Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η μοιραία απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μοιραία απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν μερικά σημεία που αποτελούν καμπή και προδιαγράφουν τις πολιτικές εξελίξεις [...] η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «πάει πάσο» στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να αποδειχθεί απόφαση-καμπή και να προδιαγράψει εξελίξεις –έστω κι αν αυτό δεν συμβεί αύριο ή μεθαύριο το πρωί.

Ο πρωθυπουργός πήγε στο Βερολίνο και δεν είπε κουβέντα για τα πλεονάσματα. Αντιθέτως, φρόντισε να επαναλάβει τη γερμανική «γραμμή», κάθε φορά που η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε «πολιτική διαπραγμάτευση». «Αυτά συζητούνται στα Eurogroup και είναι θέματα των θεσμών, δεν είναι διμερή ζητήματα προς συζήτηση», έλεγε σε όλα τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πανελληνίως «αγαπημένος», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή τη φορά, λοιπόν, φρόντισε να το πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σκορπίζοντας χαμόγελα στο Βερολίνο. «Δε θα απασχολήσω την κυρία Μέρκελ με τα πλεονάσματα», είπε σε συνέντευξή του την ημέρα της επίσκεψής του.

[...] τώρα που η Γερμανία έχει μπει στην ύφεση και το ίδιο συμβαίνει με τις «ατμομηχανές» της παγκόσμιας οικονομίας, προφανώς και θα ήταν πιο εύκολο να πείσει η Ελλάδα για αναθεώρηση των στόχων. Εξάλλου, αν η κυβέρνηση είχε κάνει τον κόπο απλώς να συνεχίσει την περίφημη λύση του «καταπιστευματικού» λογαριασμού, θα είχε μειώσει μόνη της τους στόχους των πλεονασμάτων. Και ουδείς Γερμανός ή Ολλανδός θα είχε πρόβλημα να το δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του, αφού η δημοσιονομική απόσταση από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ ήταν... κατατεθειμένη, ως «ζεστά χρήματα» στον εν λόγω λογαριασμό. [...] έτσι, καταδίκασε εαυτόν και την κυβέρνησή του στη διαχείριση της μιζέριας: ενώ, δηλαδή, η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανασαίνει και, με τη λύση του καταπιστευματικού λογαριασμού που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απελευθερωνόταν δημοσιονομικός χώρος για να γίνει το άλμα προς τα εμπρός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει το θέμα των πλεονασμάτων γι’ αργότερα, ισχυριζόμενος ότι θα καταφέρει να πετύχει 4% ανάπτυξη όταν θα πρέπει να «πιάνει» στόχο για... 3,5% πλεόνασμα.

[...] Κάπως έτσι, αυτοβούλως έδεσε τα χέρια του σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει, αλλά και τους φόρους που έχει υποσχεθεί πως θα μειώσει. Όταν, λοιπόν, αυτός ο «κορσές» καταστεί κτήμα της κοινής γνώμης, τότε θα τελειώσει και η περίοδος χάριτος και η κοινωνία θα χρειαστεί κάποιον να την εμπνεύσει με ένα νέο όραμα. Κάποιον που να έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν διστάζει να «απασχολεί» με ενοχλητικά θέματα την κυρία Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL