Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ξεκινά η συγκρότηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ / Το ραντεβού με την Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η συγκρότηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ / Το ραντεβού με την Ιστορία

Σε όλη την ιστορική της διαδρομή η Αριστερά στη χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και τολμηρές αποφάσεις. Μια διαδρομή περιπετειώδης, συχνά σύνθετη και αντιφατική. Ειδικότερα το ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς, ακόμα και σε περιόδους χαμηλών εκλογικών καταγραφών, επεδίωκε να αναλύει, να πολιτεύεται και να δρα με γνώμονα τής ανάγκες των πολλών.

Από την άνθιση του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, στα τέλη του '90, με τον Συνασπισμό να εκφράζει τη νέα μορφή της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναδύθηκε από τα συντρίμμια της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, έως την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τίποτα δεν ήρθε μόνο του, ως αποτέλεσμα γραμμικής εξέλιξης της Ιστορίας. Ήταν μια διαδικασία γεμάτη αντιπαραθέσεις, συνεργασίες, φαντασία, αγώνες, μεγάλες και μικρές νίκες, και βαθιά πίστη ότι η Αριστερά δεν είναι προορισμένη να κάθεται ακίνδυνη στη γωνία της και να φωνάζει.

Η οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, με παρακαταθήκη τη σπουδαία εμπειρία της διακυβέρνησης σε συνθήκες εχθρικές εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αδράξει το νήμα της Ιστορίας με ορίζοντα το αύριο. Μια τομή μέσα στη συνέχεια, όπως τονίζουν τα στελέχη του κόμματος. Άλλωστε πλέον η υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τους αριστερούς αλλά την πλειοψηφία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, που βρίσκονται σταθερά στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Η συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε τον οδικό χάρτη για το επόμενο συνέδριο του κόμματος, μια πορεία ανασυγκρότησης και μαζικοποίησης. Σε αυτό το εγχείρημα αποφάσισε να συγχρονίσει το βήμα της και η Προοδευτική Συμμαχία.

"Δεν επιθυμούμε απλώς την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης" επισήμανε στην Π.Γ. ο Αλ. Τσίπρας δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Κοινός βηματισμός με την Προοδευτική Συμμαχία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οδικός χάρτης διαμορφώνεται ως εξής: Συγκροτείται ενιαία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ). Η ΚΟΕΑ θα προκύψει από τη συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενδεχομένως μια διευρυμένη εκδοχή του Συντονιστικού και με άλλες προσωπικότητες, στην Κεντρική Επιτροπή.

Το μεταβατικό αυτό όργανο θα αναλάβει την προετοιμασία του συνεδρίου, καθώς στο πλαίσιο της Επιτροπής θα λειτουργήσουν τρεις υποεπιτροπές: Διακήρυξης, Προγράμματος και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα ονόματα. Στόχος είναι η πολιτική διακήρυξη να έχει δημοσιευτεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος. Όπως υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, η προσαρμογή στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής είναι μονόδρομος για ένα κόμμα που θέλει να εκφράσει τη νέα γενιά και να την εντάξει στη δράση του. Με ενισχυμένες δυνατότητες συμμετοχής και διεύρυνσης της δημοκρατίας.

Αρμόδιος για τον... e-SYRIZA αναλαμβάνει ο Αλ. Χαρίτσης συγκροτώντας ομάδα με νέους που έχουν γνώση του Διαδικτύου. Η ομάδα ψηφιακού μετασχηματισμού επεξεργάζεται παραδείγματα κομμάτων που εφαρμόζουν την ηλεκτρονική συμμετοχή. Από τους Podemos έως τους Εργατικούς του Κόρμπιν και τα παραδείγματα Σάντερς, Κορτέζ κ.λπ. στις ΗΠΑ.

Να γίνει η ψήφος ενεργός συμμετοχή

Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση είναι η μαζικοποίηση. Την 1η Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, με κεντρικό εργαλείο την ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και την παραδοσιακή μέθοδο των παρεμβάσεων στις πόλεις, με περίπτερα σε κεντρικά σημεία και θεματικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, θα δοθεί κατεύθυνση στις οργανώσεις για τη διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων με στόχο την εγγραφή νέων μελών και την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο το ενδιαφέρον των πολιτών για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιοσημείωτο. "Η διαθεσιμότητα του κόσμου να στηρίξει ενεργά είναι μεγαλύτερη απ' όσο φαντάζεστε", έλεγε ανώτατο κομματικό στέλεχος.

Επιπλέον θα υπάρξουν συσκέψεις για την παρέμβαση και την ενίσχυση της παρουσίας στους συνδικαλιστικούς χώρους και την Αυτοδιοίκηση, πεδία που ο κοινός βηματισμός με την Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει προοπτικές.

Διεργασίες για τη Νεολαία

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με σταθμό το Φεστιβάλ στις 27-28-29 Σεπτεμβρίου. Εκεί ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει το σύνθημα για την έναρξη της καμπάνιας ανοίγοντας την αυλαία της μετάβασης στη νέα εποχή. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη γίνει αρκετές συζητήσεις με τη συμμετοχή του ίδιου του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, η ανασυγκρότηση θα είναι μια διαδικασία έντονων διεργασιών και ζυμώσεων, καθώς και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το τακτικό της συνέδριο στο τέλος του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL