Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Κάλπικα στοιχεία επιστρατεύει το Μαξίμου για το έργο των πρώτων εκατό ημερών / Κυβερνητικός απολογισμός με "μαγικό ραβδί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλπικα στοιχεία επιστρατεύει το Μαξίμου για το έργο των πρώτων εκατό ημερών / Κυβερνητικός απολογισμός με "μαγικό ραβδί"

Με πυξίδα το αξίωμα “αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» πραγματοποίησαν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τον απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών της “γαλάζιας” διακυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη σηματοδοτούν την “επιστροφή στην κανονικότητα” χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για το... δήθεν κυβερνητικό έργο. Παράλληλα η κυβέρνηση καπηλεύεται θετικές πολιτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει κοινωνικό προφίλ. Επιπλέον οι θεαματικές κυβιστήσεις του πρωθυπουργού σε μία σειρά ζητημάτων που συγκρότησαν το αντιπολιτευτικό αφήγημα της Ν.Δ. δεν αποτελούν εμπόδιο για το “διθυραμβικό” κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει το κυβερνητικό επιτελείο.

Δημοσιονομικό θαύμα

Η επίσημη αποτίμηση του Μαξίμου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου περιλαμβάνει... θαύματα στο μέτωπο της οικονομίας. Ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της περασμένης Τρίτης ότι «οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά» δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο και με επιτόκιο μόλις 1,5% για δεκαετές ομόλογο, "ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν».

Μέσα στον κυβερνητικό... ενθουσιασμό λησμονήθηκαν στοιχεία που αντέστρεψαν την πορεία της οικονομίας την περίοδο 2015-2019, όπως το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις., η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ραγδαία μείωση της ανεργίας, η αύξηση της επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες κ.λπ.

Κυβίστηση στο μέρισμα

Κυβίστηση και στο σκέλος που αφορά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι “το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι “πριν από τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό. Τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019”, αποφεύγοντας ωστόσο να τεκμηριώσει πώς επήλθε αυτή η... μαγική μεταστροφή στο δημοσιονομικό πεδίο!

Σημειώνεται ότι προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης αποκαλούσε απαξιωτικά το κοινωνικό μέρισμα «φιλοδώρημα» και εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι “θέλει πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων”!

Fake news με τις συντάξεις χηρείας

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τις πρώτες 100 ημέρες «χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η αλήθεια είναι ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον η προηγούμενη κυβέρνηση δρομολόγησε την απόδοσή τους τον Ιούλιο, ενώ η νέα κυβέρνηση καθυστέρησε κατά δύο μήνες!

Στο τέλος έμειναν οι αυξήσεις

"Απενεργοποιήθηκε η ‘ωρολογιακή βόμβα’ της ΔΕΗ σημειώνεται με έμφαση στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποτίμησης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019 (σ.σ.: την περίοδο που δεν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ.) δεν συνάδουν με το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιέργησε η “γαλάζια” παράταξη. Οι ζημιές ήταν κατά 50% μειωμένες, ωστόσο οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με αναίτιες αυξήσεις στους λογαριασμούς!

Κάλυψαν τα κενά με λόγια!

Η κυβέρνηση κομπάζει ότι «καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού».

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι 10.500 δρομολογημένοι -από την προηγούμενη κυβέρνηση- μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, ενώ η δημόσια δαπάνη των 22 εκατ. ευρώ για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή κινδυνεύει να χαθεί εάν οι διορισμοί δεν πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Παράλληλα, 3.000 κενά σε διδακτικό προσωπικό εντοπίζονται συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εγκαίνια έργου της προηγούμενης κυβέρνησης

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη» ήταν η... πρόγνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη -μόλις εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας- στα εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα. «Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε ένα έργο στην Κάρυστο που ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε δε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, «αφήσαμε σε τελική φάση άλλα δύο έργα στην περιοχή, προϋπολογισμού πάνω από 600 εκατ. ευρώ έτοιμα να ξεκινήσουν κι ελπίζουμε να μην ‘κολλήσουν’ στα γρανάζια της Ν.Δ. για ευνόητους λόγους".

Σιωπή για τους “τούμπες”

Από τον απολογισμό της κυβέρνησης των πρώτων εκατό ημερών... λάμπει διά της απουσίας της η «κωλοτούμπα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προχθές στις Βρυξέλλες εξέφρασε την υποστήριξή του στην “πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς ένταξη στην Ε.Ε.” θέτοντας την προϋπόθεση “να σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει”.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο -και ιδιαίτερα τα μιντιακά συγκροτήματα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση- αποφεύγουν να θίξουν τις εντυπωσιακές πρωθυπουργικές κυβιστήσεις στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων και στο καμένο έδαφος της Ανατολικής Αττικής.

Θυμήθηκαν τον "ανθρωπιστικό" διάδρομο!

“Φτάνουμε στα όριά μας με το προσφυγικό - μεταναστευτικό” σημείωσε στις διαδοχικές τοποθετήσεις του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αξιώνοντας επειγόντως ένα “Plan B ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση".

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με το περιεχόμενο του εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο επισημαίνουν με νόημα ότι “χρειάζεται η διάνοιξη ενός ‘ανθρωπιστικού διαδρόμου’ προς την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αποσυμπίεση στο εσωτερικό της Ελλάδας”.

Η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση παρομοίαζε τη χώρα με “ξέφραγο αμπέλι” όταν ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ζητούσαν επιμόνως να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος για να περάσουν οι ροές προσφύγων.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου 2016 δεν “ακούστηκε μια καταδίκη εναντίον των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου”. Παρ’ όλα αυτά η Ν.Δ. πολιτεύτηκε με βάση τα σλόγκαν “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα σύνορα”, “οι μετανάστες λιάζονται” κ.λπ. Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL