Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ρένα Δούρου: Να αδράξουμε τον “παρόντα χρόνο” για ριζικές αλλαγές σήμερα για το αύριο όλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου: Να αδράξουμε τον “παρόντα χρόνο” για ριζικές αλλαγές σήμερα για το αύριο όλων

«Το ζητούμενο λοιπόν είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη γείωση του κόμματος στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, σε συλλόγους γονέων, παντού, σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας. Και αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με την άσκηση προγραμματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Έτσι περιγράφει η Ρένα Δούρου στον ιστότοπο  News247 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, τη «διπλή ευθύνη» του ΣΥΡΙΖΑ που «επιβάλλει ευρεία κινητοποίηση χωρίς ετικέτες και αποκλεισμούς» και «απαιτεί νέες μεθόδους, νέες δομές, νέες μορφές οργάνωσης, διαδικτυακές και όχι μόνο». «Επιβάλλει νέους τρόπους παρεμβάσεων μέσα από την όσμωση του παλιού με το νέο, χωρίς εσωστρέφεια και φοβικότητα, με το βλέμμα προς το μέλλον, τις νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής χάρη στους ορίζοντες που ανοίγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Το στοίχημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την κοινωνία και δεν είναι υπόθεση εσωτερικών διεργασιών. Η διεύρυνση της απήχησής του με όρους μαζικότητας και συμμετοχικότητας είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για τη μετεξέλιξη αυτή. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά από όλους μας, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», τονίζει μεταξύ άλλων η ίδια. Στόχος είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «εκείνος ο πολιτικός σχηματισμός  που θα δώσει φωνή στη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, την πολύχρωμη Αριστερά των δικαιωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της νέας γενιάς».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

  • Το αποτέλεσμα του Ιουλίου μπορεί να ήταν μια γλυκόπικρη ήττα, με την έννοια ότι το 31.5% των συμπολιτών μας επέλεξε, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν παύει να είναι μία ήττα. Μια ήττα της οποίας τα αίτια οφείλουμε να ανιχνεύσουμε, για να την καταστήσουμε παράγοντα υπέρβασης των σφαλμάτων μας.

  • Είχαμε πράγματι ευκαιρίες που χάσαμε όπως για παράδειγμα την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πέρα από την εισαγωγή της απλής αναλογικής, που αποτέλεσε σημαντική τομή Δημοκρατίας, την οποία αναίρεσε η σημερινή κυβέρνηση, αλλοιώνοντας αντιδημοκρατικά τη βούληση των πολιτών στις κάλπες, μπορούσαν να είχαν γίνει τολμηρότερα βήματα. (…) Θα μπορούσαμε έτσι να είχαμε συμβάλλει στην απελευθέρωση της μεγάλης δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια δυναμική που ο δικομματισμός του παρελθόντος κρατούσε όμηρο των πελατειακών σχέσεων.

Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει το μυαλό και τις καρδιές όσο το δυνατόν περισσότερων προοδευτικών και δημοκρατικών συμπολιτών μας

  • Το μεγάλο στοίχημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυεπίπεδο. Δεν αφορά μονοσήμαντα ένα “άνοιγμα” ή μια “διεύρυνση”, αλλά στο να κερδίσει το μυαλό και τις καρδιές όσο το δυνατόν περισσότερων προοδευτικών και δημοκρατικών συμπολιτών μας. Των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των συμπολιτών μας με αναπηρία, των συνταξιούχων.

  • Επιβάλλει νέους τρόπους παρεμβάσεων μέσα από την όσμωση του παλιού με το νέο, χωρίς εσωστρέφεια και φοβικότητα, με το βλέμμα προς το μέλλον, τις νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής χάρη στους ορίζοντες που ανοίγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με έμπνευση, ευρηματικότητα μπορούμε να επιχειρήσουμε να δώσουμε νέο νόημα στο συμμετέχειν, στη κοινή συμπόρευση, στη συλλογική διεκδίκηση, μέσα από έναν ανοικτό και μαζικό πολιτικό οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Δημοκρατίας και της Ισότητας με τους όρους του 21ου αιώνα.

  • Ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα, που πολώνουν και αποπροσανατολίζουν, ακυρώνοντας έτσι τη σοβαρή προσπάθεια που απαιτείται για να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες και τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών και ιδιαίτερα των νέων που απεχθάνονται τον απαρχαιωμένο νεοσυντηρητισμό.

Η Αριστερά ποτέ δεν έκανε πίσω στα δύσκολα

  • Τα βασικά της βήματα (της νέας εξέλιξης) έχουν σκιαγραφηθεί από την Πολιτική Γραμματεία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Το κρίσιμο είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτά, εμβαθύνοντας  και διευρύνοντάς τα με όρους δημοκρατίας και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, επιδιώκοντας την προοδευτική σύνθεση με στόχο την υπέρβαση χρόνιων αδυναμιών και δυσλειτουργιών. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Όμως η Αριστερά ποτέ δεν έκανε πίσω στα δύσκολα.
  • Το καθοριστικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι και η εκλογή του προέδρου πρέπει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο που θα καθορίσουμε συλλογικά όπως πάντα. (…) Γονιδιακά άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός. Όμως σήμερα εκείνο που προέχει είναι ο ριζικός, προγραμματικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε εκφραστή ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου.
  • Η οργανωτική μετεξέλιξη συμβαδίζει με την επεξεργασία μιας εναλλακτικής, συνεκτικής προοδευτικής, αριστερής πρότασης – απάντησης στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια στη βάση της εμπειρίας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πρωτόγνωρης δυσκολίας συνθήκες.

Τα σημερινά προβλήματα επιβάλλουν την άρση στρεβλών διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, αλλά και τη διαμόρφωση νέων συγκλίσεων και πολιτικών ανταγωνισμών

  • Μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση και παράλληλα καλούμαστε να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα που αφορούν πολυπαραγοντικά φαινόμενα όπως την απομείωση της Πολιτικής και της Δημοκρατίας, την άνοδο του λαϊκισμού, το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τις ριζικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τα ζητήματα των πολλαπλών ταυτοτήτων των πολιτών. Προβλήματα που επιβάλλουν πολυσήμαντες απαντήσεις και που δημιουργούν το έδαφος για την άρση στρεβλών διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, αλλά και τη διαμόρφωση νέων συγκλίσεων και πολιτικών ανταγωνισμών πάνω σε πραγματικά επίδικα, μακριά από αυτάρεσκες και υπερφίαλες παραταξιακές «βεβαιότητες».

Όσοι επιδίδονται σε δελφινολογίες, είναι μακράν νυχτωμένοι

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κόμμα για προσωπική καριέρα. Αυτή την οπτική υπηρετώ από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στη νεολαία του Συνασπισμού. Αυτή την οπτική υπηρέτησα και το 2014 όταν παραιτήθηκα από το βουλευτικό αξίωμα, για να δώσω τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής. Μια μάχη που κερδίσαμε με τη Δύναμη Ζωής, αλλάζοντας τα δεδομένα στη σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζω να πορεύομαι.

  • Όσοι επιδίδονται σε δελφινολογίες, είναι μακράν νυχτωμένοι. Δεν γνωρίζουν τη Δούρου αλλά δεν γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν χρησιμοποιώντας το λογισμικό παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, με βαρωνείες, διαδόχους, κληρονόμους και οικογένειες που έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με την εξουσία. Εμείς είμαστε από διαφορετικό υλικό φτιαγμένοι. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε εκείνους που δεν έχουν φωνή, την άλλη Ελλάδα που πασχίζει για το καλύτερο κάθε μέρα στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.  Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπούς υπηρετούν αυτού του είδους οι δήθεν αναλύσεις. Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: ότι δεν υπηρετούν ούτε την ενημέρωση ούτε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL