Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθηνών, αντιπρόεδρος της Βουλής: / Δημήτρης Βίτσας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό σαν ένα θέμα ασφάλειας και τους πρόσφυγες ως απειλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθηνών, αντιπρόεδρος της Βουλής: / Δημήτρης Βίτσας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό σαν ένα θέμα ασφάλειας και τους πρόσφυγες ως απειλή

«Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από την κυβέρνηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό δείχνει και την αντίληψή της για το ζήτημα. Το αντιμετωπίζει σαν ένα θέμα ασφάλειας και τους πρόσφυγες ως απειλή» τονίζει στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό με κυριότερη την κατάργηση του αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κι εκτιμά ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών από τη μεριά της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον δεύτερο βαθμό προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συνθήκες. Μιλάει για «ιδεοληψία», καθώς μόνο το 5% όσων προσφεύγουν στον δεύτερο βαθμό δικαιώνονται, ενώ εκτιμά ότι μάλλον θα επιβραδύνει τις διαδικασίες, παρά θα τις επιταχύνει εμπλέκοντας τα διοικητικά δικαστήρια. Επισημαίνει ότι το μόνο πετυχημένο πρόγραμμα επιστροφής μεταναστών είναι η οικειοθελής επιστροφή.

Ο Δ. Βίτσας υπερασπίζεται την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και το σύστημα υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών και τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών συμβάσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράλληλα με πιέσεις προς την Ε.Ε. για καταμερισμό του βάρους σε όλα τα κράτη - μέλη.

Σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους δύο μήνες της θητείας της παρατηρεί ότι «προδιαθέτουν για μία λογική αυταρχικού κράτους με πλήρη υποταγή στις θελήσεις του ΣΕΒ» και υπογραμμίζει ότι «εμείς αυτή την πολιτική θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «χρειάζεται καλύτερη αντιστοίχιση της δύναμης του κόμματος και των ανθρώπων που το εμπιστεύονται πολιτικά», κάτι που προϋποθέτει «πρόγραμμα και πολιτική που να εμπνέουν», αλλά και άνοιγμα του κόμματος και δυνάμωμα της επιρροής του στους θεσμικούς κοινωνικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα. «Διατηρώντας τα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά, πρέπει να κάνουμε μια τομή μέσα στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ για να λάβει αποφάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού;

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πέρασε από διάφορες φάσεις επί της διακυβέρνησής μας. Είχαμε συγκροτήσει διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, την οποία συντόνιζα ως αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας μέχρι να δημιουργηθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από την κυβέρνηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό δείχνει και την αντίληψή της για το ζήτημα. Το αντιμετωπίζει σαν ένα θέμα ασφάλειας και τους πρόσφυγες ως απειλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΥΣΕΑ δεν συμμετέχουν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, δύο υπουργεία δηλαδή με σοβαρό ρόλο στο μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Βέβαια η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ακολούθησε μία σειρά κινήσεων, όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και η αποστράτευση της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

* Πώς αξιολογείτε τη στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών; Ποια είναι η αντίδρασή σας στην ανακοίνωση για κατάργηση του δεύτερου βαθμού προσφυγής για τα αιτήματα ασύλου;

Δεν υπάρχει καμία πολιτική σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών από τη μεριά της κυβέρνησης. Το μόνο που υπάρχει είναι ό,τι δημιουργήσαμε κι αφήσαμε. Στο πρόγραμμα που είχαμε ετοιμάσει η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Εμείς ζητούσαμε αύξηση της χρηματοδότησης ώστε οι θέσεις φιλοξενίας του προγράμματος «Εστία» να αυξηθούν από 25.000 σε 30.000. Ζητούσαμε επίσης να εξελιχθεί το πρόγραμμα ένταξης «Ήλιος» για την κατάρτιση 5.000 προσφύγων και μεταναστών με αντίστοιχες θέσεις εξάμηνης φιλοξενίας, αλλά και δύο προγράμματα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας.

Η κυβέρνηση σταδιακά συνειδητοποιεί ότι πολλά πράγματα που έλεγαν προεκλογικά δεν ισχύουν. Μετέφεραν στην ενδοχώρα 1.500 ευάλωτους, τους οποίους όμως εμείς χαρακτηρίσαμε ως ευάλωτους.

Το χειρότερο από όσα σχεδιάζουν είναι η κατάργηση των Επιτροπών Προσφυγών στον δεύτερο βαθμό για όσα αιτήματα παροχής ασύλου απορρίπτονται. Αυτό αντίκειται και στο εθνικό και στο ενωσιακό δίκαιο και αν το προχωρήσουν θα παραβιάσουν τις διεθνείς συνθήκες. Πρόκειται για ιδεοληψία, καθώς μόνο το 5% όσων προσφεύγουν στον δεύτερο βαθμό δικαιώνονται. Επίσης, στην ουσία, μεταφέρουν τον δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα διοικητικά δικαστήρια, επιβραδύνοντας τελικά τις διαδικασίες εξέτασης των απορριφθέντων αιτημάτων. Αντίθετα, εμείς σχεδιάζαμε την αύξηση των Επιτροπών Προσφυγών από 20 σε 30 και προσανατολισμό τους στα νησιά.

Το μόνο πρόγραμμα επιστροφής μεταναστών που πέτυχε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, είναι η οικειοθελής επιστροφή. Συνολικά 17.500 μετανάστες έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες τους τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι προβληματικό που το πρόγραμμα αυτό δεν ανανεώνεται από την Κομισιόν. Μάλιστα, εμείς προτείναμε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτό κι όσοι κατέθεσαν αίτημα ασύλου κι απορρίφθηκε στον πρώτο βαθμό.

* Πώς σχολιάζετε την αντίδραση της κυβέρνησης στις αυξημένες προσφυγικές ροές; Τι θα έκανε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αντίστοιχη περίπτωση;

Οι προσφυγικές ροές υπάρχουν για διάφορους λόγους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αύξηση των κινδύνων και της έντασης στα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλά και μεταφορά προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη στα παράλια. Στο τέλος του Ιουνίου του 2019, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται, καταγραφόταν μείωση των προσφυγικών ροών κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού τράβηξαν μέσα από τη θάλασσα, δηλαδή διέσωσαν, πάνω από 430.000 ανθρώπους την τελευταία πενταετία. Αυτή είναι η ανταπόκρισή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Για το μεταναστευτικό, αυτή είναι η αληθινή προστασία των συνόρων και όχι η θεώρηση περί «εισβολέων».

Ο τρόπος διαχείρισης μίας τέτοιας κατάστασης από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που υπάρχει για να μην υπάρχει συγκέντρωση τεράστιων πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά: Μεταφορά των ευάλωτων στην ενδοχώρα, λειτουργία των δύο νέων κέντρων υποδοχής στο Βαϊοχώρι και το Κυψελοχώρι, αξιοποίηση των επιπλέον δυνατοτήτων των υπαρχόντων 28 κέντρων φιλοξενίας και λειτουργία του νέου κέντρου υποδοχής στη Σάμο.

Επίσης μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιούσε την Κομισιόν και θα αξιοποιούσε όλους τους διαδρόμους συνεννόησης με την Τουρκία μέσω της Ε.Ε. Θα έθετε ως στόχο να ελεγχθούν οι διακινητές και να λειτουργήσει ο μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Εμείς συγκροτήσαμε το σύστημα υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών και αυτό το σύστημα δεν θα πρέπει να παραβιαστεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις διεθνείς συμβάσεις και ιδιαίτερα αυτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βέβαια, δεν θα υπάρξει λύση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό αν δεν σταματήσουν οι εμφύλιες συγκρούσεις, αν δεν ληφθούν μέτρα ενάντια στη φτώχεια στις χώρες καταγωγής και στην κλιματική κρίση, αν δεν εφαρμοστεί το «Δουβλίνο 4», ώστε να υπάρξει ένας δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Υπερασπιζόμαστε την κυβερνητική μας πολιτική - αναβαθμίζουμε το κόμμα μας

* Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Ν.Δ. από εδώ και πέρα με βάση και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους σχεδιασμούς;

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι ένας ακόμη προεκλογικός λόγος. Ποια είναι η πραγματικότητα; Στους δύο μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχουμε την προσπάθεια συγκρότησης ενός αυταρχικού, πρωθυπουργοκεντρικού κράτους και υποβιβασμού του θεσμικού ρόλου της Βουλής, όπως φάνηκε με τις τροπολογίες Βρούτση, αλλά και την τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Τα πεπραγμένα της Ν.Δ. προδιαθέτουν για μία λογική αυταρχικού κράτους με πλήρη υποταγή στις θελήσεις του ΣΕΒ.

Εμείς αυτή την πολιτική θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε. Υπερασπιζόμενοι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας και την οικονομία. Αναδεικνύοντας ένα πρόγραμμα σταθερότητας, δίκαιης ανάπτυξης, βελτίωσης της καθημερινότητας για όλους όσοι διαβιούν στην ελληνική επικράτεια. Θέτοντας πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας τα φτωχότερα στρώματα, βεβαίως και τους μεσαίους.

Πάντα θα καλούμε τις κοινωνικές ομάδες σε ενεργό δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς και της προόδου να αναλάβουν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

* Οι συζητήσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει. Ποια είναι η δική σας πρόταση για το τι πρέπει να γίνει;

Είναι φανερό και κοινά αποδεκτό ότι χρειάζεται καλύτερη αντιστοίχιση της δύναμης του κόμματος και των ανθρώπων που το εμπιστεύονται πολιτικά. Αυτό όμως προϋποθέτει: Πρόγραμμα και πολιτική που να εμπνέουν, άνοιγμα του κόμματος με όλους τους τρόπους που η εποχή προσφέρει, δυνάμωμα της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στους θεσμικούς κοινωνικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα με σεβασμό στην αυτονομία τους. Έχουμε πάρα πολύ υλικό, και προγραμματικό και ανθρώπινο. Διατηρώντας τα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά, πρέπει να κάνουμε μια τομή μέσα στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έξι βήματα που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος διαμορφώνουν έναν πρώτο οδικό χάρτη με βασικό σταθμό την έναρξη των συνεδριακών διαδικασιών και φυσικά το ίδιο το συνέδριο. Βέβαια, το ζήτημα της κομματικής και πολιτικής ενδυνάμωσης δεν σταματά ποτέ. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους συντρόφους της Προοδευτικής Συμμαχίας, καλούνται να διαμορφώσουν ένα πλάνο κομματικής αναβάθμισης σε επίπεδο αριθμού μελών, αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL