Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ / Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο του 2017 στην πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ / Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο του 2017 στην πράξη

“Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση” ισχυριζόταν το 2017 ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πλέον, δρομολογεί οικονομικά μέτρα και παρεμβάσεις που αποτυπώνουν την αντίληψη πως οι κοινωνικές ανισότητες είναι... φυσική νομοτέλεια.

Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο που παρουσίασε, άλλωστε, πρόπερσι στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει τις βασικές πτυχές της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το φόντο, η Ν.Δ. δεν δίσταζε προεκλογικά να εγκαλέσει για παραγωγή “fake news” τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και τα ΜΜΕ που δεν ελέγχει- όταν εξειδίκευαν τους κεντρικούς άξονες του "γαλάζιου" προγράμματος.

Αποδιάρθρωση του εργασιακού δικαίου

Το 2017: «Οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών” υποστήριζε ανοιχτά ο κ. Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ (17.9.2017). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θέση του προέδρου της Ν.Δ. πριν από τις ευρωεκλογές (13.5.2019) ότι «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει». Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ. τότε μίλησε «για μηχανισμό λάσπης του κ. Τσίπρα» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας».

Το 2019: Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δρομολογεί -σε διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης- δέκα επώδυνες αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή ισχύος της κλαδικής σύμβασης σε μια σειρά περιπτώσεις (π.χ., επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή σε γεωγραφικές περιοχές με κριτήριο την αυξημένη ανεργία).

Στο στόχαστρο οι διεκδικήσεις

Το 2017: «Δεν θα επιδείξω καμία ανοχή στην παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας «ότι θα βάλει τέλος στους εργατοπατέρες και στη συνδικαλιστική χειραγώγηση των εργατικών συνδικάτων». Παράλληλα, για την κήρυξη απεργίας, σημείωνε το 2017 «πως θα απαιτείται το 50 συν ένα των μελών του σωματείου».

Το 2019: Δύο χρόνια αργότερα -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας-προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ενώ με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με συμμετοχή άνω του 51% θα θεωρείται νόμιμη μια απεργιακή κινητοποίηση...

Ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης

Το 2017: Στο νεοφιλελεύθερο μανιφέστο της ομιλίας του στη ΔΕΘ του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε τις "γαλάζιες" προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης καθώς «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Οι ίδιοι θα μπορούν πια να επιλέγουν αν τα χρήματά τους θα πηγαίνουν σε δημόσια ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία». Πριν από τις εκλογές (26.6) η Ν.Δ. εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» (όταν είχε κυκλοφορήσει με κεντρικό τίτλο «Ριφιφί 75 δισ. στο Ασφαλιστικό σχεδιάζει η Ν.Δ.») για χρήση fake news...

Το 2019: Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο, περιγράφοντας το «σύστημα τριών πυλώνων» (στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης) επιβεβαίωσε ότι «ο τρίτος πυλώνας αφορά τον θεσμό της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης». Συμπλήρωσε δε απερίφραστα «ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει κίνητρα θεσμικά και οικονομικά προς τις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να διευρύνουν τον ρόλο τους και να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης»!

Απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα

Το 2017: Επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «5 προς 1 αποχωρήσεων προσλήψεων στο Δημόσιο για κάποιο διάστημα»...υποσχόταν ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόπερσι στη Θεσσαλονίκη τασσόμενος υπέρ ενός Δημοσίου «λιτού και αποτελεσματικού».

Το 2019: Μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε να περιορίσει αυστηρά τον αριθμό του έκτακτου προσωπικού στους 48.000 εργαζόμενους που θα αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ισχυριζόμενος ότι οι 57.315 που εργάζονταν τον Ιούνιο συνιστούν “επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”. Σε αυτό το φόντο το ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εάν η παρούσα κυβέρνηση θα τηρήσει τον κανόνα 1 προς 1 ή θα επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5» παραμένει αναπάντητο.

Ψεκάστε, σκουπίστε, επενδύστε

Το 2017: Στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς (16.9.2017), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προώθηση επενδύσεων με fast track διαδικασίες καθώς μίλησε «για μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές». Όπως είχε σημειώσει, θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις". Ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε δε ειδική μνεία στο Ελληνικό.

Το 2019: Η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε, πράγματι, να διευκολύνει τα σχέδια της Lamda Development. Τοποθέτησε άλλωστε ως αρμόδιο υφυπουργό τον βασικό διαπραγματευτή της ίδιας της εταιρείας Δημήτρη Οικονόμου. Παράλληλα, οι βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν τροπολογία - δώρο στον όμιλο Λάτση με αλλαγές στη σύμβαση, με στόχο τη διευκόλυνση της ανέγερσης των υψηλών κτηρίων. Συν τοις άλλοις, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι "θεσπίζεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για περιπτώσεις επενδύσεων που χαρακτηρίζονται στρατηγικού χαρακτήρα

Στα συρτάρια η μείωση των πλεονασμάτων

Στον αντίποδα της αντιστοιχίας αντιπολιτευτικών λόγων και νεοφιλελεύθερων έργων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η σημαία της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων -που ανέμιζε επί δύο χρόνια η Ν.Δ.- έμεινε κλειδωμένη στα συρτάρια του Μαξίμου. «Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων» διαμήνυε με περίσσια αυτοπεποίθηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το 2017.

Δύο χρόνια αργότερα, ως πρωθυπουργός, αποφεύγει στις διεθνείς επαφές του να θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων, σημειώνοντας ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2019 και 2020 θα τηρηθούν κανονικά».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... διαβεβαίωνε ότι «περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας» την ίδια ακριβώς ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως είναι «υπερβολικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL