Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο Κ. Μητσοτάκης και η μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης και η μεσαία τάξη

Πρώτον, σταμάτησε κάθε διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα. Έβγαλε δηλαδή 3,6 δισ. έξω από την οικονομία για το 2019 και το 2020 για να δείξει αξιόπιστος στους δανειστές. Αυτά κάποιοι θα τα πληρώσουν.

Δεύτερον, κατάργησε μια σειρά από ελαφρύνσεις που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τις μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου και τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Τρίτον, επέκτεινε άλλες φοροαπαλλαγές για να συμπεριλάβει τους πλούσιους. Μετέτρεψε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε οριζόντια, προκειμένου να ωφεληθούν οι μεγάλες ιδιοκτησίες. Και έκανε μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δηλαδή και στην Coca - Cola, και στο μίνι μάρκετ. Το μέτρο αυτό είναι προς το παρόν δημοφιλές, γιατί οι αδύναμοι δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι αυξάνεται το βάρος της δικής τους συμμετοχής στους οικονομικούς στόχους.

Και τέταρτον, έδωσε πρόσθετες ελαφρύνσεις μόνο στους πλούσιους. Όπως τη μείωση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, αλλά και τα μερίσματα από τα κέρδη των Α.Ε.

Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που του εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση με την πολιτική της, για να κάνει αναδιανομή υπέρ του πλούτου και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Διότι αυτούς εννοεί πραγματικά όταν αναφέρεται στη «μεσαία τάξη». Και η πραγματική μεσαία τάξη πρέπει να αρκεστεί στα καλά του λόγια.

Είναι καλό, λοιπόν, η μεσαία τάξη, χωρίς εισαγωγικά, να αντιληφθεί τι παιχνίδι παίζεται στην πλάτη της. Και πού πραγματικά βρίσκονται τα συμφέροντά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL