Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Διαφορετικά πολιτικά σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφορετικά πολιτικά σχέδια

 Ας παρακάμψουμε την ανάγκη της Ν.Δ. να συμψηφίσει με κάποιον τρόπο την αντιδιαμετρική στάση που τηρεί ως κυβέρνηση σε σχέση με τις προεκλογικές και αντιπολιτευτικές θέσεις της σε μια σειρά κορυφαία θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η τραγωδία στο Μάτι.

Ας δούμε αν όντως και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αφίσταται πτυχών της κυβερνητικής του πολιτικής με επιχειρήματα και παραδείγματα. Είναι σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ το τόνιζε και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, ότι ουδέποτε ανέλαβε "την πατρότητα του προγράμματος", δεν αναγνώρισε δηλαδή ως ορθά τα διαλαμβανόμενα στο Μνημόνιο, αλλά λειτουργούσε σε καθεστώς καταναγκασμού. Και, όπως είχε πει, άρχισε από την πρώτη μέρα εξόδου από το πρόγραμμα την αναστροφή σημαντικών πτυχών του, ενώ απέφυγε να υλοποιήσει αρνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις, από τη στιγμή που -εκτός προγράμματος πλέον- δεν υπήρχε τρόπος να υποχρεωθεί να τις προχωρήσει.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται σε θέματα που έχουν τη δική του "υπογραφή", εξελίσσονται όμως διαφορετικά υπό την παρούσα κυβέρνηση. Στο Ελληνικό φερ’ ειπείν η διαδικασία που προωθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον και δεν ήταν μονοσήμαντα προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των σχεδίων Λάτση.

Στο πιο πρόσφατο θέμα, αυτό των εξορύξεων, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε δεδομένο έναν ισχυρό ρόλο του Δημοσίου μέσω των ΕΛ.ΠΕ. και όχι την απώλεια κάθε ελέγχου όπως προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης έναν μηχανισμό αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών "κολεγιοπανεπιστημίων" είχε φτιάξει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας όμως εξασφαλίσει την πρόσβαση των νέων στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο αντίστοιχος θεσμός που στήνει τώρα η κ. Κεραμέως έχει δίπλα του την επαναφορά της βάσης του 10 στις Πανελλαδικές εξετάσεις, που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός παραγωγής πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια.

Οι κυβερνήσεις κάνουν κινήσεις και σχεδιασμούς με βάση ένα πολιτικό σχέδιο. Άλλο το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ., άλλο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλους ωφελούσε η μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι (οι πλούσιοι) ωφελήθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ του Μητσοτάκη.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν επίσης χαρακτήρα ντόμινο: όταν πέφτει ένα κομμάτι, συμπαρασύρει και άλλα. Συνεπώς, όταν η Ν.Δ. μιλάει για αλλαγή στάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς διαμαρτύρεται υποκριτικά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει το ξήλωμα της πολιτικής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL