Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί την κυβερνητική πολιτική / Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί την κυβερνητική πολιτική: Νέα λιτότητα κρύβουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί την κυβερνητική πολιτική / Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί την κυβερνητική πολιτική: Νέα λιτότητα κρύβουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στη Θεσσαλονίκη και στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού έχει στραμμένο το βλέμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου, η ΔΕΘ και το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποκαλύψουν τον πραγματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Από το Βελλίδειο απόψε ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά ζητημάτων που έγιναν πράξη από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού αφηγήματος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι βέβαια που είχε επιτευχθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2018 με το οριστικό τέλος των μνημονίων. Τότε ο Κ. Μητσοτάκης μιλούσε για τέταρτο κεκαλυμμένο Μνημόνιο.

Στο ίδιο πλαίσιο... λαθροχειρίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι 120 δόσεις, η άρση των capital controls, η πρόσβαση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, οι προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία. Μέτρα που εφαρμόστηκαν ή δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία παρουσιάζονταν ως παροχές και εξαπάτηση από την αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. σήμερα γίνονται κυβερνητικές εξαγγελίες.

Αλ. Χαρίτσης: Οδηγούν σε κύκλο ύφεσης

"Νέα μέτρα λιτότητας, νέες μεταρρυθμίσεις επώδυνες για την ελληνική οικονομία, που θα μας φέρουν πάλι σε έναν κύκλο ύφεσης πάρα πολύ επικίνδυνο" εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κάνει λόγο για “χτίσιμο αξιοπιστίας της χώρας”, σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο Open. Στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η παραπομπή της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στις ελληνικές καλένδες.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, αντί να χτίσει πάνω στον μηχανισμό για την μείωση των πλεονασμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, "μας λέει τώρα ότι το ζήτημα το παραπέμπουμε στο 2021 και μετά".

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης η ελληνική οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα. "Έχει διαμορφωθεί, λοιπόν, ένα πλαίσιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Τζανακόπουλος: Κατεύθυνσης ΔΝΤ το πρόγραμμα της Ν.Δ.

"Ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό μέτωπο που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζονται πολιτικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως δικές τους επιτυχίες" σχολίασε στην τηλεόραση του Alpha ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος. Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να εκμεταλλεύεται η Ν.Δ. μια ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί ήδη από το 2018.

"Η Ν.Δ. έχει ένα πρόγραμμα που αντιγράφει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ" πρόσθεσε ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική στην εργασία. "Εδώ και δύο μήνες ο κ. Βρούτσης το μόνο που κάνει, αντί να ασχολείται με το υπουργείο του, είναι να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση".

Γ. Τσίπρας: Επιτάχυνση επενδύσεων με "δωράκια"

Για επιτάχυνση επενδύσεων με "δωράκια" στις εταιρείες εις βάρος των δικαιωμάτων, των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μίλησε στο Κόκκινο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στην Ελληνικός Χρυσός φαίνεται να δρομολογείται αλλαγή σύμβασης προς όφελος της εταιρείας, κάτι που συμβαίνει και στο Ελληνικό. "Ενώ είχε συμφωνηθεί με την COSCO η μη κατασκευή mall στον Πειραιά, τώρα φαίνεται και αυτό να περνάει, κόντρα στο συμφέρον των εμπόρων της πόλης" πρόσθεσε.

"Τώρα, όπου βρεθούν έξω, ο Κ. Μητσοτάκης και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει προ καιρού -κάτι που δεν έλεγαν πριν από τις εκλογές, ότι η οικονομία είναι σε θετική πορεία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας μίλησε για εφικτή ανάπτυξη 3%. Όταν τον Μάιο η Ε.Ε. έκανε εκτιμήσεις για ανάπτυξη άνω του 2% το 2019, ο ίδιος ήταν ο μόνος που την κατέβαζε στο 1,9%... Νομίζω δεν χρειάζεται σχολιασμό" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας. Σχετικά με τη μείωση φόρων που εξαγγέλλουν τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσε: "Περιμένουμε τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και πολύ σύντομα περιμένουμε και τον προϋπολογισμό, οπότε τελειώνουν τα ψέματα".

Τρ. Αλεξιάδης: Έκθεση ιδεών το αναπτυξιακό σχέδιο

"Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ περί μείωσης των πλεονασμάτων;" διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης στο κανάλι της Βουλής δηλώνοντας θετικός στη μείωση, με τη διατήρηση όμως των κοινωνικών, των φορολογικών και των υπόλοιπων προνομίων "που καταφέραμε να έχουμε, μέσα από διαπραγματεύσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα".

Επισήμανε δε ότι αναμένει τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει αν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό για μείωση ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων βαρών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί νέου αναπτυξιακού νόμου, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, παρά μόνο "εκθέσεις ιδεών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL