Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τα απαγορευμένα «push backs» θέλει να επαναφέρει η Ν.Δ. στο Αιγαίο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα απαγορευμένα «push backs» θέλει να επαναφέρει η Ν.Δ. στο Αιγαίο (Video)

Βλάχος: Όχι "υπηρεσία υποδοχής" η Frontex αλλά "αποτροπής" - Eπαναπροωθήσεις και στη θάλασσα

Να σημειωθεί ότι σε «επαναπροωθήσεις» χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί αναφέρθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ1 όπως και άλλα στελέχη της Ν.Δ. που επιχειρούν να διαχειριστούν κάπως τα ακροδεξιά ακροατήρια που χάιδεψε η Ν.Δ. προεκλογικά, αλλά και τις αντιδράσεις στα νησιά που καταμαρτυρούν την διαχειριστική της αδυναμία. Έτσι πότε μιλούν με ακρότητες χωρίς επαφή με την πραγματικότητα και άλλοτε «τα μαζεύουν» μπροστά στο αδιέξοδο που οδηγούνται.

Ειδικότερα το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Γ. Βλάχος ανέφερε: «Η Frontex πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της όχι σαν υπηρεσία δημοσίων σχέσεων και υποδοχής αλλά αποτροπής αυτού του κύματος μεταναστών και προσφύγων. Να αναλάβουν το ρόλο τους. Τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».

Όταν ο κ. Βλάχος ρωτήθηκε από τον Γ. Ψυχογιό, τι εννοεί με το «αποτροπή από την Frontex” από τον Γιώργο Ψυχογιό εκείνος απάντησε: «φύλαξη συνόρων και επαναπροωθήσεις»

«Επαναπροωθήσεων στη θάλασσα;» ρώτησε ο κ. Ψυχογιός για να λάβει την απάντηση: «Και επαναπροωθήσεων βεβαίως».

Γ. Ψυγοχιός: Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα

«Αυτό απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο το είπε και ο κ. Αβραμόπουλος. Να λέμε συγκεκριμένα πράγματα» αντέτεινε ο κ. Ψυχογιός θυμίζοντας του το Φαρμακονήσι. Πρόσθεσε μάλιστα: «Η Frontex συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές. Υπακούει στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Δεν πάει ούτε κοντά στα σκάφη ή στις βάρκες για να δημιουργήσει κυματισμό ούτε να στείλει σήμα αποτροπής.»

Ωστόσο στην συζήτηση παρενέβησαν οι δημοσιογράφοι «βοηθώντας» τον κ. Βλάχο στο να «ερμηνεύσουν» όλοι μαζί διαφορετικά το ρόλο της Frontex.

“Ποιος είναι ο ρόλος της διότι αν ήταν αυτό το ρόλο των επιτελεί το Λιμενικό.» είπε ο δημοσιογράφος για να προσθέσει ο κ. Βλάχος ότι «Για την διάσωση δεν χρειαζόμαστε βοήθεια».

Ο κ. Ψυχογιός εξήγησε ότι ο ρόλος της Frontex είναι “να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές, να κάνουν την έρευνα και τη διάσωση και να κάνουν τις άμεσες ενέργειες που χρειάζονται όταν οι άνθρωποι διασώζονται, αλλά και να επικοινωνούν με την τουρκική ακτοφυλακή για να μπορούν να λύνονται κάποια τεχνικά ζητήματα. Αυτό τον ρόλο επιτελεί η Frontex”.  

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί καθυστέρησε να αποσυμφορίσει τα νησιά. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στα νησιά και την ενδοχώρα. Θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια της Ε.Ε. Να επικρατήσει η αλληλεγγύη και το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στους αποκλεισμούς» απάντησε ο κ. Ψυχογιός ωστόσο ο κ. Βλάχος επέμενε να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε «επαναπροωθήσεις».

Kατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL