Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Βόρεια Μακεδονία / Βόρεια Μακεδονία: Περιμένοντας το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Μακεδονία / Βόρεια Μακεδονία: Περιμένοντας το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος επισκέπτης στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς οι πολίτες της γείτονος, με ανοιχτή την εκκρεμότητα του ονόματος, είχαν βαρεθεί να κοιτάζουν τα τρένα να περνούν χωρίς να μπορούν να ανέβουν στο βαγόνι. Ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε του ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία ήταν υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. πριν από την Κροατία και για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από την Αλβανία - αλλά έχασε τη σειρά της ως χώρα δίχως... όνομα.

Πιστώνουν, λοιπόν, στον Τσίπρα, όπως πιστώνουν και στον πρωθυπουργό τους Ζόραν Ζάεφ, ότι είχε το πολιτικό θάρρος να κόψει αυτόν τον αναχρονιστικό... γόρδιο δεσμό με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει τον δρόμο προς το μέλλον. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν με ανακούφιση τον πολιτικό... ρεαλισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία δηλώνει αποφασισμένη για την “απαρέγκλιτη” τήρηση της συμφωνίας, όσο κι αν τη χαρακτήριζε “προδοσία” προεκλογικά - αν και θεωρούν ότι επί της ουσίας θα χρειαστεί χρόνο για να τη χωνέψει και να την υλοποιήσει.

Κούρσα μετ’ εμποδίων

Ωστόσο, μολονότι η επίλυση του ονοματολογικού άνοιξε αμέσως τον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ -λείπουν ακόμη οι επικυρώσεις από έξι Κοινοβούλια κρατών - μελών, που καθυστερούν για τυπικούς λόγους και αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020-, ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει κούρσα μετ’ εμποδίων.

Εάν θυμηθεί κανείς πόσοι και ποιοι μεγαλόσχημοι ξένοι πολιτικοί έκαναν παρέλαση στα Σκόπια, πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να πείσουν τους πολίτες να πουν το μεγάλο “ναι” σ’ αυτό που θα ξεκλείδωνε τις πόρτες των ευρωατλαντικών θεσμών, καθίσταται σαφές ότι οι μεν Αμερικανοί τήρησαν τον λόγο τους, οι δε Ευρωπαίοι όχι - ή, έστω, όχι ακόμη.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την απόφαση της συνόδου κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου για το αν θα δοθεί ή όχι ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία- και με ποια προαπαιτούμενα. Οι πιθανότητες είναι μάλλον υπέρ, καθώς βγήκε την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό Κοινοβούλιο να δώσει το “πράσινο φως” - γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Γερμανία ήταν μία από τις χώρες που δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Ωστόσο, η Γαλλία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, καθώς η γραμμή του Προέδρου Μακρόν ήταν “πρώτα να διορθώσουμε την Ε.Ε. και μετά να συνεχίσουμε τη διεύρυνση”. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, πιέζει από καιρό να δοθεί ημερομηνία καθώς θεωρεί ότι θα λειτουργήσει τόσο σταθεροποιητικά, όσο και αναπτυξιακά στα δυτικά Βαλκάνια.

Τα κινητά... γκολπόστ

Βέβαια, η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερες προόδους από την Αλβανία και φοβάται μήπως οι αντιρρήσεις που έχουν κάποιες κυβερνήσεις να δεχτούν στο κλαμπ τα Τίρανα θα τη συμπαρασύρουν σε μια αέναη -και επικίνδυνη- αναμονή. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί στα Σκόπια θεωρούν ότι κάθε καθυστέρηση, κάθε δικαιολογία θα είναι πλήγμα και για τις Πρέσπες, και για τα Βαλκάνια, αλλά και ότι θα ενισχύσει τους εθνικιστές του VMRO - και όχι μόνο.

“Δεν μας τρομάζουν τα σκληρά κριτήρια, μας τρομάζει όταν αλλάζουν συνέχεια τα... γκολπόστ” έλεγε χαρακτηριστικά ένα μέλος της κυβέρνησης Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα αλλάξουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL