Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επενδυτές με δανεικά

Θυμάστε κάποτε που κάτι επενδυτές που θα έφερνε ο Αντώνης Σαμαράς για να απογειώσουν την ανάπτυξη της χώρας ήθελαν να αγοράσουν κοψοχρονιά μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας με δανεικά από την ίδια την Εθνική;

Ε, κάπως έτσι πάει να γίνει και με την περιβόητη επένδυση του Ελληνικού, καθώς, όπως διαβάζουμε, οι άνθρωποι της Lamda έχουν βγει στην αγορά και ψάχνουν τράπεζες να τους δανείσουν τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουν τα περίφημα έργα που θα μεταμορφώσουν την «αθηναϊκή Ριβιέρα». Τόσο καλά.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείου προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται η Lamda Development, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τα δύο ζητήματα, με αυτό του δανείου να προκύπτει επιτακτικά, αφού, όπως αναφέρεται, «η διαδικασία ωρίμανσης της παραχώρησης ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς μετά την αλλαγή κυβέρνησης», καθώς και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του έτους.

Γιατί έτσι λειτουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός, με τους επενδυτές να στρέφονται στις -με τις δικές μας θυσίες- ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Τόσο καλά. Ειδικά αν πρέπει να εξηγήσεις στον απλό πολίτη αυτού του τόπου, που τόσο υπέφερε τα τελευταία χρόνια για την σωτηρία των τραπεζών, ότι έτσι συνηθίζεται στις σύγχρονες οικονομίες της Δύσης να γίνονται οι επενδύσεις. Άντε να εξηγήσεις στον συνταξιούχο της χώρας ότι έτσι γίνονται πια οι μεγάλες δουλειές. Με δανεικά.

Και όλα αυτά την ώρα που οι επενδυτές τρέχουν να προλάβουν τα κρίσιμα χρονικά περιθώρια που τους πιέζουν γι’ αυτό που πραγματικά τους καίει στην επένδυση του Ελληνικού.

Την κατασκευή του πολυπόθητου καζίνο, που ουσιαστικά μονοπωλεί το κατασκευαστικό τους ενδιαφέρον και φωτογραφίζει αυτό που εννοούμε όταν μιλάμε για τον σύγχρονο καζινοκαπιταλισμό που παραδίδει τα πάντα στη λογική της αγοράς και του κέρδους μιας μικρής ομάδας οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας, που καλείται εμμέσως να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια των ολίγων που δηλώνουν παρόντες στα κέρδη και απόντες στις ζημίες.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις