Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά fake news για την ψήφο των αποδήμων / Επιχειρούν να περιορίσουν τη βαρύτητα της ψήφου των μόνιμων κατοίκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά fake news για την ψήφο των αποδήμων / Επιχειρούν να περιορίσουν τη βαρύτητα της ψήφου των μόνιμων κατοίκων

Με fake news, διαστρέβλωση των θέσεων, με τη δύναμη μιας απόλυτης μιντιακής στήριξης της Ν.Δ., αλλά και της συνδρομής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εσχάτως του ΜέΡΑ25, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανίσει το κόμμα του ως αυτό που θέλει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που -για κάποιον αδιόρατο λόγο- δεν θέλει.

Αποκρύπτουν τεχνηέντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θέλει να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που το διασφαλίζει, με την οποία “επιτυγχάνεται για πρώτη φορά απόδοση του δικαιώματος της εξ αποστάσεως ψήφου στους εκλογείς εκτός επικράτειας, χωρίς να εντάσσονται σε μικροκομματικά παιχνίδια”.

Το ψέμα Θεοδωρικάκου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα. O ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν οι ομογενείς στον τόπο διαμονής τους (σε προξενικές αρχές). Όμως χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος είπε συνειδητά ψέματα (ΣΚΑΪ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: “Όποιος έχει τα χρήματα για να πληρώσει, να έρθει με το αεροπλάνο στην Ελλάδα για δυο - τρεις ημέρες για να ψηφίσει, 'έχει καλώς' μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. (...) Εάν δεν έχει τα χρήματα, δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει”.

“Υλοποιούν το σχέδιο Βορίδη...”

Ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, απ’ όπου απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -που ήδη είχε κάνει “τούμπα” απ’ την πάγια θέση του κατά της προσμέτρησης της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα-, και τη συναινετική διάθεση του Γ. Βαρουφάκη, επιχειρούν να εμφανίσουν ως εχθρική προς τους ομογενείς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποσιωπούν όμως το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες τίθενται κριτήρια, προϋποθέσεις και όρια για την ψήφο του απόδημου πληθυσμού τους. Επιπλέον τα κόμματα που μοιάζουν διατεθειμένα να συναινέσουν στον σχεδιασμό της Ν.Δ. “παραβλέπουν” τον κίνδυνο της εκ των προτέρων ναρκοθέτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

“Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά επιχειρούν να περιορίσουν την αξία, τη βαρύτητα της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας” σημείωσε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του συντάγματος για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των εκλογέων εκτός επικράτειας Γ. Ραγκούσης.

Όμως ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος είναι η ουσιαστική κόκκινη γραμμή από την οποία ξεκινά η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, από αυτή την κόκκινη γραμμή όχι μόνο δεν ξεκινούν ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25, αλλά επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για τη θέση του, κάτι που εύλογα εγείρει πολιτικά ερωτήματα.

Ο Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη μία οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια, όπου συντονίζεται η συνεξαρτώμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία, με στόχο -όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης- να ληφθούν όλα τα 'κατάλληλα θεσμικά μέτρα' προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη”. Σημείωσε πως “όσα κόμματα ή βουλευτές τελικά συμφωνήσουν με τον κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη".

Παιχνίδι Θεοδωρικάκου με το ΚΚΕ

Ο Τ. Θεοδωρικάκος, που απέστειλε χθες επιστολή προς τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, μίλησε για απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. “Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη” υπογράμμισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι “κανείς δεν έχει υποστηρίξει τα περί επιστολικής ψήφου της Ν.Δ. σαν κανονική ψήφο αντίστοιχη αυτής στο εσωτερικό” και πως “ούτε η πρόταση του ΚΚΕ μοιάζει με την πρόταση της Ν.Δ. για πλήρη εξομοίωση ψήφου, καθώς το ΚΚΕ βάζει φίλτρα”.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα με την πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αναθεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα του συντάγματος, δεν μπορεί να ισχύσει ο ΑΦΜ ως προϋπόθεση για την ψήφο των αποδήμων, όπως ζητάει το ΚΚΕ. Αν περιληφθεί στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται χωρίς να ισχύει η προϋπόθεση του ΑΦΜ. Όμως πολύ δύσκολα το ΚΚΕ θα έκανε τέτοιο δώρο στη Ν.Δ.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος, που προφανώς γνωρίζει αυτή τη διάσταση, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας ότι “εγώ δεν θα βιαστώ να χαρακτηρίσω αντισυνταγματική ούτε την πρόταση του ΚΚΕ είτε οποιουδήποτε άλλου", ενώ πρόσθεσε πως θα συζητήσει με διάθεση για λύση.

Ενήλικοι στο δωμάτιο (με τον Μητσοτάκη)

Καλά, η Φ. Γεννηματά με την "τούμπα" μάς είχε προετοιμάσει για συμφωνία με τον Μητσοτάκη στη συνάντηση. Η έκπληξη ήρθε από τον Γ. Βαρουφάκη. Ποιος περίμενε ότι ο ριζοσπαστικός, κατά τα άλλα, πολιτικός θα επεδείκνυε τέτοια καλή διάθεση για συναίνεση;

Μία “κόκκινη γραμμή” βάζει ο Μητσοτάκης: Να μετράει η ψήφος των ομογενών στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Γ. Βαρουφάκης τη δέχτηκε. Όχι μόνο αυτό, αλλά επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι “όνειδος” να έχει την αντίθετη θέση. Είπε μάλιστα ότι δεν συζητάει με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει “με κυνικότητα” τη Βουλή. Προφανώς με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που δεν αντιμετωπίζει με "κυνικότητα" τη Βουλή, συζητάει...

Βέβαια, ο έμπειρος σε διαπραγματεύσεις Γ. Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε απλώς να αποδεχθεί αυτό που θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης. Του έβαλε και προϋποθέσεις. Όμως δεν θα τρελαθούμε κιόλας άμα δεν καλυφθούν, γιατί “εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές, αλλά με διάθεση συνεργασίας”. Δημιουργική ασάφεια λέγεται αυτό. Όμως δεν μπορεί ένας ευφυής πολιτικός, πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού, να μην αντιλαμβάνεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι σαφή για τον ομογάλακτο του ΕΛΚ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL