Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Υπάρχει λόγος / «Καλά ξεμπερδέματα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / «Καλά ξεμπερδέματα»

Του Κώστα Καναβούρη

Και τώρα, «καλά ξεμπερδέματα». Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ισχύει μόνο για το «Μακεδονικό» και τις «ασκήσεις εδάφους» της Ν.Δ. σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει μονάχα για τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή» που φωλιάζει εντός της φιλοστόργου αγκάλης της κυβερνητικής παράταξης διεκδικώντας ρόλο και ανταμοιβή ανάλογο της συνεισφοράς της στην πορεία προς την κατάληψη της εξουσία (και τη νομή της φυσικά, καθώς και τις προσόδους της από τη λαφυραγώγηση του κράτους).

Το τι σημαίνει «καλά ξεμπερδέματα» το βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τον τραγέλαφο στον οποίο μετατρέπει η Ν.Δ. το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis πέφτοντας από το ένα λογικό χάσμα στο άλλο, από τη μια επονείδιστη τακτική στην άλλη, ελπίζοντας ότι κάπου εκεί, μέσα στο χάος των τακτικισμών, θα εξαϋλωθεί μια υπόθεση η οποία ταλάνισε τον ελληνικό λαό και πληρώθηκε με όλη την αγριότητα της αρπαγής την οποία διαθέτει ένα αποχαλινωμένο σύστημα εξουσίας. Το οποίο επιπροσθέτως επιδιώκει να συνεχίσει το θεάρεστο «επιτελικό» του έργο με νέους τρόπους και νέα «όπλα».

Το έλεγε και ο μπάρμπα Βλαδίμηρος: «νέα κατάσταση - νέα καθήκοντα». Στα οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν με «νέα κόλπα» τα φυτευτά στην πολιτική καινούργια (αλλά τόσο παλιά ως προς τις στοχεύσεις) «μορμολύκεια της εξυπνάδας» και του αχαλίνωτου (στα όρια της εξωκοινοβουλευτικής αυθαιρεσίας) επικοινωνιακού υπεροπλισμού, που όλο και πιο επικίνδυνα στρεβλώνει το δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η Ν.Δ., αλλά είναι το ίδιο της το πρόσφατο παρελθόν (για το... παλιό παρελθόν ας μην το συζητάμε καλύτερα) που την τραβάει από το μανίκι και ζητάει τα επίχειρα της ακραίας πολιτικής τακτικής που εφάρμοσαν χωρίς αιδώ, χωρίς συναίσθηση και με πλήρη αδιαφορία για την πληρωμή. «Καλά ξεμπερδέματα» λοιπόν, τώρα που ο «άλλος σου εαυτός» εκμαίνεται και ζητάει την κεφαλή του εχθρού στο πιάτο. Όμως «εχθρός» δεν υπάρχει! Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δειλιά να το πει στον Σαμαρά και τους συν αυτώ. Και προσπαθεί να τους το κρατήσει μυστικό καταφεύγοντας σε πολιτικές και τακτικές γελοιότητες, τέτοιες που στέλνουν την κοινή λογική στο νοσοκομείο (απ’ αυτά που έκλεινε ο Άδωνις και τα ξανάνοιγε ο «σκευωρός» Τσίπρας με την κυβέρνησή του). Μύλος η κατάσταση και κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τις ράγες της «κανονικότητας».

Έτσι είναι όταν έχεις χυδαιολογήσει ασύστολα, όταν έχεις δηλητηριάσει με τα τοξικά αέρια του πανικού το πολιτικό κλίμα στα όρια της έκρηξης, όταν έχεις επιδοθεί με μανία στην παραγωγή συναισθηματικού θορύβου τέτοιου που οδηγεί σε παράκρουση, όταν έχοντας φέρει μια ολόκληρη χώρα (αλλά όχι και όλους τους κατοίκους της, αφού πάντα υπάρχουν και εκείνοι οι «όλοι» που είναι πιο «όλοι» από τους άλλους «όλους»), όταν λοιπόν έχοντας φέρει τη χώρα στα όρια της σιτιστικής, ηθικής και λογικής κατάρρευσης (από το «καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε» μέχρι το «μαζί τα φάγαμε») ζητάς από πάνω και τα ρέστα, ε, τότε, «καλά ξεμπερδέματα». Διότι όλο αυτό το γεγονός δημιούργησε μια πελώρια κρίσιμη μάζα, στην οποία -στοιχειώδες, Γουότσον- κάποια στιγμή θα επέλθει η σχάση και θα σκάσει στα χέρια σου.

Αυτή ακριβώς την έκρηξη προσπαθεί να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτοχρόνως έχει και «πολύ μαλλί να ξάσει», έχει «πολύ τραχανά απλωμένο» προκειμένου να φροντίσει τα ΣΕΒαστά επιτελικά συμφέροντα του οίκου του. Της τάξης του, δηλαδή. Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Τι να σου κάνει μια Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis (ποια μία, μισή και κολοβή...)

Εμ, επιτελική μεροληψία τού σήμερα, εμ, «πατριωτισμός» τού μετεμφύλιου, εμ, κουκούλωμα στα παιδιά που λιγοθυμούσαν από πείνα και στους καρκινοπαθείς που μοιράζονταν τα φάρμακά τους σε καιρούς PSI, γίνεται; Δεν γίνεται. «Όσο και να προσθέτεις άλογο και πορτοκάλι» έλεγε ο Σκαρίμπας, «αποκλείεται να σου βγεί αλογοπορτόκαλο». Το πολύ Μπογδάνος.

Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν. Όχι μόνο με τον Σαμαρά. Αλλά και με την πραγματικότητα όπου κατοικούν οι λιγότερο «όλοι». Που είναι οι πολλοί «όλοι».

«Καλά ξεμπερδέματα» λοιπόν, τώρα που ο «άλλος σου εαυτός» εκμαίνεται και ζητάει την κεφαλή του εχθρού στο πιάτο. Όμως «εχθρός» δεν υπάρχει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL