Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι ερμηνείες ανανεώνουν το ερώτημα ή το ανατρέπουν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ερμηνείες ανανεώνουν το ερώτημα ή το ανατρέπουν;

Τα σημεία αναγνώρισης προσήμων και ταυτοτήτων χάθηκαν από τον πολιτικό ορίζοντα. Αυτό μπέρδευε όχι μόνο το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, αλλά κυρίως τους πολίτες. Παράλληλα, «απελευθέρωσε» τον πολίτη από τις πολιτικές του αποσκευές. Χωρίς φάρο, χωρίς Βορρά η βάρκα μπορεί να πάει παντού. Καιροσκοπεί.

Την περίοδο των «πλατειών» έβλεπες το μπλέντερ που ανακάτευε γνήσια αγανάκτηση με έναν αντιδραστικό και χοντροκομμένο αντισυστημισμό, αντικοινοβουλευτισμό. Ζευγάρια καλοβαλμένων 60άρηδων που η τυπολογία, η κίνηση στον χώρο και η ενδυματολογία έδειχναν ότι δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κινητοποίηση, αναμεμειγμένα με μορφωμένους νεολαίους, με κανίβαλους, με πρωτοφασίστες, με άνεργους οικοδόμους, με οφειλέτες καταναλωτικών καρτών, με πολίτες της διαψευσμένης μικροαστικής ωραιοπάθειας.

Το μπλέντερ δεν έβγαζε πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά κάτι απροσδιόριστα κινούμενο, οχληρό, στιγμιαία λαμπρό, κατά καιρούς σκοτεινό. Μια νέα κοινοβουλευτική τάξη απαιτούνταν, μια κοινοβουλευτική τάξη αποκεντρωμένη, άμορφη, που έπρεπε να ταπεινωθεί γιατί ταπείνωσε ή να αποθεωθεί γιατί το χρειάζονταν οι πολίτες. Και τα δύο, θέωση και συντριβή, ανάδειξη και κατακρήμνιση.

Ένα μέρος του μεικτού κύματος το παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνοντας το παλιό πολιτικό σύστημα. Παρέλαβε όμως κάτι ενεργό, επεκτεινόμενο, αυξανόμενο. Μια ασύντακτη απαίτηση, μια αφηρημένη προσδοκία, μια δεσμευτική λαϊκή και εκπαιδευμένη επένδυση. Όχι ακριβώς έναν χυλό, αλλά διαμορφωμένες, παραμορφωμένες συμπεριφορές, πολλές δεκαετίες χατιριών, χρηματοδοτήσεων, ποικίλων επιθυμιών, διεκδίκησης εξαιρέσεων κ.λπ. Μια μάζα από έκτακτες και σπάνιες και διακριτές, κοινότοπες απαιτήσεις. Η προσδοκία φαίνεται ότι παρήγαγε και το αντίθετό της. Την αγωνία απομάγευσης, την επιθυμία αποκαθήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να υπονόμευε αυτό που προσδοκούσε ο άλλος απ' αυτόν. Δεν ήταν ισοϋψής με την απαίτηση που τον κατασκεύαζε πολιτικά. Δεν ήταν ισοδύναμος με τη συλλογική φαντασίωση που τον συγκροτούσε ως όραμα, ως αχλύ, ως ένα ανανεωτικό και ελπιδοφόρο νεφέλωμα. Και συγχρόνως αυτή την ανισομέρεια την τροφοδοτούσε και ο ίδιος.

Μου έγραψε αριστερός φίλος για δικούς του, προοδευτικούς, κεντροαριστερούς ή αριστερογενείς, που από το 2012 έβγαζαν μια αντιαριστερή απέχθεια. Η εξήγηση του φίλου ήταν ότι μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «πραγματικός», άρχισε να καταστρέφει μια ευρέως διαδεδομένη ρομαντική αντίληψη για την Αριστερά. Κι αυτό άρχισε να εμπεδώνεται από το 2012 που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να γίνεται «πραγματικός», ανεξάρτητα από την απογειωμένη ρητορική του.

Άλλος φίλος, δεξιός, μου έστειλε sms στο οποίο εντόπιζε ως μία από τις αιτίες του αντιαριστερού μένους (που ήταν το θέμα του κειμένου μου στην "Αυγή" της προηγούμενης Κυριακής) τις προσωπικές επιθέσεις σε στελέχη, συγγενείς κ.λπ. της περιόδου 2012 - 2015, τις οποίες θεωρεί μεθοδευμένες για να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Δηλαδή ότι όλα τα ταραχώδη της περιόδου 2010 - 2015 ήταν μια κατασκευή, μια επεξεργασμένη στρατηγική για την κάρπωση της εξουσίας.

Οι εξηγήσεις εντέλει εκφράζουν την ανανέωση του ερωτήματος. Γιατί στην πραγματικότητα η ελληνική πολιτική σκηνή δεν έχει αφομοιώσει το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, τις αντιφάσεις που αυτό το πολιτικό ρεύμα συμπύκνωσε, τα φαινόμενα ενός πολιτικού μπρουταλισμού που ενσωμάτωσε ή τα σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στα «φίλτρα» πρόσληψης και αφομοίωσης της λαϊκής ορμής. (Θα συνεχίσω).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL