό φιλέλληνα γιατρό στα χέρια του οποίου λέγεται ότι ξεψύχησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης! Επί της πλατείας στέκεται ένα υπέροχο νεοκλασικό που φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του (βίλα Τράιμπερ) και στην οποία στεγαζόταν επί πέντε χρόνια η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη». Μάλιστα, από αυτό το κτήριο «βαφτίστηκε» και η ομώνυμη πλατεία που το περιβάλλει. Η διατηρητέα νεοκλασική βίλα Τράιμπερ ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και σήμερα στεγάζει το κατά περιόδους ανοιχτό Μουσείο Σκίτσου.

Ακόμη, στην οδό Ακομινάτου θα βρει κανείς και το Θέατρο “Άλφα”, στο οποίο τα τελευταία χρόνια δίνονται εξαιρετικές παραστάσεις, με αποτέλεσμα η οδός να αναβαθμίζεται και να αποκτά κάποια από την παλιά της αίγλη. Τέλος, στον δρόμο αυτόν θα συναντήσουμε το εντυπωσιακό κτήριο του ΟΣΕ καθώς και καλαίσθητα σχολικά συγκροτήματα.

Μην διστάσετε λοιπόν να... γνωρίσετε αυτόν τον ξεχασμένο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας! Ίσως αξίζει την προσοχή σας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL