Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Ερντογάν - Ζάεφ / Ταφόπλακα στο εμπόριο πατριωτισμού από τη...Ν. Υόρκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Ερντογάν - Ζάεφ / Ταφόπλακα στο εμπόριο πατριωτισμού από τη...Ν. Υόρκη

Ταφόπλακα στο -εκλογικά προσοδοφόρο- “εμπόριο πατριωτισμού” βάζει οριστικά η κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πλέον, ξεσελώνει τον Βουκεφάλα στο πεδίο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αποφεύγει να δώσει συνέχεια στο θέμα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. προς την Τουρκία λόγω των παράνομων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και (πιθανότατα) με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα σηματοδοτήσουν το τέλος μιας ψηφοθηρικής - εθνικιστικής προπαγάνδας που αποτέλεσε την αντιπολιτευτική πυξίδα της Ν.Δ.

Δείγματα συμμόρφωσης

Ο πρωθυπουργός, στρέφοντας το βλέμμα προς τη διεθνή κοινότητα, έχει ήδη δώσει ισχυρά δείγματα... συμμόρφωσης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς “είναι κυρωμένη, κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν”. Οι ισχυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις” από την προηγούμενη κυβέρνηση αποτελούν πλέον μνημείο ψηφοθηρικής υποκρισίας. Άλλωστε, “ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα" και “δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία», όπως υπενθύμισε πρόσφατα (και προς το ενδοκομματικό πεδίο) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έκθετο αφήνει τον Άδωνη Γεωργιάδη η αποκάλυψη επιστολής - πρόσκλησης (20.08) προς τον “υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας”, όπως αναγράφει, ώστε να επισκεφθεί την ΔΕΘ! Ο υπ. Επενδύσεων, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, ζητάει να συναντηθεί μαζί του καθώς επισημαίνει πως θα του άρεσε να συζητήσει και να ανταλλάξει ιδέες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να αναζητηθούν πιθανές συνεργασίες! Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε επιφανής “νεομακεδονομάχος” και νυν υπουργός Επενδύσεων δεσμευόταν κάποτε προς το εθνικιστικό ακροατήριο ότι “εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία. Να με πάτε φυλακή”...

Ευχολόγια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επιπλέον όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. -“του νέου πατριωτισμού”, όπως διακήρυττε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης- επιλέγει να μην προχωρά σε κάποιες αυστηρές κινήσεις προς την Τουρκία, που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. “Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν το συνέχισε; Είχαμε προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων στην Ε.Ε. και αυτές ήθελαν οριστικοποίηση, ήθελαν προσδιορισμό. Δεν τις προχώρησε η Ν.Δ. και δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε” ήταν η δήλωση - απορία της αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων Σίας Αναγνωστοπούλου.

Αναφορικά με τις προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης περιορίστηκε να πει ότι “με την Τουρκία έχουμε μια πολύ δύσκολη σχέση, μια σχέση η οποία επιδεινώνεται τον τελευταίο διάστημα μέσα από τη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν... Όλο αυτό το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα από μια συνάντηση. Αυτό που μπορεί όμως να καλλιεργηθεί είναι μια σχέση τουλάχιστον ειλικρινούς διαλόγου”...

Αυτοπαγίδευση στο πεδίο της Novartis

Στο εγχώριο πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση - παγιδευμένη στους τακτικισμούς της στο σκέλος της Novartis- αναζητά τρόπους διαχείρισης της “σαμαρικής”(και όχι μόνο) δυσαρέσκειας.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ως επικρατέστερο σενάριο “την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική Δικαιοσύνη” από την Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε μόνο εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στο φόντο ωστόσο των εκδικητικών διαθέσεων του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν... ελπίδες ότι «μπορεί να βρεθούν στοιχεία που να αγγίξουν τον κ. Τσίπρα, καθώς η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη σκοτεινή υπόθεση θα φτάσει μέχρι τέλους».

Κυβερνητικά στελέχη, επιδιώκοντας να αποφύγουν την πρόταση - πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης Προανακριτικής “για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του” δεν διστάζουν να προσχωρήσουν στην άποψη του Άδ. Γεωργιάδη λέγοντας: “Ας μαζέψει 30 υπογραφές βουλευτών του ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παραπεμφθεί και ο Αλ. Τσίπρας”. Η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες αλλά θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη στις 30 του μήνα.

Ήθελαν στο “κάδρο” τον Αλ. Τσίπρα

“Γαλάζιοι” παράγοντες, “ακτινογραφώντας” τις διαθέσεις της Κ.Ο. της Ν.Δ., υπογράμμιζαν στην “Α” ότι “υπήρχαν και βουλευτές που δεν ανήκουν στη λεγόμενη ‘σαμαρική’ πτέρυγα και ήθελαν να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Αλ. Τσίπρας από τη στιγμή που προεκλογικά η Ν.Δ. καλλιέργησε σχετικές προσδοκίες”. Στον απόηχο αυτών των... επιθυμιών, στελέχη του Μαξίμου απαντούν ότι «ο Τσίπρας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που να τον ενοχοποιούν, θα αθωωνόταν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο και μετά θα γινόταν ήρωας”. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούν να αποδείξουν την “ορθότητα” της “αρχικής δήλωσης του κ. Μητσοτάκη, ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και όχι στα δικαστήρια”...

Προειδοποιητικές βολές

Την ώρα που οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά οχυρώνονται πίσω από τη φράση “ουδέν σχόλιον” για τις εξελίξεις, η ιστοσελίδα Antinews (που θεωρείται πως εκφράζει τους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού) συνεχίζει να εκτοξεύει φαρμακερά βέλη προς το Μ. Μαξίμου.

“Μένει να επιστρέψει η δικογραφία για τον Παπαγγελόπουλο στη Δικαιοσύνη καθώς η επιτροπή της Βουλής θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, όπως λένε οι κακές γλώσσες, για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης του Τσίπρα” σημειώνεται σε σχετικό άρθρο. Ο αρθρογράφος καταλήγει δε με το προειδοποιητικό μήνυμα ότι “με την παλινόρθωση του δικομματισμού καλά τα πάει ο Κυριάκος. Με τους δεξιούς που του έδωσαν την αυτοδυναμία, οι οποίοι έχουν ανέβει στα κάγκελα λόγω των κυβιστήσεων, τι προτίθεται να κάνει; Δύσκολα τα πράγματα...”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL