Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: / Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Είμαστε εδώ για να αντιπαλέψουμε το Μνημόνιο με εντολή ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: / Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Είμαστε εδώ για να αντιπαλέψουμε το Μνημόνιο με εντολή ΣΕΒ

Με το σύνθημα "Είμαστε εδώ" ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε από τη Θεσσαλονίκη την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρή μεν, αλλά τεκμηριωμένη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης δίνοντας παράλληλα το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής.

"Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο καταφέραμε" τόνισε. "Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση. Να το γνωρίζουν όλοι καλά αυτό. Μια αντιπολίτευση που είναι εδώ για να ελέγχει, για να προτείνει, για να αγωνίζεται, για να αντιστέκεται" είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του από το Βελλίδειο το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τόσο από την ομιλία όσο και από την -τρίωρη και πλέον- συνέντευξη Τύπου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αφήσει έδαφος στην κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και της εργασίας. Αιχμή του δόρατος ήταν φυσικά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για λεονταρισμούς της κυβέρνησης, η οποία, ενώ "είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει τον στόχο κατά 1% ετησίως έως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων, δεν το έκανε".

"Δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς"

Απαντώντας μάλιστα στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου πως το σχέδιο αυτό ήταν στα χαρτιά και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν το γνώριζαν είπε χαρακτηριστικά: "Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά", σημειώνοντας ότι, αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία, "θα το μαθαίνατε από τους ίδιους".

"Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ’ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις", εξήγησε και τόνισε: "Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5%, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%". "Η κυβέρνηση επέλεξε την επικοινωνία από την ουσία δίνοντας λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του Παραδείσου" ανέφερε από το βήμα του Βελλιδείου.

Ελαφρύνσεις όχι στη μεσαία τάξη, αλλά για τους ισχυρούς

"Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα" είπε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας. Υπενθύμισε ότι οι πρώτες ελαφρύνσεις έγιναν πράξη από το 2018 με την εφαρμογή όλων όσα είχε εξαγγείλει ο τότε πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0,1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει. (...) Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη -το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη" σημείωσε ακόμα εκτιμώντας πως ούτε η άμεση μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% συνιστά στήριξη της μεσαίας τάξης. "Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, αλλά δεν τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς", είπε χαρακτηριστικά.

Ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο

Απαντώντας στην ερώτηση της "Α" σχετικά με τη σειρά ρυθμίσεων που έχει φέρει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στην εργασία ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για επιστροφή στη μνημονιακή πολιτική, χωρίς Μνημόνιο.

"Μέσα σε δύο μήνες όλη την προσπάθεια που κάναμε στην εποχή των Μνημονίων για να επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα στην εργασία, τις ΣΣΕ, την επεκτασιμότητα, να δημιουργήσουμε όρους και πλαίσια κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, να ενισχύσουμε το ΣΕΠΕ να καταγράφονται οι υπερωρίες, όλα αυτά γκρεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες κατ' εντολήν του ΣΕΒ" τόνισε, αναφέροντας ως τελευταίο κρούσμα την ακύρωση της αιτιολογημένης απόλυσης.

"Δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει Μνημόνιο, απλά υπάρχει η επεφρασμένη βούληση του ΣΕΒ και η απόλυτη αποδοχή της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου" σημείωσε και πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι τελικά τα Μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική "που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα γιατί ξαναγυρνάμε σε αυτές τις πολιτικές χωρίς πλέον Μνημόνια".

Εκτίμησε δε ότι πολύ σύντομα ο μέσος εργαζόμενος θα νιώσει τις συνέπειες από τις αλλαγές στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, "διότι αυτό θα οδηγήσει σε μία ασυδοσία στον χώρο της εργασίας, μία συμπίεση των μισθών".

"Εδώ θα είναι ένα ιδεολογικό και πρακτικό σημείο που η διαφορά στρατηγικής στον τομέα της εργασίας, του νεοφιλελευθερισμού με τη δική μας την προοδευτική συγκρούονται κάθετα. Διότι εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας προϋπόθεση για τη δίκαιη ανάπτυξη" πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ:

Η κυβέρνηση στερεί την ανάσα από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η επιβεβαίωση των όσων είπε ο Αλ. Τσίπρας ήρθε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι καταργείται το κοινωνικό μέρισμα που δινόταν κάθε χρόνο από το 2016. "Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την πολιτική κατεύθυνση της Ν.Δ. υπέρ των λίγων και εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας" σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση επέλεξε πριν από έναν μόλις μήνα να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτησίες άνω των 500.000 ευρώ, που αφορά μόλις το 3% των φορολογουμένων και "σήμερα στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πολύτιμη ανάσα του μερίσματος". "Προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η ενίσχυση των λίγων και ισχυρών" καταλήγει η δήλωση του Αλ. Χαρίτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL