Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος ΑΚΕΛ: / Στέφανος Στεφάνου: Προσδοκούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος ΑΚΕΛ: / Στέφανος Στεφάνου: Προσδοκούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η Άγκυρα αξιοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά “επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την προοπτική της λύσης” του Κυπριακού και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη -όσο κι αν το ΑΚΕΛ “δεν τον εμπιστεύεται”- να παραμείνει προσηλωμένος στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Αλλιώς έρχεται διχοτόμηση.

Συνέντευξη στην Κάκη Μπαλή

* Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την ερχόμενη εβδομάδα, στην ατζέντα είναι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις - καθώς και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι προσδοκάτε από τους -ακόμη- “28”;

Αυτό που προσδοκούμε είναι έμπρακτη αλληλεγγύη, την οποία ακόμα δεν έχουμε δει σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε.. Η αντίδραση της Ε.Ε. είναι κατά πολύ κατώτερη σε σχέση με το μέγεθος της προκλητικότητας και των παρανομιών της Τουρκίας. Αυτό εμάς στο ΑΚΕΛ δεν μας ξάφνιασε. Αναμέναμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφάσιζαν κυρώσεις, παρότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις και μιλούσε για σκληρές κυρώσεις. Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ε.Ε. τής επιμερίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Από την άλλη, η Ε.Ε. ακολουθεί την ίδια στάση που τηρούν και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας και, πρωτίστως, ο ΟΗΕ. Δηλώνει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επίλυση του Κυπριακού. Από την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και εντεύθεν, το ΑΚΕΛ καλούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρωθεί στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να βρίσκει έδαφος η Τουρκία να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα αξιοποιώντας το παρατεταμένο αδιέξοδο και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την προοπτική της λύσης.

* Τι σημαίνει για σας το “η Κύπρος δεν είναι μόνη της”, που είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Θεωρείτε εποικοδομητικό το δόγμα “Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει”;

Δεν είμαστε εμείς που θα ερμηνεύσουμε το περιεχόμενο της θέσης ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνη». Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να του δώσουν περιεχόμενο. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού. Επομένως, για να μην είναι μόνη η Κύπρος και να έχει πάντοτε δίπλα της την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης συνεννόηση και συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του δόγματος, όπως το ονομάζετε, «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει». Μ’ αυτό τον τρόπο υπογραμμίζεται η κρατική οντότητα και το ανεξάρτητο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στη Λευκωσία από την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

* Η εικόνα που έχουμε για την πορεία του Κυπριακού είναι ότι επί της ουσίας δεν κινείται τίποτε, την ώρα που ακούμε τον “υπουργό Εξωτερικών” της τουρκοκυπριακής κοινότητας να μιλά για “αξιοποίηση” της Αμμοχώστου. Είναι ορατός ο κίνδυνος της διχοτόμησης; Και ποιος προσπαθεί να τον αποτρέψει;

Δυστυχώς, ο κίνδυνος της διχοτόμησης όχι μόνο είναι ορατός, αλλά μας κτυπάει κιόλας την πόρτα. Η διχοτόμηση αποτελεί συνεχής και εντεινόμενη πηγή κινδύνων, όπως αποδεικνύεται με όσα κάνει η Τουρκία στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και επί του εδάφους. Είναι γι’ αυτό που εμείς στο ΑΚΕΛ επιμένουμε και καλούμε τον Πρόεδρο να παραμείνει προσηλωμένος στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Μόνο η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση.

* Ως ΑΚΕΛ, επιμένετε στις “συμφωνημένες αρχές λύσης του Κυπριακού". Εκτιμάτε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει άλλη ατζέντα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε τον Ν. Αναστασιάδη. Γι’ αυτό το γεγονός την ευθύνη έχει απόλυτα ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος όλο το διάστημα από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν περιπλανήθηκε σε διάφορες φαεινές ιδέες για τη βάση λύσης του Κυπριακού. Από την άλλη βεβαίως, είναι διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές. Δεν είμαστε οπαδοί της όποιας λύσης. Αυτή πρέπει να τερματίζει την τουρκική κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, όπως συμφώνησαν οι δύο κοινότητες από το 1977.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης τροφοδοτούν την ακροδεξιά

* Τις προηγούμενες ημέρες, το ΑΚΕΛ έβγαλε ανακοίνωση για τον Μπογδάνο. Τι σας ανάγκασε να ασχοληθείτε με ένα ακροδεξιό τρολ;

Αυτό που μας ανάγκασε ήταν η ανοίκεια και αισχρή επίθεση που έκανε ο Μπογδάνος στην Κύπρο εναντίον του ΑΚΕΛ. Το θέμα που εγείρεται δεν είναι τόσο για τον συγκεκριμένο κύριο -άλλωστε είναι γνωστός ακροδεξιός, ρατσιστής, σεξιστής και ξενοφοβικός- όσο γι’ αυτούς που τον προσκάλεσαν στην Κύπρο και μάλιστα για να μιλήσει σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών.

Στην Κύπρο τον προσκάλεσε η οργάνωση Νέων Επιστημόνων του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού. Γιατί άραγε τον προσκάλεσε η συγκεκριμένη Οργάνωση; Και γιατί η κυβέρνηση συμμετείχε στη συζήτηση και στελέχη της είχαν συναντήσεις μαζί του;

* Θεωρείτε ότι μια νέα Δεξιά τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι θα μπορούσε να αναδυθεί και στην Κύπρο;

Στην Κύπρο υπάρχει ένα άλυτο εθνικό πρόβλημα. Κυριαρχούν επίσης άσχημες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη ακροδεξιών και λαϊκίστικων φαινομένων τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι. Ήδη στην Κύπρο έχουμε το παράρτημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ, το οποίο βρίσκεται εντός Βουλής.

Οι αντικειμενικές συνθήκες ασφαλώς δεν αρκούν για να ευδοκιμήσει η Ακροδεξιά. Αυτές γίνονται εύφορο έδαφος όταν συνδυάζονται με πολιτικές, συμπεριφορές και στάσεις που είτε υποβαθμίζουν είτε τροφοδοτούν την Ακροδεξιά. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στην Κύπρο εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν η κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα, καθώς και άλλα κόμματα. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι το μόνο κόμμα που με συνέπεια και συνέχεια στέκεται απέναντι στην Ακροδεξιά είναι το ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL