Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλεξης Τσίπρας: / Αλεξης Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη, όχι ανάπτυξη για λίγους και ισχυρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλεξης Τσίπρας: / Αλεξης Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη, όχι ανάπτυξη για λίγους και ισχυρούς

Ισχυρό μήνυμα για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας και της δημοκρατίας έστειλε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Μια εβδομάδα πριν, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, σε μια ομιλία κατώτερη των προσδοκιών αλλά ενδεικτική της κυβερνητικής στρατηγικής, είχε φόντο το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”.

Το σχέδιο της κυβέρνησης “στην πραγματικότητα αφορά ανάπτυξη για πολύ λίγους και ισχυρούς”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το ίδιο βήμα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στα έως τώρα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομία και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην εργασία, στην επιχείρηση άλωσης του κράτους και των θεσμών αλλά και στην “ανάπτυξη” προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Στο επίκεντρο τέθηκαν φυσικά οι διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Η Ν.Δ. εξυπηρετεί τους ισχυρούς και την ολιγαρχία

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των προνομιούχων, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ολιγαρχών. Με την αποδιάρθρωση της εργασίας ως προϋπόθεση και μέσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως παράδειγμα τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στο 24%, από την οποία κερδισμένες είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού οι μικρές έχουν εξαιρετικά περιορισμένα κέρδη. Όπως κερδισμένοι από τη μείωση του φόρου των μερισμάτων στο 5% είναι οι μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως την υλοποίησε κυβέρνηση είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες άνω των 500.000 ευρώ.

Όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, τα έκανε πράξη

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα όσα είχε εξαγγείλει ο ίδιος ως πρωθυπουργός πέρυσι από το ίδιο βήμα, υπογραμμίζοντας πως, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα μέτρα ελάφρυνσης υλοποιήθηκαν όλα, ένα προς ένα. Παράλληλα στηλίτευσε τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης περί “υποσχέσεων” κατηγορώντας τον πως “ξέχασε” τη βασική προεκλογική του δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου των πλεονασμάτων, εγκαταλείποντας μάλιστα το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση στο 2,5%.

Στοχευμένη απαξίωση της ΔΕΗ, με δανεικά η επένδυση στο Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, μίλησε σε υψηλούς τόνους για μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης να απαξιώσει τη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο παράλληλα για μεθόδευση η επένδυση στο Ελληνικό να πραγματοποιηθεί με δανεικά και χρήματα των φορολογούμενων. Παράλληλα υπογράμμισε τους κινδύνους της επέκτασης των εξορύξεων της Eldorado στη Θράκη.

Συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές με προοδευτικό χαρακτήρα, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, στοχευμένα μέτρα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μίλησε μάλιστα για συγκεκριμένα μέτρα: άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων, όπως η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, που θα ίσχυαν από το 2020 αλλά ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση. Νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι από 500-650 ευρώ τον χρόνο. Στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι άξονες του προοδευτικού εναλλακτικού σχεδίου

Παρουσιάζοντας το προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε έξι άξονες: Πραγματική ισότητα, δημοκρατική πολυφωνία, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος, ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών, διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Δημοκρατική συστράτευση απέναντι στο νέο κράτος της Δεξιάς

Από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορσης. Όπως υπογράμμισε, είναι ορατός ο κίνδυνος οικοδόμησης ενός νέου αυταρχικού κράτους της Δεξιάς, χωρίς κανέναν σεβασμό στους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπόθεση της ΕΥΠ και την τοποθέτηση Κοντολέοντος, την εκδίωξη της Β. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον διορισμό Ζούλα στη ΕΡΤ, τις υπερεξουσίες και τον έλεγχο του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μιντιακή υπερσυγκέντρωση και την καθημερινή υποστήριξη καναλιών και εφημερίδων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τον “ορισμό της διαπλοκής και της συναλλαγής” και επισημαίνοντας πως μόνο πρόοδο δεν συνιστά αυτή η εξέλιξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε υποκρισία στη Ν.Δ. για τη στάση της στην Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό αλλά και οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Να πρωταγωνιστήσουμε στη μεγάλη αλλαγή με τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείπει η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόνισε πως στις εκλογές οι πολίτες τον ανέδειξαν στον μεγάλο προοδευτικό πόλο στο πολιτικό σύστημα. Όπως σημείωσε, η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για μετασχηματισμό και κοινωνική διεύρυνση δεν είναι απέναντι μόνο στους ψηφοφόρους αλλά σε όλους τους πολίτες.

Επισημάνθηκε δε ότι το κόμμα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη αναγκαία αλλαγή, συγκεντρώνοντας γύρω του όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις και επικοινωνώντας αδιαμεσολάβητα το πρόγραμμά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL