Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Ο νόμος 4603/2019, που προβλέπει τη μεταφορά του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ της Αθήνας, είναι σε ισχύ. Είχε περιθώριο χρόνου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης να υπογράψει την ΚΥΑ που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του Γ. Βασιλειάδης.

Πίσω από την απόφαση της WADA πιθανώς υποκρύπτεται η επιδίωξη της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση του εργαστηρίου της Αθήνας και ίσως και της διαδικασίας ελέγχου ντόπινγκ.

Ακατ-ανόητη δείχνει η απόφαση της WADA να άρει για έξι μήνες τη διαπίστευση του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ της Αθήνας με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ (παρότι υπάρχει σχετικός νόμος) για τη διοικητική μεταφορά του εργαστηρίου από το ΟΑΚΑ στο Κέντρο Ερευνών “Δημόκριτος", έχοντας μάλιστα διασφαλιστεί από τον υπουργό Γ. Βασιλειάδη και πίστωση 2,5-3 εκατομμυρίων για την ανανέωση του εξοπλισμού του.

Είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια στην WADA πως η χώρα μας, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενεργούσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο στη λειτουργία του εργαστηρίου όσο και στον μετασχηματισμό του ΕΣΚΑΝ σε οργανισμό, από συμβούλιο ενταγμένο στην ΓΓΑ που ήταν, βάσει του νόμου 2725/1999.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το εργαστήριο της Αθήνας λειτουργεί μετά το 2004 με οριακό αριθμό επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αθλητική ηγεσία ψήφισαν στη Βουλή και τον νόμο 4603/2019 για την μεταφορά του εργαστηρίου στο Κέντρο Ερευνών "Δημόκριτος" αλλά και είχαν διασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του, παρά το γεγονός ότι και με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ, λειτουργούσε Υποδειγματικά, εκδίδοντας αξιόπιστα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές τα οποία Δεν αμφισβήτησε ούτε η WADA!

Η μη έκδοση της ΚΥΑ δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ισχυρό λόγο για την άρση της διαπίστευσης του εργαστηρίου της Αθήνας. Ούτε γι’ αυτό τον λόγο μπορεί σήμερα να "σπεκουλάρει" η Νέα Δημοκρατία που όντας αντιπολίτευση τον Ιανουάριο ΔΕΝ ψήφισε την μεταφορά του εργαστηρίου στον "Δημόκριτο".

Συνεπώς, το να επικρίνει η Ν.Δ. και η αθλητική ηγεσία σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη έκδοση της ΚΥΑ έγκαιρα αποτελεί πολιτική υποκρισία, αφού και η Ν.Δ. και ο υφυπουργός Αθλητισμού είχαν τα χρονικά περιθώρια να υπογράψουν την ΚΥΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο που έγινε ο έλεγχος από την WADA.

Μήπως όμως αυτή η ολιγωρία του κ. Αυγενάκη κρύβει άλλες επιδιώξεις, για συνολική ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας των ελέγχων ντόπινγκ ή/και του ίδιου του εργαστηρίου;

Μήπως πίσω από την εξάμηνη αναστολή διαπίστευσης του ελληνικού εργαστηρίου, κρύβεται και η επιδίωξη ελέγχου των εργαστηρίων ανά τον κόσμο, με απώτερο στόχο και το "πατρονάρισμα" της ανανέωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, γενικώς;

Διότι, στο εξάμηνο αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού εργαστηρίου, είτε δεν θα γίνονται έλεγχοι στη χώρα μας είτε θα κοστίζουν ακριβά οι έλεγχοι που θα γίνονται και τα δείγματα θα αποστέλλονται σε εργαστήρια του εξωτερικού, με συνέπεια να ανατραπεί ο προϋπολογισμός του ΕΣΚΑΝ αλλά και ο προϋπολογισμός των αθλητικών ομοσπονδιών που πληρώνουν τα έξοδα ελέγχου.

Θεωρώ πως τα κράτη-μέλη που έχουν υπογράψει τον Κώδικα (Code) της WADA, αλλά και αποδέχονται τις αρχές καταπολέμησης του ντόπινγκ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να αναλάβουν δράση με τους αρμόδιους υπουργούς Αθλητισμού και να υπενθυμίσουν στην WADA, στις διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες και στη ΔΟΕ πως οι ενέργειες της WADA δεν μπορούν να αγνοούν κάθε φορά την πολιτικο-οικονομική κατάσταση κάθε κράτους ούτε να υπερβαίνουν τα νομοθετημένα κάθε κράτους, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στον τρόπο που λειτουργούν τόσο οι εθνικοί οργανισμοί αντι-ντόπινγκ όσο και τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχου, εφόσον τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας τους, όπως τις ορίζει η WADA μετά και από τον έλεγχο αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που διενεργεί τακτικά.

Κι είναι γνωστό σε όλους πως το ελληνικό εργαστήριο λειτουργεί αξιόπιστα, και γι’ αυτό το εμπιστεύονται ομοσπονδίες από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.

Η βιασύνη του κ. Αυγενάκη να χρεώσει στον Κοντονή και τον Βασιλειάδη την "ευθύνη" για την απόφαση της WADA δείχνει ανωριμότητα και υστέρηση πολιτικής ευθύνης, διότι φέρει και ο ίδιος ευθύνη που από τον Ιούλιο 2019 που ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού γνώριζε (και κατά την ενημέρωσή του από το Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ) γι’ αυτή την εκκρεμότητα έκδοσης της ΚΥΑ και είχε τον χρόνο να την υπογράψει, αλλά προτίμησε να ολιγωρήσει, για να φορτώσει τις ευθύνες στους προκατόχους του…

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην πρόεδρος ΕΣΚΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL