Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ψηφιοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφιοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Σωτήρη Λούστα*

Η εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Από την μια αποτέλεσε ένα πισωγύρισμα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα βιώσει από πρώτο χέρι «τι σημαίνει Δεξιά», αλλά από την άλλη έβγαλε από τη συζήτηση τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του ως ο έτερος πόλος του πολιτικού συστήματος. Μια γρήγορη ανάγνωση της εκλογικής μάχης οδηγεί σε δύο κεντρικά συμπεράσματα:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις δυνάμεις του, περιορίζοντας τη φθορά των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσε, χάνοντας μόλις 4% σε σχέση με το 2015.

2. Η Ν.Δ. κυριάρχησε στον μεσαίο χώρο και την Ακροδεξιά, κάτι που την οδήγησε σε μεγάλη αύξηση ποσοστών, της τάξης του 12%.

Είναι ίσως κοινή παραδοχή ότι η ανατροπή αυτού του σκηνικού προϋποθέτει να δομηθεί το επόμενο διάστημα μια αντίστοιχη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον μεσαίο χώρο, αλλά και στα αριστερά του (ΜέΡΑ25, ΚΚΕ). Μια τέτοια κατεύθυνση προϋποθέτει σημαντικές τομές, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Μία εξ αυτών είναι η ψηφιοποίηση του κόμματος.

Πολλοί ταυτίζουν την «ψηφιοποίηση» με τη δημιουργία ενός κομματικού φόρουμ διαλόγου ή/και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ουσιαστικά τον εμπλουτισμό των εσωκομματικών διαδικασιών με αμεσοδημοκρατικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (e-voting). Χωρίς αμφιβολία, η δυνατότητα εισαγωγής τέτοιων διαδικασιών ευνοεί την αύξηση της συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα όσων λόγω επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων αδυνατούν να συμβαδίσουν με τον ρυθμό λειτουργίας του κόμματος. Όμως, αν μελετήσουμε αντίστοιχα σχέδια ψηφιοποίησης οργανισμών/επιχειρήσεων, γίνεται σαφές ότι το κρισιμότερο μέρος της ψηφιοποίησης ενός οργανισμού είναι το Ιntranet, ένα «ιδιωτικό Internet», στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα μέλη. Εκεί, μέλη και στελέχη του κόμματος μπορούν να βρουν ψηφιακά εργαλεία που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της κομματικής δουλειάς, μεταξύ άλλων:

* Καθημερινά ενημερωτικά δελτία (non paper) με τις θέσεις του κόμματος.

* Εκπαιδευτικά βίντεο (μαθήματα: Πολιτικής Οικονομίας, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνίας, Ψηφιακών Δεξιοτήτων κ.ά.) και ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

* Οδηγίες προς τα στελέχη για την ψηφιακή καταγραφή των μελών και αποτελεσματικότερη χρήση των social media.

* Τράπεζα γραφημάτων (infographics) και βίντεο προς κοινοποίηση σε social media.

* Πρόσβαση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Skype for Business κ.ά.)

* Αξιοποιώντας το Ιntranet, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κινηθεί με ταχύτητα, πιο συλλογικά και κυρίως: με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πέρα όμως από την τεχνική πλευρά, η ψηφιοποίηση παράγει και εξαιρετικά σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα. Τα αναβαθμισμένα οργανωτικά όπλα είναι πολλαπλάσιας ισχύος και μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και τη χάραξη των πολιτικών. Τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών big data analytics και data science από τα επιτελεία Ομπάμα και Τραμπ ώστε να ανιχνεύσουν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, να προσαρμόσουν ανάλογα τη ρητορική τους και να κερδίσουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε εσωκομματικό επίπεδο, η ψηφιοποίηση και η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να ανιχνεύσει αδυναμίες, όπως π.χ. η υποεκπροσώπηση γυναικών σε συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες έπειτα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το κόμμα με στοχευμένες κινήσεις. Επίσης, η καταγραφή μελών και φίλων σε βάσεις δεδομένων μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση και την κινητοποίησή τους: μια αναγκαιότητα μπροστά στη μιντιακή υπεροπλία της Ν.Δ.

Την επόμενη περίοδο οφείλουμε να κινηθούμε με έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους, τολμώντας ριζοσπαστικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν διαχρονικές παθογένειες, ώστε να μετατρέψουμε τους ψηφοφόρους σε ενεργά μέλη, τους δέκτες σε πομπούς της εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα. Για μια κομματική δομή σύγχρονη, ευέλικτη, εξελισσόμενη και αποτελεσματική, μια πραγματική αριστερά του 21ου αιώνα!

* Ο Σωτήρης Λούστας είναι συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σουηδίας. Εργάζεται στην ανάλυση και στατιστική μοντελοποίηση ψηφιακών δεδομένων στον τραπεζικό τομέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL