Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Υποκριτική ευαισθησία και μνήμη χρυσόψαρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποκριτική ευαισθησία και μνήμη χρυσόψαρου

της Άννας Μισιαούλη

Τις ευαίσθητες χορδές σχεδόν των πάντων άγγιξε η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας. [...] Πολλοί από όλους αυτούς που σήμερα δακρύζουν στον πόνο είναι οι ίδιοι που μέχρι πριν από μερικές μέρες στο άκουσμα και μόνο της λέξης πρόσφυγας ή αιτητής ασύλου, αντί για ευαισθησία έβγαζαν οχετό. Πού ήταν όλοι αυτοί όταν η Συρία δεν βομβαρδιζόταν από την Τουρκία, αλλά από άλλες δυνάμεις. Όταν βομβαρδιζόταν το Αφγανιστάν, ο Λίβανος; Κάθε φορά που ρουκέτες εκτοξεύονται κατά αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας;

Το σκίτσο με τον μικρό Αϊλάν να κείτεται μπρούμυτα νεκρός κόσμησε πολλά προφίλ. ∆εν πήρε πολύ για να ξεχαστεί. Όπως ξεχασμένη ήταν η Αχέντ Ταµίµι, η τότε 16χρονη Παλαιστίνια, που φυλακίστηκε επειδή χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη που µια ώρα νωρίτερα είχε πυροβολήσει µε πλαστική σφαίρα τον ξάδελφό της σε καταδροµική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Πολλοί από αυτούς που ευαισθητοποιήθηκαν αυτές τις µέρες είναι οι ίδιοι που έπνεαν τα µένεα όταν λήφθηκε απόφαση για να δημιουργηθεί στο Ζύγι χώρος διαμονής για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου.

Είναι οι ίδιοι που «κράζουν» όποιον υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που τρέχουν να σωθούν από τα πυρά του πολέμου από όποιον κι αν προέρχονται. Διερωτώμαι αν οι ίδιοι άνθρωποι θα δείξουν την ίδια ευαισθησία τις επόμενες μέρες που θα καταφθάνουν σε βάρκες στις ακτές της Κύπρου Σύροι και θα ζητούν άσυλο και ασφάλεια.

Ήδη ο Φίλιππο Γκράντι, ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Βόρεια Συρία θέτει σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους και προσθέτει στον ανθρώπινο πόνο, αλλά και στο ενδεχόμενο νέων εκτοπισμών στην ήδη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο. Έκανε μάλιστα λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο τόσο από τη σύρραξη όσο και από τις καιρικές συνθήκες που επιδεινώνονται.

Τα τελευταία έξι χρόνια των ένοπλων συγκρούσεων στη Συρία, µε 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Η ευαισθησία και τα σχόλια συμπαράστασης δεν φτάνουν ούτε για να στεγάσουν ούτε για να θρέψουν. Η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί ακριβώς τη στιγμή που οι βάρκες θα φτάνουν στην Κύπρο και η κυβέρνηση για ακόμα µια φορά θα αρχίζει τα δικά της για το μεταναστευτικό που διαψεύδονται από τους ίδιους τους αριθμούς. Για να δούμε τότε τις αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL