Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ψήφος αποδήμων και τεθνεώτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος αποδήμων και τεθνεώτων

Της Τζίνας Πολίτη

Σχετικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων, που απασχολεί από καιρό τα κόμματα και τις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες προσωπικές μου εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη ως καθηγήτριας στο ΑΠΘ (1980-1998), στην πολυκατοικία όπου διέμενα, κάθε φορά που είχαμε εκλογές στην οικογένεια του οικοπεδούχου είχαν χαράς ευαγγέλια!

Ο λόγος ήταν ότι οι δύο γιοι με τις γυναίκες και τα πέντε παιδιά τους ερχόντουσαν από την Αυστραλία, όπου ήσαν μόνιμοι κάτοικοι, και επέστρεφαν τζάμπα με την Ολυμπιακή! Προφανώς, ήσαν ακόμα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ως μόνιμοι κάτοικοι, με διεύθυνση κατοικίας εκείνη του πατρός!

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που αφορούσε τα οικονομικά προβλήματα της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, ένας ειδικός επιστήμων είχε υποστηρίξει ότι ένας από τους βασικούς λόγους ήταν αυτή η υπέρογκη σπατάλη, καθώς και άλλες των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως τα ταξίδια συζύγων βουλευτών για φθηνά «ψώνια» στην τότε εκτός Ε.Ε. Αγγλία! Έτσι ο τότε υπουργός της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης έκρινε πως η Ολυμπιακή ζημίωνε το Δημόσιο και την έβγαλε στο σφυρί! Σήμερα ξεπουλάει τη ΔΕΗ!

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα των «τεθνεώτων». Έχοντας χάσει πολλά μέλη της οικογένειάς μου και καθώς πλησίαζαν εκλογές, στη βάση της εμπειρίας μου με τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ήταν ακόμα εγγεγραμμένοι οι «απόδημοι», μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά ενθυμούμενη ότι στα προαπαιτούμενα της ταφής από τα γραφεία τελετών ήταν η παράδοση της ταυτότητας των νεκρών.

Στον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου ήταν ο αείμνηστος φίλος μου πρέσβης και κριτικός τέχνης Αλέκος Ξύδης. Τον παρακάλεσα λοιπόν να ελέγξει αν οι δικοί μου είχαν σβηστεί από τους καταλόγους του Δήμου Αθηναίων. Φευ! - όπως ανακάλυψε ο Αλέκος, εμφανίζονταν όλοι και όλες ως ζώντες!

Το ερώτημα που προέκυπτε ήταν: Σε ποιους διοχέτευαν τις ταυτότητες των νεκρών τα γραφεία κηδειών και τι σκοπό εξυπηρετούσαν; Μήπως όσοι και όσες ήσαν πλέον κάτοχοι των ταυτοτήτων είχαν και το δικαίωμα ψήφου; Διότι τα χρόνια περνούν και οι φυσιογνωμίες αλλάζουν. Πριν εκδοθούν οι νέες ταυτότητες, ενώ είχα πλέον γεράσει, στην ταυτότητα (1964) και στο εκλογικό μου βιβλιάριο οι φωτογραφίες με έδειχναν μπουμπούκα!

Κατέθεσα αυτές τις προσωπικές εμπειρίες γιατί πολύ φοβάμαι μήπως το «επιτελικό κράτος» μας επιστρέφει με το «έτσι θέλω» του πρωθυπουργού και τις προτάσεις νόμου του κ. Θεοδωρικάκου στις παλιές, παμπόνηρες πρακτικές. Με την ψήφο του τεράστιου αριθμού των Αμερικανών και Αυστραλών «ομογενών», οι οποίοι συνιστούν και το μαχητικό λόμπι των «μακεδονομάχων», ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει προφανώς να εξασφαλίσει τη δική του, διά βίου, εξουσία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL