Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κατάληψη στην περιοχή του σχεδιαζόμενου υδάτινου πάρκου ψυχαγωγίας στο Saint-Pere-en-Retz της Νάντης 1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάληψη στην περιοχή του σχεδιαζόμενου υδάτινου πάρκου ψυχαγωγίας στο Saint-Pere-en-Retz της Νάντης 1

«ZAP ta vague»2είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους που θέλουν να σταματήσουν την τσιμεντοποίηση της υπαίθρου.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο της κοινότητας Saint-Père-en-Retz, στο νότιο Λίγηρα. Το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι αντιδρώντες στη δημιουργία του Surf Park3θέλησαν να αξιοποιήσουν με άλλο τρόπο την περιοχή που πρόκειται να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο έργο. «Ένα Σαββατοκύριακο αντίστασης, ενάντια στο έργο του Surf Park Saint-Père-en-Retz: πορεία διαμαρτυρίας από το Δημαρχείο μέχρι και την περιοχή του έργου, συναυλίες, φύτευση λαχανόκηπου, κατασκευή καταλυμάτων με σκοπό την κατάληψη του χώρου επ' αορίστου, ψυχαγωγικά δρώμενα», όπως τόνισαν οι ακτιβιστές της οργάνωσης Terres Communes4.

Ένα πρόγραμμα δράσεων, που θυμίζει αρκετά τη ZAD , η οποία5δημιουργήθηκε σταδιακά στην περιοχή της Notre-Dame-des-Landes, όπου επρόκειτο να λάβει χώρα ένα άλλο αμφιλεγόμενο έργο κατασκευής ενός γιγάντιου αεροδρομίου. «Εάν οι αγρότες δεν ασκούσαν πίεση, οι ακτιβιστές της συλλογικότητας Terres Communes δεν θα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή και θα είχαν εγκατασταθεί σε αυτήν. Δεν είναι όμως ευθύνη των αγροτών να εμποδίσουν την εγκατάσταση της ZAP, στις καλλιεργούμενες εκτάσεις», ισχυρίζεται το FDSEA της περιοχής Loire Atlantique σε ένα δελτίο τύπου, ενώ διοργανώνει ένα νέο συλλαλητήριο στην περιοχή του μελλοντικού Surf Park.

Οι αγρότες του FDSEA, το προηγούμενο Σάββατο, βρισκόντουσαν στην περιοχή για να αντιταχθούν στην κατάληψη της γης από τους «Zapistes». μία αντιπαράθεση που είχε ως αποτέλεσμα έναν τραυματία από την πλευρά των αγροτών, ο οποίος κι οδηγήθηκε στα επείγοντα, στη Νάντη. μετά από όλα αυτά, οι ακτιβιστές της ZAP αποχώρησαν από τον καταυλισμό. «Το Σάββατο 20 Ιουλίου οι αγρότες βρίσκονταν στην περιοχή για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και όχι για να δεχτούν χτυπήματα και να ανταποδώσουν. Αντιλαμβανόμαστε πως η επικοινωνία με τους ακτιβιστές είναι αδύνατη, δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο». Η εν λόγω οργάνωση των αγροτών υποστηρίζει επίσης ότι «μέχρι στιγμής η άδεια του έργου δεν έχει κατατεθεί και ο μισθωτής εξακολουθεί να την μισθώνει νόμιμα. Η γη δεν αγοράστηκε από την εταιρία, όπως έχει κυκλοφορήσει, ούτε κινήθηκαν διαδικασίες έξωσης και αποζημίωσης του μισθωτή. Επομένως, πρόκειται για αγροτική εκμετάλλευση και έτσι πρέπει να παραμείνει».

La Bergerie Surf Camp

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τα φυσικά του κύματα, το «Bergerie Surf Camp» σχεδιάζει να φιλοξενήσει το 2022 αθλητές και μαθητές σε μία πισίνα των 11.000 κ.μ. νερού «κλειστού κυκλώματος». με κόστος μία κιλοβατώρα ανά κύμα κατά μέσο όρο, οι επισκέπτες θα μπορούν να «γλιστρήσουν σε ένα τέλειο κύμα για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα», σύμφωνα με την εταιρία Nouvelle Vague. με έτος εκκίνησης του συγκεκριμένου project το 2014, η επένδυση για το εν λόγω έργο εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σχεδιάζεται να ιδρυθεί και μια σχολή, η οποία θα γίνει μέλος της Γαλλικής Ομοσπονδίας σέρφινγκ, και παράλληλα να αναπτυχθούν δυνητικά και οι προοπτικές για τη συμμετοχή της Γαλλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο συγκεκριμένο άθλημα.

Η ιδέα για το έργο του Surf Park γεννήθηκε από «το μεγάλο πάθος για σέρφινγκ» και από την επιθυμία «για το τέλειο κύμα, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, κατόπιν παραγγελίας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες». Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία έως 30 θέσεων εργασίας, ανάλογα με την εποχή. Από την άλλη, για τους επικριτές της ιδέας αυτής, το Surf Park είναι ένα «παράλογο έργο». «Είμαστε ενάντια σε ένα έργο που θα καταναλώνει τόσο μεγάλη ποσότητα ενέργειας, έως κι εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, στο πλαίσιο περιορισμού της ξηρασίας και της προστασίας των υδάτινων πόρων και το οποίο θα συμβάλλει στην ολοένα αυξανόμενη καταστροφή της αυτονομίας των τροφίμων, της βιοποικιλότητας, του κλίματος και της κοινωνικής ζωής της περιοχής», υπογραμμίζει η συλλογικότητα Terres Communes.

Ένα έργο που τίθεται υπό αμφισβήτηση

Έπειτα από έρευνα για λογαριασμό του δημοσίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε τουλάχιστον 8 εκτάρια γης, είχε τροποποιηθεί ο χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων εκτάσεων (στμ: από αγροτική σε δομήσιμη) στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν πως δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση επί του θέματος. 'Οτι δηλαδή, η προώθηση του έργου από την ανάδοχη εταιρεία Nouvelle Vague βασίζεται στη λογική της ισχύος. Για τους λόγους αυτούς, λένε «αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση».

Μετάφραση: Μαγδαληνή Άντριτς

1 Άρθρο δημοσιευμένο στις 28.7.2019 στο δίκτυο France 3 Pays de la Loire, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

2 Στμ: το συγκεκριμένο σύνθημα θα μπορούσε να αποτυπωθεί ως εξής: «άλλαξε κανάλι - απέρριψε τα υδάτινα πάρκα ψυχαγωγίας». Τα αρχικά ZAP σημαίνουν Zone à Protéger κι επίσης Zone d’Autonomie Paysanne, δηλαδή είτε Προστατευόμενη Περιοχή είτε Αυτόνομη Αγροτική Περιοχή, εφόσον πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

3 Στμ: με τον όρο Surf Park περιγράφονται διεθνώς τα υδάτινα πάρκα ψυχαγωγίας, τα οποία 2 προσομοιώνουν θαλάσσια σπορ σε περιβάλλον πισίνας. Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου θεωρούνται αντίθετες προς ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα.

4 Terres Communes, collectif paysant et citoyen contre l' accaparement des terres, Συλλογικότητα Ένωση αγροτών και πολιτών ενάντια στην υφαρπαγή γης.

5 ZAD (Zone Α Défendre) (Ζώνη Προς Υπεράσπιση), είναι η πιο γνωστή «Ζώνη Προστασίας» στη Γαλλία, βρίσκεται στο Loire Atlantique, κοντά στη Νάντη, αποτελείται από 4.080 στρέμματα, και στις αρχές του 2010 απέκτησε εθνική φήμη, καθώς αντιστάθηκε σε πολλές συντονισμένες προσπάθειες του Γαλλικού κράτους να την εκδιώξει, με σκοπό να προχωρήσει στην κατασκευή αερολιμένα. Η συλλογικότητα που τη διαχειρίζεται είναι αλληλέγγυα με το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL