Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Σπύρος Λάππας, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Καρδίτσας: / Σπύρος Λάππας: Το σκάνδαλο της Novartis είναι αγκάθι στο μάτι του παλιού πολιτικού συστήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπύρος Λάππας, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Καρδίτσας: / Σπύρος Λάππας: Το σκάνδαλο της Novartis είναι αγκάθι στο μάτι του παλιού πολιτικού συστήματος

«Με μια δικογραφία που από νομική άποψη είναι διάτρητη επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει προσχήματα και ισορροπίες στο κόμμα του» επισημαίνει στην «Αυγή» ο Σπύρος Λάππας σχολιάζοντας τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται «όσοι μιλούν για σκευωρία: γιατί δεν τολμούν να συμπεριλάβουν στους σκευωρούς το FBI και τους μάρτυρες που αυτό εξέτασε;».

Ο Σπ. Λάππας εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «σοβαρά» στελέχη της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία «σκευωρία» και καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από κανέναν» όμως θέλουν να ικανοποιήσουν την ομάδα Σαμαρά που ζητά «πολιτικό αίμα».

Ο Σπ. Λάππας υπογραμμίζει ότι «η εικόνα με τα άδεια υπουργικά έδρανα θα στοιχειώνει για πολύ καιρό τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη» παρατηρώντας πως η στάση αυτή υποδηλώνει ότι «αμήχανοι και ενοχικοί, ήθελαν να τελειώσει το νωρίτερο αυτό το ‘κοινοβουλευτικό μαρτύριο’ όπως αποδείχθηκε και με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την ύπαρξη διαρροών».

Όσον αφορά την εξαίρεση του Αλέξη Τσίπρα από την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παρά τα όσα του καταμαρτυρούσε η Ν.Δ. επί χρόνια, ο Σπ. Λάππας επισημαίνει ότι «η υπαναχώρηση σημαίνει ότι όλα όσα έλεγαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Σαμαράς είναι ασύστολα ψεύδη».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο; Πώς είδατε τα άδεια κυβερνητικά έδρανα; Ποία είναι η εκτίμησή σας για τις «διαρροές» από Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτό και είναι το αγκάθι στο μάτι του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο κατόρθωσε να είναι για δεκαετίες βουτηγμένο σε σκάνδαλα και ρεμούλες και κατόρθωσε να φθάσει την τιμή και την αξιοπιστία του στο ναδίρ. Τώρα, με απόλυτα ενοχικό τρόπο και με μία δικογραφία που από νομική άποψη είναι διάτρητη, επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει προσχήματα και ισορροπίες στο κόμμα του.

Ο ίδιος και οι «σοβαροί» στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία «σκευωρία» και καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από κανέναν, όμως θέλοντας να ικανοποιήσει τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του που τον πιέζει για «πολιτικό αίμα» «δίνει» προσχηματικά τον κ. Παπαγγελόπουλο και εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο για δυόμισι χρόνια αρχισυνωμότη τον ανέβαζε και αρχισκευωρό τον κατέβαζε.

Και έτσι φτάσαμε στο φιάσκο ο αρχηγός της Ν.Δ, μαζί με ολόκληρο το υπουργικό του συμβούλιο να είναι άφαντοι, κρυμμένοι μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας αργά τα μεσάνυχτα. Η εικόνα με τα άδεια υπουργικά έδρανα θα στοιχειώνει για πολύ καιρό τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, που αμήχανοι και ενοχικοί, ήθελαν να τελειώσει το νωρίτερο αυτό το «κοινοβουλευτικό μαρτύριο», όπως αποδείχθηκε και με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την ύπαρξη διαρροών, αφού βουλευτές και της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνήθηκαν να συμπράξουν σ’ αυτό το φιάσκο. Το είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας: «είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα». Ας πρόσεχαν...

* Τόσο εσείς όσο κι ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφερθήκατε σε ένα ουσιαστικά «διάτρητο» κατηγορητήριο που έχει πολιτική σκοπιμότητα και μόνο. Ποία είναι η άποψή σας για τις «ενδείξεις» που επικαλείται η Ν.Δ.;

Η αίτηση της Ν.Δ. για Προανακρτική δεν στηρίζεται ούτε σε ένα αποδεικτικό στοιχείο, όπως το αξιώνει η ποινική επιστήμη. Κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία σε διάφορα, πολύ σοβαρά, ποινικά αδικήματα και δεν αναφέρεται λέξη για το ποιος είναι ο αυτουργός, δηλαδή αυτός που πιέστηκε αφόρητα από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να διαπράξει τα αδικήματα αυτά. Χωρίς αυτουργό δεν μπορεί να υπάρξει ηθικός αυτουργός.

Όμως ο πυρήνας του ζητήματος είναι πολιτικής φύσης και αυτό θα υποχρεώσει όλους να απαντούν διαρκώς στο ερώτημα: Υπάρχει σκάνδαλο ή όχι; Το σκάνδαλο δεν γίνεται σκευωρία. Όσοι μιλούν για σκευωρία, γιατί δεν τολμούν να συμπεριλάβουν στους σκευωρούς το FBI και τους μάρτυρες που αυτό εξέτασε; Δεν τολμούν γιατί μάλλον γνωρίζουν μια κινέζικη παροιμία που λέει: «αν στη μουσούδα μιας τίγρης κάθεται μια μύγα και κάποιος επιχειρήσει να σκοτώσει τη μύγα, είναι βέβαιο ότι τελικά αυτός που θα κατασπαραχθεί δεν θα είναι η μύγα».

* Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους σε σχέση με την επιλογή της Ν.Δ. να μην ζητήσει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ίδιο. Τι είναι αυτό που φοβήθηκε η Ν.Δ. σε σχέση με μία πιθανή κατηγορία εναντίον του Αλ. Τσίπρα;

Πράγματι, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους γιατί γνώριζε άριστα ότι ο κ. Μητσοτάκης, που ο ίδιος προανήγγειλε την σύστασή της -και άρα τα περί μη ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική είναι για... γέλια-, είχε πληροφόρηση ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και ασφαλώς οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη είχαν ξεσκονίσει την ποινική δικογραφία και διαπίστωσαν ότι ήταν... ένα πουκάμισο αδειανό.

Όμως δεν πρέπει να λησμονεί κανένας ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο υιοθέτησε αλλά και τροφοδότησε τη χυδαία εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμισι χρόνια και τώρα υπαναχωρεί για να διασωθεί από το φιάσκο. Επιλέγει την τακτική «καλύτερα διαρκώς ύποπτος παρά πανηγυρικά αθώος ο Τσίπρας», και το επιλέγει για να έχει τις λιγότερες πολιτικές απώλειες, όμως δεν του βγαίνει και γίνονται γραφικοί. Η υπαναχώρηση ως προς τον Αλέξη Τσίπρα σημαίνει όμως ότι όλα όσα έλεγαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Σαμαράς είναι ασύστολα ψεύδη, και τώρα ας εισπράξουν τα επίχειρα του ψεύδους τους.

* Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε ότι προετοιμάζονται νέες κατηγορίες εναντίον του κι επιχειρείται «στρατολόγηση» ψευδομαρτύρων. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πώς θα διαχειριστεί την Προανακριτική Επιτροπή η Ν.Δ.;

Είναι βέβαιο το φιάσκο και ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει βάσιμες υποψίες ότι θα αναζητηθούν και άλλοι «μάρτυρες» για άλλες, άσχετες με τη Novartis, υποθέσεις, να καταθέσουν ότι παρενέβαινε δήθεν σε ποινικές διαδικασίες και ασκούσε πίεση σε δικαστικούς. Και ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι «χθεσινός», για να το λέει κάτι θα γνωρίζει, όμως θα αποκαλυφθεί και κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής.

Θεωρούμε όμως ότι η Ν.Δ. και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στην πρόδηλη ένδεια αποδεικτικών στοιχείων, μάλλον θα επιλέξουν μια διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα, με τη συμβολή των φιλικών τους ΜΜΕ, τη λειτουργία της επιτροπής για να μιλούν διαρκώς για σκευωρία και να αφαιρεθεί από τον δημόσιο λόγο τους η λέξη «σκάνδαλο».

Όμως δεν θα το καταφέρουν γιατί τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και βρίσκονται βαθιά χαραγμένα στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας, που πιστεύει αταλάντευτα ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και γι’ αυτό υπάρχουν κολοσσιαίες πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και υπουργών τους, που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας, και ποινικές ευθύνες για όσους βεβαίως διαπιστώσει η Δικαιοσύνη. Εμείς δηλώνουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Αυτό αξιώνουμε να κάνουν και ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. Τόσο απλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL