Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα: / Ο ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα: Ένα κόμμα για όλους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα: / Ο ΣΥΡΙΖΑ του 21ου αιώνα: Ένα κόμμα για όλους!

Του Μάριου Ιγνατιάδη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε! Άντεξε την προπαγάνδα των ΜΜΕ των ολιγαρχών που στηρίζουν τη Δεξιά με όλα τα μέσα. Άντεξε την πίεση των μνημονίων. Άντεξε, παρά τα λάθη. Δεν έκλεψε κρατικό χρήμα. Έλαβε ένα 31,5% των ψήφων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή μόλις 4% λιγότερο από το 2015, όταν δεν είχε τη φθορά της εξουσίας. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η Αριστερά είναι δυνατή και παρούσα σε όλα. Έχει τέσσερα χρόνια να ετοιμαστεί για την επόμενη μάχη. Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις της;

1) Αριστερά. Το κόμμα πρέπει να παραμείνει Αριστερό, Προοδευτικό και ανοιχτό σε όλους! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των ανθρώπων που χρειάζονται στήριξη, των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία για το περιβάλλον, των ανθρώπων με διαφορετικότητα, το κόμμα των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει όλους τους πολίτες που νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί, «πράσινοι». Είναι ο κυρίαρχος του Κόκκινου και του Πράσινου χώρου. Αυτό ενισχύεται και από τη συνεργασία με τον "κόμμα των Πρασίνων".

2) Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Εδώ μπορούν να γραφτούν πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα με το σχήμα της "προοδευτικής συμμαχίας". Ο κόσμος φαίνεται πως αγκάλιασε την προσπάθεια. Πολλά στελέχη που ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους τα ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη Συμμαχία εξελέγησαν. Το άνοιγμα, λοιπόν δεν πρέπει να είναι κάτι που φοβίζει. Ίσα - ίσα ένα κόμμα που ανανεώνεται, γίνεται συνεχώς πιο δυνατό και ικανό να συνεχίσει την πορεία του. Κόμματα που δεν ανανεώθηκαν και δεν έκαναν αυτοκριτική, κατέληξαν σε μονοψήφια νούμερα.

3) Δημοκρατία. Το κόμμα πρέπει να προσελκύσει κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες του. Ο κόσμος του κόμματος μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις. Το κόμμα μπορεί να οργανώσει μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μπορούν τα μέλη να ψηφίζουν ηλεκτρονικά για διάφορα θέματα. Για ό,τι αφορά τις προτάσεις του κόμματος στη Βουλή, για τα πάντα! Αυτό είναι άμεση Δημοκρατία. Ο κόσμος θα νιώθει ότι το κόμμα τον ακούει και σέβεται την άποψή του. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στη διεθνή Αριστερά, π.χ. τα μέλη του Podemos πρόσφατα ψήφισαν για το πώς θέλουν να συνεχίσει το κόμμα τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να το κάνει!

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερά. Δεν χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα πάψει να είναι αυτό που είναι. Αν το κάνει, θα καταλήξει σαν το "Δημοκρατικό Κόμμα" της Ιταλίας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή Δεξιά και Ακροδεξιά της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα ΣΥΡΙΖΑ Αριστερό, Προοδευτικό, Πράσινο, Δημοκρατικό. Έναν ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους θα ξεσκεπάζει τη σκληρή Δεξιά που μας κυβερνά. Το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ. πρέπει και θα είναι έτοιμος να κερδίσει τις εκλογές. Και τις δημοτικές. Και για να το κάνει, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα - από τον Σεπτέμβριο κιόλας! Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή τον χρειαζόμαστε. Όλοι.

* Ο Mάριος Iγνατιάδης είναι φοιτητής νοσηλευτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL